logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD Caviar 200GB - dlaczego nie mogę wykorzystać całej pojemności?

tomas_str 18 Cze 2005 22:42 1455 11
REKLAMA
  • #1 1588723
    tomas_str
    Poziom 11  
    wie ktos moze czemu nie wykorzystuje calej pojemnosci 200gb.?uzywam tylko 130 Gb a 60Gb mam niesformatowane poniewaz gdy mam 200 gb sformatowane i uzywam calego dysku to komputer restuje mi sie i nie uruchamia ponownie.i ponownie musze formatowac dysk.teraz przez dluzszy czas uzywam tylko 130 Gb i wszystko ok.niewiem czy to wina plyty glownej czy zasilacza.dysk chyba raczej dobry wimienialem go kilka razy i zawsze dzialo sie to samo .w biosie wyswietla mi 200Gb.plyta glowna mercury via p4x266a celeron 2,0 GHz.z góry dziekuje za pomc.
  • REKLAMA
  • #2 1588737
    maciejwawa
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Jaki masz sytem operacyjny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1588738
    pomylek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    A masz zainstalowanego windowsa z łata umożliwiającą wykrywanie dysków większych niż 130 GB? Jesli nie to tu tkwi problem.
  • #4 1588755
    tomas_str
    Poziom 11  
    mam win xp sp2

Dodano po 1 [minuty]:

windows wykrywa mi 200 Gb

Dodano po 3 [minuty]:

a teraz sformatowalem tylko 130 Gb a 70 zostawilem nie sformatowane i juz kilka miesiecy chodzi dobrze.
  • #5 1588767
    pomylek
    Poziom 14  
    NO to w takim razie albo zasilacz albo płyta. Ja spróbowołbym podłożyć inny zasilacz ale najpierw zakutalizowałbym biosa.

Ale prawie rękę dałbym sobie obciąć że po akutalizacji biosa powinno być dobrze (jesli mercury wypuscił w ogole jakies uaktualnienia swieże)
  • REKLAMA
  • #6 1588772
    tomas_str
    Poziom 11  
    w biosie wykrywa mi 200gb .a jak sie aktualizuje biosa?
  • #7 1588776
    pomylek
    Poziom 14  
    Na stronie producenta zazwyczaj są gotowe zestawy do aktualizacji, mianowicie program+wsad biosa. Zazwyczaj są w formie gotowej dyskietki którą wsadzasz , resetujesz kompa i sie wszystko samo robi.
  • REKLAMA
  • #8 1588862
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy formatowanie dysku robiłeś podczas instalacji systemu Windows XP ze ZINTEGROWANYM SP2, czy też najpierw zainstalowałeś Windows XP bez SP2, a Service Pack 2 był instalowany później?
  • #10 1589302
    tomas_str
    Poziom 11  
    sp2 razem z windowsem instalowalem,a formatowanie dysku to róznie próbowalem
  • #11 1589319
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    tomas_str napisał:
    a formatowanie dysku to róznie próbowalem

Co to znaczy: różnie? Może przez to właśnie coś sobie naszkodziłeś? Opisz to "różnie".
  • #12 1589343
    tomas_str
    Poziom 11  
    tzn.na innym kompie formatowalem ,w dosie,i przy instalacji i to samo sie dzialo.moze niemam wlaczonego 48-bitowego adresowania LBA.

Dodano po 2 [minuty]:

tak to w biosie wykrywa mi ,przewaznie przy kopiowaniu restartowlmi sie i pozniej nie mogl wystartowac.gdy podlączylem go do innego kompa to zamiast normalnych nazw folderow byly jakies dziwne poprzekrecane litery przewaznie na partcji na ktoerej mam system

Dodano po 5 [minuty]:

a sp2 mam zainstalowane to chyba mam wlaczone 48-bitowe adresowanie.chyba ze w biosie nie mam .a moze wiesz gdzie moge znalezc aktualizacje do biosu bo na stronie producenta to z 2002 roku jest to raczej chyba taki sam jak u mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku WD Caviar o pojemności 200 GB, z którego użytkownik może wykorzystać jedynie około 130 GB, pozostawiając około 60-70 GB niesformatowane, ponieważ próba sformatowania całego dysku powoduje restart komputera i brak ponownego uruchomienia. BIOS wykrywa pełne 200 GB, a system operacyjny to Windows XP z zintegrowanym Service Pack 2, co powinno umożliwiać obsługę dysków powyżej 130 GB dzięki 48-bitowemu adresowaniu LBA. Podejrzewane przyczyny to uszkodzony zasilacz lub płyta główna Mercury VIA P4X266A z procesorem Celeron 2,0 GHz. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna aktualizacja BIOS-u, choć dostępne wersje mogą być przestarzałe (z 2002 roku). Formatowanie było wykonywane na różnych komputerach i w różnych trybach (DOS, instalacja Windows), jednak problem nadal występuje. Podczas kopiowania danych na pełnej partycji dysk powoduje restarty, a na innym komputerze pojawiają się błędne nazwy folderów, co może wskazywać na problemy z adresowaniem lub uszkodzenie danych. Link do artykułu Microsoft KB303013 sugeruje, że problem może być związany z obsługą dużych dysków w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA