logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WeMos D1 mini - niewielka, niedroga (15 zł) płytka prototypowa z ESP8266

pseven 19 Lut 2016 17:17 8229 14
REKLAMA
  • WeMos D1 mini - niewielka, niedroga (15 zł) płytka prototypowa z ESP8266
    Chińska firma WeMos wprowadziła do sprzedaży nowy model płytki prototypowej o nazwie kodowej D1 mini. D1 mini stanowi wariant modelu D1. Różnice pomiędzy D1 mini a D1 obejmują m.in. brak (poza microUSB 2.0) wlutowanych złączy i obecność wyprowadzeń w postaci punktów lutowniczych.

W konstrukcji modelu D1 mini wykorzystano układ ESP8266EX firmy AI-Thinker, integrujacy w sobie, taktowany częstotliwością 80 (160) MHz, jednordzeniowy procesor RISC typu Xtensa LX106.

D1 mini, podobnie jak D1 umożliwia pracę w środowiskach: Arduino i NodeMCU. Komputer posiada 64 (36 dostępnych dla użytkownika) kB pamięci SRAM i 4MB pamięci Flash.

Na płytce znajduje się m.in.: 1 złącze micro-USB, 11 wejść/wyjść cyfrowych i 1 wejście analogowe.

Wymiary i waga płytki wynoszą odpowiednio około: 34,2 x 25,6 mm i 10 gramów. Komputer wymaga zasilania napięciem 5V.

Dokumentację techniczną D1 mini znaleźć można na stronie producenta.

D1 mini nabyć można za pośrednictwem internetowego serwisu Aliexpress za cenę 4 dolarów amerykańskich (ok. 15 zł).

Źródło:
    https://www.adafruit.com/images/product-files/2471/0A-ESP8266__Datasheet__EN_v4.3.pdf
    http://www.wemos.cc/d1/Main_Page
    http://www.esp8266.com/viewforum.php?f=13

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 15451513
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Da się tego użyć jako access point? Nie mogę znaleźć tej informacji w dokumentacji, a chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie urządzenie do tworzenia sieci wifi z "gupimi" nazwami.
  • #5 15453088
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    To się podłącza pod USB, wykrywane jest jako port szeregowy i tak się to programuje? Czy ten port szeregowy jest tylko do programowania, czy mogę się z nim normalnie komunikować przez niego podczas pracy?
  • REKLAMA
  • #6 15453170
    vonar
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    pseven napisał:
    układ ESP8266EX firmy AI-Thinker

Producentem ESP8266 jest Espressif Systems. AI-Thinker robi moduły ESP-xx.
  • #7 15453244
    bumek
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    lekto napisał:
    To się podłącza pod USB, wykrywane jest jako port szeregowy i tak się to programuje? Czy ten port szeregowy jest tylko do programowania, czy mogę się z nim normalnie komunikować przez niego podczas pracy?

Właśnie tak się to programuje.
    Jak najbardziej można komunikować się za pomocą portu szeregowego w trakcie pracy. Na spodzie jest CH340G.
  • #9 15454466
    jacob1001
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    reaper7 napisał:
    jako repeater? pierwsze słyszę...jakieś źródło?

Witam, sam tego nie sprawdzałem ale "https://www.youtube.com/watch?v=NH1rjk3Q_MU" po wymianie oprogramowania na NodeMCU podobno działa.
    Mam nadzieje ze pomogłem, mnie bardzo to zainteresowało, podobno esp8266 potrafi obsługiwać bluetooth, nadawać obraz w NTSC, sterować WS2812Bs bezpośrednio przez I2S o i mp3 po I2S do DAC.
    pozdrawiam Jakub
  • REKLAMA
  • #12 15458987
    _Arecki_
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    @jacob1001, to nie miało być wytykanie błędu, a raczej poprawka literówki.

Dobrze, że wspomniałeś o tym co ludzie potrafią z tego małego układu wycisnąć. Może to być inspiracją dla innych.
  • REKLAMA
  • #13 15640712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 17527664
    zszcech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam. Mam problem z tym układem. W grałem soft do układu i po ponownym uruchomieniu układu, on wchodzi w stan programowania a nie uruchamia program. Czy trzeba połączyć jakieś piny?
  • #15 17535846
    zszcech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Problem rozwiązany zła wersja softu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
WeMos D1 mini to niewielka płytka prototypowa z układem ESP8266EX, która obsługuje środowiska Arduino i NodeMCU. Umożliwia programowanie przez port szeregowy, który można wykorzystać do komunikacji w trakcie pracy. Płytka ma 11 cyfrowych wejść/wyjść, 1 analogowe wejście oraz złącze micro-USB. Użytkownicy potwierdzają możliwość użycia D1 mini jako punktu dostępowego (AP) oraz repeatera WiFi. Problemy z uruchomieniem mogą wynikać z nieprawidłowej wersji oprogramowania. D1 mini jest ceniona za swoje małe wymiary i funkcjonalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA