logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić napięcia na transformatorze zasilacza ATX do przetwornicy +/-30V?

arur 19 Cze 2005 15:05 7871 5
REKLAMA
  • #1 1589971
    arur
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam moze mi ktos wyjasnic jak sprawdzic albo moze powiedziec jakie sa napiecia na zasilaczu atx, bo mam takie trafio i chcialbym podlaczyc do przetwornicy +/-30V z 12V. Trafo po stronie wturnej ma taki odczep u samej gory. Moze mi ktos narysowac jak to mam dodlaczyc? Potrzebuje napiecia 5V, czyli 1 do T1, 2 do 12V 3 do T2, a jak jest uzwojenie na trafie 12V do bede z tego bral: 4 do -30, 5 do masy, 6 do +30. Tak to chcialbym podlaczyc tylko nie wiem jakie sa uzwojenia na trafie prosze o wyjasnienie.

Prosze o pomoc

Pozdrawiam arur
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1590977
    arur
    Poziom 16  
    Niestety w tym linku co podales nie ma nic jakie sa napiecia i do czego mozna sie podpiac. Nie jest nic dokladnie wytlumaczone:-(
  • REKLAMA
  • #4 1591412
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Mam nadzieję, że poniższe rysunki wszystko Ci wyjaśnią.

W zasilaczu po stronie pierwotnej wykorzystywane są wyprowadzenia 7 i 9, zaś po wtórnej:
    - dla napięcia 3,3V: 1 i 2
    - dla napięcia 5V: 3 i 4
    - dla napięcia 12V: 5 i 6
    Oczywiście COM to zacisk wspólny, w zasilaczu podłączony jest do masy.

Niektóre transformatory od zasilaczy nie posiadają osobnego wyprowadzenia dla napięcia 3,3V i nie ma w nich odczepu po 2 zwoju licząc od COM, zaś odczep po 3 zwoju jest wtedy wyprowadzony na zaciski 1+2 (połączone razem) i 3+4.

BTW: Niepotrzebnie zakładałeś nowy temat, mogłeś kontynuować poprzedni:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic312718.html
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić napięcia na transformatorze zasilacza ATX do przetwornicy +/-30V? trafo_atx_foto.jpg (55.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sprawdzić napięcia na transformatorze zasilacza ATX do przetwornicy +/-30V? trafo_atx_schemat.jpg (49.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1591914
    arur
    Poziom 16  
    Dzieki wielkie, tylko mam jeszcze pytanko. Cytalem ze do przetwornicy wykorzystuje sie uzwojenia 12V 5V ale jak mam je polaczyc jak jak dwie koncowki ida do kluczy dwie do zasilania +/-30 jedna do masy a jedna na 12V? a w tym zasilaczu wszystkie uzwojenia sa polaczone.

Prosze o pooc arur
  • #6 1592604
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Niestety aż tak łatwo się nie da, chociaż podobnież można spotkać takie transformatory, które mają osobne uzwojenia dla 5V i 12V (nie połączone szeregowo). Jak chce Ci się pobawić, to możesz odlutować poszczególne druty i połączyć je tak jak chcesz. Uzwojenie 2zw składa się z 3 drutów równolegle, 1zw z 2 drutów, a 4zw z 1 drutu.
    Jeśli nie chcesz przerabiać transformatora, to klucze podłącz pod zaciski 5 i 6, + zasilania na COM, zaś napięcie wyjściowe bierz z zasisków 7-8-9.
REKLAMA