logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz Orion N388E Obraz z VCP jest czarno-biały.

greg30_73 18 Cze 2005 16:05 1508 7
REKLAMA
  • #1 1587891
    greg30_73
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Odtwarzacz dostałem z widocznymi śladami upadku a w środku znalazłem dwie płyty CD :-). Po sklejeniu obudowy wyczyściłem rolki oraz głowice video i audio. Włączony odtwarza czarno-biały obraz mocno zaśniezony.Regulacja ustawieniem rolek niewiele pomogła. Dźwięk i wszystkie funkcje mechaniczne bez zarzutu. Obraz z tunera równiez prawidłowy. Czy to może byc uszkodzenie głowicy video?Dzięki z góry za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1591470
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Zacieki i cienkie czarne kreseczki mogą ale nie musza świadczyć o uszkodzonych głowicach video.Nie mogę się powstrzymać od zapytania:Po jaką cho....ę kręcisz rolkami przy zabierakach bez upewnienia się,że jest to naprawdę konieczne?!!!.Jest to typowy błąd popełniany przez osoby lekkomyślne albo kompletnie nie znające się na rzeczy.Snieg na ekranie masz zapewne własnie na skutek kręcenia rolkami bez pomyślunku.
  • REKLAMA
  • #3 1592795
    greg30_73
    Poziom 12  
    Rolkami przy zabierakach kręciłem właśnie dlatego że obraz był zaśnieżony zaraz gdy włączyłem odtwarzacz, a nie po moich "regulacjach". Nic to jednak nie dało. Nadal jest śnieg na całej szerokości obrazu oraz brak koloru.
  • REKLAMA
  • #4 1594172
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Teraz to już masz dwa uszkodzenia.Kręcenie rolkami to po prostu idiotyczny pomysł.Teraz juz możesz sobie kręcić.
  • #5 1596400
    greg30_73
    Poziom 12  
    Dziękuje Stanisławie za życzliwe i serdeczne uwagi. Już sobie jednak nie pokręce bo szczęśliwie pozbyłem sie problemu :P
  • REKLAMA
  • #6 1597605
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Mam przynajmniej nadzieję,że w przyszłości bez potrzeby nie będziesz krecił żadnymi rolkami bez uprzedniego upewnienia się,że ktoś już wcześniej tam paluszki wkładał.Chodzi mi o to,że po takim pokręceniu nigdy nie wróci sie do stanu pierwotnego kręceniem na koko i sa kłopoty z wymiennosćią nagrań.
  • #7 1599778
    greg30_73
    Poziom 12  
    Własciwie to juz chciałem zamknąc temat ale zaintrygował mnie fragment: "kręceniem na koko". Trochę się param elektroniką ale ni w ząb nie czaje o co biega?
  • #8 1600196
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Zapewne chodziło o kręcenie na "oko".
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz Orion N388E po upadku wyświetla czarno-biały, zaszroniony obraz z VCP, mimo że dźwięk i funkcje mechaniczne działają poprawnie, a obraz z tunera jest prawidłowy. Czyszczenie rolek i głowic video oraz audio nie poprawiło jakości obrazu. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z uszkodzenia głowicy video, a nie z regulacji rolek, której niezalecane jest wykonywanie bez pewności konieczności. Kręcenie rolkami bez odpowiedniej wiedzy może pogorszyć stan obrazu i uniemożliwić powrót do pierwotnej jakości. Termin „kręcenie na oko” odnosi się do regulacji bez precyzyjnych wskazań, co jest ryzykowne. Ostatecznie problem został rozwiązany, choć szczegóły naprawy nie zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA