logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY RX-99 - CD nie działa, płyta się nie obraca, laser KSS-213D wymieniony

ZawaD 24 Kwi 2002 21:41 2331 5
REKLAMA
  • #1 13617
    ZawaD
    Poziom 12  
    Nie wiem czy mnie pamiętacie, ale kilka tygodni temu pytałem się o głowicę laserową KSS-213D. Wreszcie (po wielkich bulach) udało mi się wejść w jej posiadanie! Niestety niczego tym nie osiągnąłem (poza odciążeniem tylnej kieszeni jeansów :|), ponieważ CD nadal nie działa.
    Objawy:
    Po włożeniu płyty do CD, laser "stara" się cokolwiek odczytać ale... nie ma jak, ponieważ płyta się nie porusza (próbuje obrócić, co nie wychodzi). Na początku myślałem, że z powodu niskiej emisji lasera, elektronika nie rozpoznaje, że w środku jest płyta, ale teraz moja teoria upadła.
    Jeżeli ktoś może mi podpowiedzieć co mam zrobić, albo naprowadzić mnie na właściwą ścieżkę, to będę bardzo wdzięczny!
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 13620
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Tak tylko dla formalności zapytam czy wylutowałeś w nowym laserze zworkę ???
  • REKLAMA
  • #3 13640
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Sprawdź taśmę łączącą czytnik z elektroniką.
  • REKLAMA
  • #4 13659
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Pytanie czy ten cd jest na nastepujacych scalakach:cxa1992,ba5941,cxd2519
    jeżeli tak to czy pomogło rozlutowanie zwory zwierającej diode laserową(laser powinien świecić),czy wymiana taśmy przyniosła jakieś rezultaty,jezeli nie to może być uszkodzony driver od silnika Spindle (BA5941),ścieżki do niego prowadzące bądź sam silnik,sprawdź czy jest napiecie ok.+7V na nóżce 1,10,19,czy na nóżce 9 jest ok.5V,na nóżce 2 ok. 2.5V,jezeli wszystkie te napiecia są ok to podłącz jedna końcówke dodatkowego potencjometru(najlepiej 10K) do masy,druga do 5V a ślizgacz przez rezystor 4.7K do nóżki 3 (BA5941),jezeli driver i silnik jest sprawny to przy kreceniu potencjometrem powinien zacząc sie krecić silnik,przy napieciu ze ślizgacza równemu napieciu Vref czyli około 2.5V silnik powinien byc nieruchomy jeżeli przekroczysz to napięcie silnik bedzie krecił sie w jedna strone a gdy napipecie ze ślizgacza bedzie mniejsze niż 2.5V to silnik bedzie krecił sie w przeciwną.Jeżeli niebedzie żadnej reakcji ze strony silnika to prawdopodobnie masz uwalony driver od silnika,sprawdź ręką czy płyta obraca sie swobodnie,możesz jeszcze sprawdzić sam silnik czy jest sprwny do tego najlepiej odlutować nóżki od silnika i podłączyć do niego zewnętrzne zasilanie.
  • REKLAMA
  • #5 13872
    ZawaD
    Poziom 12  
    Dziękuję serdecznie.
    :smile:
  • #6 634999
    Rafal23
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Chcialbym przedluzyc temat mianowicie wymienilem ukladzik BA 5941 na nowy-stary byl zwarty.Napiecia zgdzadzają sie jeak podaje kolega UL1111.Jednak silnik nie kreci plyta .Dodam ze drugi silnik ustawia laser do pozycji początkowej.Próbowalem dodac peerek w celu sprawdzenia poprawnosci ukladu jednak silnik nie kreci.Prosze o jakies porady
REKLAMA