logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór spawarki inwertorowej: Power UP 160A, Duratech arc-180A czy Magnum VIP 160A?

inlandskipper 08 Lut 2016 14:57 9135 9
REKLAMA
  • #1 15415983
    inlandskipper
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Zwracam się z szybkim pytaniem.
    Która z tych trzech spawarek waszym zdaniem będzie właściwym zakupem.

Moje potrzeby.
    - Pospawanie szklarni (stal kontowniki)
    - Naprawa ogrodzenia i bramy
    - Spawanie ramy rowerowej
    - małe lekkie konstrukcje przydomowe

Do wyboru

OPCJA 1
    Inwerter Power UP 160 A (sprawność 60%) - gwarancja dwa lata CENA 400zł
    Link do produktu http://www.toya24.pl/spawarka-inwerterowa-mma-igbt-160a.html

OPCJA 2
    Inwerter Duratech arc-180a (sprawność 180A-40% 140A-100%) Juz nie oferowana w sprzedaży - gwarancja z paragonu pierwszego własiciela jeszcze 1,5 roku. Ponoć nie używana. Dodatkowo paczka elektrod i maska. CENA 370 zł
    Bardzo podobna do
    Link http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-...arki/spawarka-inwertorowa-dedra-mma-180a.html

OPCJA 3
    inwerter Magnum POWER VIP 160A/60% najlżejsza bo jedynie 2,7 kg.
    Do tego maska szczotka i elektrody CENA 420zł

Link do produktu
    http://www.sabtech.pl/spawalnictwo/spawarki-i...warka-inwertorowa-powervip-3000-magnum-detail

Z góry informuję o tym że wiem jakiej klasy są to sprzęty i że wybór jest raczej między kaszlem a katarem. Niemniej jednak są to inne, różne sprzęty i może ktoś bardziej doświadczony podpowie przy wyborze.
    Z góry dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 15420509
    solar744
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Moim skromnym zdaniem co byś nie kupił to raczej szału nie będzie. Wszystko zależy od jakości zastosowanych elementów. Czyli coś na zasadzie chybił trafił. Jedynie można się pocieszać że sprzęt posiada gwarancję i będzie go można reklamować jak padnie.
  • REKLAMA
  • #3 15421371
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15422400
    inlandskipper
    Poziom 10  
    Wybrałem opcję numer 1.
    Czekam na przesyłkę.
    Zgadzam się że najlepszym wyborem jest Dedra ale z uwagi na konieczność dokupienie przedłużacza, maski, elektrod, rękawic itp to już znacznie powyżej mojego limitu finansowego.

Jak się zajedzie to przynajmniej w boju a nie ze starości na regale :)
    Zdam obszerną relację. Dzięki za odpowiedź.
  • #5 15815404
    inlandskipper
    Poziom 10  
    Ok. Szybka relacja.
    SPAWARKA 100% ok.

Wentylator pracuje przez cały czas
    Bardzo bardzo czułe pokrętło prądu
    Krótki kabel masowy
    Beznadziejny młoteczek i szczotka

Trudno mi porównać z innymi spawarkami bo nie miałem doświadczenia i to były moje pierwsze spawy ale...

Miałem w domu łom ok 100cm i bez problemu ciągnąłem spaw za spawem elektrodą 2mm aż cały łom był czerwony, spawarka wytrzymał to bez problemu i nie wykazywała niepokojących objawów.

Potem spwawałem poprzeczki z profili 40x27 ale tutaj były jedynie krótkie odcinki.

Czasem mam problem z pierwszym zapaleniem łuku ale to raczej przez słabą maskę i brak wprawy, może ten system łatwego startu załatwił by sprawę... o ile jest albo go nie ma bo sam nie wiem.

POLECAM do domowego majsterkowania.

W planach mam szklarnie do odbudowy a tam są już fest masywne profile i wiecej spawania, jak jej nie zamęczę to opiszę.
  • #6 18332666
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Wiem, że to kotlecik, ale spawarki POWER UP od Toya nadal są w ofercie,w dobrych pieniążkach kolega powie coś więcej o użytkowaniu? Jak z prądem? jakimi elektrodami z jakimi nastawami spawa ( chodzi czy to co na wyświetlaczu w miarę odzwierciedla rzeczywistość bo różnie bywa) i czy urządzenie nadal działa?
  • REKLAMA
  • #7 18356230
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Kup coś profesjonalnego na lata MMA BESTER 155 ST 230V
  • #8 18493202
    tomaj
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Temat stary ale się dołączę. Właśnie skusiłem się na spawarkę PowerUp 180A z Toya i nie mam żadnych zastrzeżeń. Spawać będę okazjonalnie w domu. Zależało mi na spawarce taniej i w miarę lekkiej. Ta waży 5,6kg i jest cięższa od chińskich marek, za to ma solidną obudowę. Do zestawu dokupiłem elektrody Lincoln Omnia 46 2,5mm (żółte). Taką elektrodą spawa poprawnie od 60A do 85 A. Cykl pracy 100% ma już przy 140A więc w domu jej nie zamęczę. Przez 10 minut spawania przy prądzie 70A nic się nie zagrzała. Data produkcji sprzętu to 2015 r. :D
    Jeśli ktoś się zastanawia czy warto, to teraz tak ze względu na cenę jak chińskiej z aledrogo. Prąd wyświetlany jest identyczny ze zmierzonym, nie ma tutaj oszustw. Faktycznie tranzystory w środku są firmowe jak podaje Toya.
  • #9 18514296
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    No ja się na 200A skusiłem. Pierwsze spawanie przebiegło pomyślnie, prąd jest taki jak na wyświetlaczu więc śmiało idzie się nastawić pod konkretną elektrodę. Kable, zacisk masowy i uchwyt władowałem w pudełko i sobie leżą...za cienkie to to. Zrobiłem sobie nowe, najgrubsze jakie się da wcisnąć w te wtyki ŁW/ŁP i osprzęt który ma minimum 200A przy 100%. ogólnie na tę chwilę warta swojej ceny.
  • #10 19324465
    inlandskipper
    Poziom 10  
    Zdam ponownie relacje po kilku latach.
    Spawarka żyje i ma się dobrze. wymieniłem zacisk masowy bo stary byl lichej jakości. Dokupiłem maskę automatyczną i latwiej jest rozpocząć spawanie.
    Spawam prądami ok 70-80A.
    Udalo mi się też zrobić naprawki blacharskie w mojej WFM i spawałem elektrodą 2,0 mm z biegunem (-) na elektrodzie. Ciepło idzie na elektrodę i dzięki temu cienka stara blacha spawa się w miarę ok.
    Mimo wszystko jednak cały czas myślę o migomacie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano trzy modele spawarek inwertorowych: Power UP 160A, Duratech arc-180A oraz Magnum VIP 160A. Użytkownicy podkreślają, że wybór spawarki powinien być uzależniony od jakości zastosowanych komponentów, a nie tylko od ceny. Power UP 160A jest dostępna w cenie 400 zł z dwuletnią gwarancją, ale niektórzy użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem może być spawarka Dedra 160A IGBT, która oferuje dłuższą gwarancję i lepszą jakość, choć jest droższa. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użytkowaniem Power UP 180A, która sprawdza się w domowych warunkach, a także zwracają uwagę na konieczność wymiany słabych kabli i akcesoriów. Wiele osób poleca spawarki Dedra ze względu na ich niezawodność i dostępność w promocjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA