logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są techniki lutowania grubych przewodów

abdul.98 30 Sty 2016 17:24 7476 11
  • #1 15385901
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam
    buduję własny wzmacniacz i niestety trafiłem na problem nie mogę przylutować przewodów do mostka przewody mają średnice 3mm macie jakiś pomysł jak to zrobić?
  • #2 15385974
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Lutownicą o odpowiedniej mocy.
  • #3 15385985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 15386003
    abdul.98
    Poziom 14  
    przewody pobielone problem jest z nagrzaniem przewodu tak by przylutował się do pobielonych końcowek mostka lutownica o mocy 100w wystarczy
  • #5 15386040
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 15386052
    abdul.98
    Poziom 14  
    Próbowałem lutować kolba przy dotknięciu przewodu nie bardzo chciała cynę topić, a transformatorowa z wierzchu topi ale nie daje rady złapać cyna stygnie i kabel odchodzi bez problemu.
  • #7 15386124
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Kolba albo brudna albo.....hmm, coś za słaba/uszkodzona. Ja grubsze kable lutuje grotówką 40W i nie mam z tym zupełnie żadnych problemów.
  • #8 15386136
    abdul.98
    Poziom 14  
    kolba ma 30W same kable też nie pomagają nie są na pewno 100% miedziane, przez co zamiast kalafonii trzeba użyć pasty. Transformatorówka udało się może nie jakoś super pięknie ale się udało niestety długo grzać musiałem przewód co skutkowało parzeniem w palce
  • #9 15387421
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jak nie masz innej lutownicy to nagrzej wcześniej powierzchnie lutowane, do temperatury za pomocą palnika/zapalniczki.
    Nagrzać też możesz sam grot lutownicy, często tak robię jak brakuje mi mocy.

Możesz też próbować ograniczyć straty ciepła poprzez zaizolowanie cieplne miejsc które to ciepło oddają do otoczenia. Wykorzystać do tego możesz szmaty/papier a najlepiej wełnę mineralną.
    Przy małej mocy lutownicy grzanie może czasami trwać kilka minut.
    Wykorzystuj cynę o składzie stopu Sn60Pb40.
    O jakości spoiny decyduje głównie temperatura, im wyższa tym lepiej.
  • #10 15387459
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    abdul.98 napisał:
    buduję własny wzmacniacz i niestety trafiłem na problem nie mogę przylutować przewodów do mostka przewody mają średnice 3mm

To mają przekrój 6mm2, to trzeba ci ze 100W lutownicy i dobrego grota.

Dodano po 31 [sekundy]:

Ciekawe jaki gigant ten wzmacniacz.?
  • #11 15387464
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Zasadnicze pytanie to z jakiego materiału wykonany jest przewód?
    Często trafiają się chińczyki wykonane z aluminium pokrytego cienką warstewka miedzi, może w tym tkwi przyczyna problemu ?
    Ja w takich przypadkach używam do pobielania przewodów pasty do lutowania armatury miedzianej, sprawdza się doskonale.
    Należy tylko pamiętać o jednym, pasta taka zawiera w swoim składzie m.in. chlorek cynku ZnCl2, którego resztki mogłyby
    powodować korozje złącza, dla tego konieczne jest dokładne wypłukanie końcówek przewodów po pobieleniu gorącą wodą.
  • #12 15387634
    abdul.98
    Poziom 14  
    DJ ANNUS napisał:
    Ciekawe jaki gigant ten wzmacniacz.?
    2x400W jak bym jeszcze zwiększył napięcie na trafie to moc była by większa. :)
    Jar-Woj napisał:
    Zasadnicze pytanie to z jakiego materiału wykonany jest przewód?

Niestety nie jestem wstanie określić z czego jest przewód wykonany. Kalafonią kabla się nie udaje pobielić pastą lutownicza nie ma problemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem lutowania grubych przewodów o średnicy 3 mm do mostka w wzmacniaczu. Użytkownicy sugerują użycie lutownicy o odpowiedniej mocy, najlepiej 100W, oraz kalafonii i cyny do pobielania przewodów. Wskazano na trudności związane z nagrzewaniem przewodów, co może być spowodowane ich materiałem (np. aluminium pokryte miedzią). Rekomendowane są także techniki wstępnego nagrzewania powierzchni lutowanych oraz użycie pasty lutowniczej w przypadku problemów z kalafonią. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości spoiny, która zależy od temperatury lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA