logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwnie zachowująca sie Skrzynia basowa b-r ?? co jest ?

oloelektro 18 Cze 2005 19:43 2121 10
REKLAMA
  • #1 1588350
    oloelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Witam , mam mały problem ,
    Złozyłem sobie skrzynie Basową na 2X stx GDN 22/120/8 ss połaczonych rownolegle . poj 60 litrów (skrzynia) ,bas ref. 0 10cm /20 cm
    i jest tak jak ją podłacze pod wzmaka na mostku 110W to jak jest odrazu duzy bas to mi wlanie basem i tak jakby wyłączały sie głosniki .ale jak powoooooli podgłaszam to tak nie jest ?? i membrana strasznie ma duze skoki ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1588486
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    ..za słaby wzmacniacz do 4Ω - te głośniki połączone równolergle mają właśnie 4Ω. Głośniki się wyłączają bo zaczyna działać zabezpieczenie przeciwzwarciowe, płynie za duży prąd i wzm. się wyłącza. Jaki to wzmacniacz? A to strasznie duże wychylenie membrany wynika z przesterowania wzmacniacza.
  • #3 1588516
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Po pierwsze to nie skrzynia basów tylko zwykła obudowa b/r... Teraz będziemy mówić skrzynia basów na obudowę, potem ulica pasów na przejście i co dalej, wyspa skarbów? :)
    Ta obudowa jest o wieeele za duża dla tych głośników! Za niskie strojenie, 20ms group delay... grają tragicznie, zero wytrzymałości mocowej, skaczą bo się gubią w tej całkowicie źle zaprojektowanej obudowie.
    Mają razem 4ohm po podłączeniu równoległym? A wzmacniacz w mostku, czyli pewnie 8ohm? To nie głośniki się wylączają tylko zabezpieczenie w końcówce....
    Dużo błędów, trzeba będzie od nowa...
    zrób 35litrów i strojenie 47hz.
    Następnym razem przeczytaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html
    zanim zabierzesz się do projektowania.
  • REKLAMA
  • #4 1588702
    oloelektro
    Poziom 16  
    wzmacniacz to Power Concept Monacor 120W ( nie moj u kumpla sprawdzałem ja narazie mysle kupic .. a na skrzynie robilem projekt w WIN ISD !! i wyszlo mi 74 L dałem na forum i polecili mi 60 l i strojenie br 10 cm srendnica na 20dł wiec tak zrobiłem ( wiec moze by ją tak jezszcze wygłuszyc ze by zmienicl Litraż ? a tak poztym to jak bym zrobił n 35 litrów to z tego wszytkiego by mi sie pewnie głosniki jeden obok drugiego nei zmiescily :D
  • Pomocny post
    #5 1588895
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    No właśnie wrzuciłem ten twój projekt do winisd i klapa totalna, głośniki dlatego latają bo obudowa jest o wiele za duża. Strojenie jest do bani. A objętość możesz zmniejszyć przez przybliżenie tylnej ścianki, takich rzeczy chyba nie powinienem ci tłumaczyć....
    Wytłumienie może najwyżej zwiększyć obj. obudowy, poza tym b/r się tłumi delikatnie.
  • REKLAMA
  • #6 1589234
    oloelektro
    Poziom 16  
    Mam jeszcze jedno pytanko bo b-r mam na dlugosc 20cm i sredn 10 cm to on ma zostac tak??i o ile moge zblizyc tą scianke bo teraz od scianki do konca br jest jakiesc 10 cm ile mozebyc najmniej??
  • #7 1589296
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    I pierwszą propozycję WinISD trzeba brać z durzą nieufnością.
    Jeśli prześledziłbyś kilka podobnych tematów (buduję subwoofer) to zauważysz te niuanse:
    głośnik do zamkniętej czy B-R, głośnik a wielkość obudowy, wielkość obudowy a niski bas, niski bas a jego jakość, jakość basu a strojenie tunelu B-R, typ obudowy a wygłuszenie, wygłuszenia a zmiana basu.
    Ja zanim zrobiłem swego suba, wcześniej wykonałem monitorki (cały projekt z literatury) posiłkowałem się forum, za subwoofera wziąłem się po miesiącu czytania elektrody i wyszło stx gdn 22/120/4 sc, B-R, 35 litrów, strojenie 33Hz, sub do kina choć w muzie może być, zasilany tda 7294, bez filtrów całą robotę załatwia oprogramowanie do karty muzycznej i korektor graficzny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1589519
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nasyp piasku do środka kolumny (jakieś 10 litrów) pododawaj jakies umocnienia, żeby zmneijszyć objętość, skróć BR, połącz głośniki szeregowo, ewentualnie podepnij pod wzmacniacz pod jeden kanał, który uciągnie 4 Omy, z czym mostek może sobie nie radzić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1589658
    oloelektro
    Poziom 16  
    to oznacza ze MOSTkI nie radzą sobie z 4 OMAMI czy tylko akurat ten wzmak malo firmowy sobie nie radzi .. czy jak podepbe szeregowo na 16Omów to nic sie ne spali ?? ..(czy mam metodą probi błedow podpinac praz w szereg raz w rownolegle)?
    czy 47 l bylo by mniej wieceij odpowiednie ??
  • #10 1590083
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Napisałem ci jaka ma być objętość i strojenie, zmianisz rurę to ci się i tak wnętrze obudowy zmieni. Nawrzucaj cegieł na pewno akustycznie będzie lepiej. Albo włóż skrzynkę z piaskiem na dno. To że co się na 4 omach nie spaliło granczy z cudem, proponuję lekturę podręcznika z fizyki dla szkół podstawowych (hmm.. gimnazjów teraz, tak?), powinno zastąpić metodę prób i błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy skrzyni basowej typu bas-refleks (B-R) z dwoma głośnikami STX GDN 22/120/8 SS połączonymi równolegle w obudowie o objętości 60 litrów i strojeniu tunelu 10 cm średnicy na 20 cm długości. Przy podłączeniu do wzmacniacza Power Concept Monacor 120W w trybie mostkowym pojawia się efekt wyłączania głośników przy dużej mocy, co wynika z zabezpieczenia przeciwzwarciowego wzmacniacza spowodowanego zbyt niską impedancją 4 Ω (głośniki połączone równolegle). Duże wychylenia membran są efektem przesterowania wzmacniacza. Obudowa jest zbyt duża i źle dobrana do tych głośników, co powoduje nieprawidłowe działanie i słabą jakość basu. Zalecane jest zmniejszenie objętości do około 35 litrów, strojenie tunelu na około 33-47 Hz oraz ewentualne skrócenie tunelu bas-refleks. Dodatkowo sugerowano wytłumienie obudowy i zastosowanie połączenia szeregowego głośników, aby zwiększyć impedancję do 8 Ω, co lepiej współpracuje z wzmacniaczem w mostku. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich parametrów projektowych i lekturę materiałów dotyczących konstrukcji subwooferów. Metoda prób i błędów nie jest zalecana ze względu na ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA