logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

volvo v50 2.0 D czy pompa wspomagania kierownicy powinna działać na zapłonie

bieniek128 19 Lut 2016 13:18 6222 9
REKLAMA
  • #1 15450611
    bieniek128
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem ze swoją v50 samochód nie odpala wogóle rozrusznik nie rusza chociaż jest sprawny zapłon jest. Wyskakuje błąd brak komunikacji z cem, który się kasuje, i pojawia się przy następnej próbie uruchomienia. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa bo na włączonym zapłonie działa wspomaganie kierownicy
    Pomocy bo auto stoii już prawie 2 m-ce.
  • REKLAMA
  • #2 15450893
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    To oddaj do mechanika samo się nie naprawi, błąd sugieruje usterkę wiec trzeba sprawdzić i naprawić to co wskazuje błąd.
  • REKLAMA
  • #3 15451003
    bieniek128
    Poziom 9  
    Samochód jest już u trzeciego mechanika a na 1 marca juz sie umówiłem w aso ale liczę jeszcze że uda się to zrobić tańszym kosztem
  • REKLAMA
  • #4 15451264
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Przepatrz sieć can gdzie ucieka komunikacja.
  • REKLAMA
  • #5 15452763
    bieniek128
    Poziom 9  
    W can niby wszystko jest dobrze tak twierdzi, mechanik.
    Mówi że mierzył can i jest ok.
  • #6 15454899
    jerrydzwonkow
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    W tych volvach właśnie CEM robi problem. Oddaj auto do dobrego elektronika, niekoniecznie ASO i powinien ogarnąć temat.
  • #7 15455093
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    samochód nie odpala w ogóle rozrusznik nie rusza chociaż jest sprawny zapłon jest. Wyskakuje błąd brak komunikacji ,,, dalszy cytat,,, pojawia się przy następnej próbie uruchomienia. Już wiem . co padło . i teraz zgadnij co .

Ps. ciut więcej szczegółów .
  • #8 15882705
    bieniek128
    Poziom 9  
    Rozkodowany immobilaizer padl razem z aku tylko aso
  • #9 18471315
    milas74
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Identyczne objawy gdy jest zwarcie na linii CAN. U mnie miałem takie same objawy a winą była pompa wspomagania po jej odłączeniu (trzy-pinowa kostka) samochód odpalał normalnie. Po podłączeniu już w pozycji 2 na stacyjce pompa załączała się mimo nieodpalonego silnika, którego w sumie nie można było uruchomić aż do momentu odłączenia wtyczki. Powodem takiej awarii było zwarcie tych trzech pinów na samej płytce wewnątrz pompy, po ich poprawieniu problem całkowicie ustał. A co do immo to nie bardzo chce mi się wierzyć. Nie da się od tak rozkodować, przez przypadek "nie chcący", jedna z możliwości takiego zdarzenia to albo wpięcie innego modułu CEM, albo innego sterownika ECM. Gdyby była to wina immo to na wyświetlaczu pojawił by się komunikat o błędzie IMMO.

Pozdrawiam.
  • #10 20938971
    CocoB
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem, rozwiązałeś go?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Volvo V50 2.0 D, które nie odpala, mimo że rozrusznik jest sprawny. Wyskakuje błąd braku komunikacji z modułem CEM, który się kasuje po każdej próbie uruchomienia. Na włączonym zapłonie działa wspomaganie kierownicy. Użytkownik konsultował się z trzema mechanikami, a jeden z nich zasugerował sprawdzenie sieci CAN. Inny użytkownik zauważył, że podobne objawy mogą być spowodowane zwarciem w pompie wspomagania, co potwierdził po odłączeniu pompy. Wskazano również na możliwość problemu z immobilizerem, jednak niektórzy użytkownicy w to wątpią, sugerując, że przyczyna leży w module CEM lub ECM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA