logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakupione moduły WeMOS D1 Mini NodeMCU ESP8266-12F ESP-12 Arduino nie działają - błąd komunikacji

mirekdomagala 06 Sie 2023 15:29 1101 6
REKLAMA
  • #1 20683371
    mirekdomagala
    Poziom 2  

Pomóżcie!
    Niedawno kupiłem dwa moduły: "WeMOS D1 Mini NodeMCU ESP8266-12F ESP-12 Arduino" na A.....o.
    Nie daję rady ich zaprogramować! Ani w środowisku Arduino, ani w narzędziu od Espressif o nazwie "ESP8266 flash download tool v.3.9.5.".
    Po podłączeniu kablem do komputera z systemem Windows w Menadżerze urządzeń znajduje się "USB SERIAL CH340 (COM 9)", a w sieci WiFi pojawia się niezabezpieczony punkt dostępu o SSID: FaryLink_xxxxxx (każdy moduł ma inne wartości zamiast xxxxxx).
    Niestety, na tym kończy się praca modułów - przy próbie programowania w obu narzędziach zgłaszany jest błąd komunikacji.
    Kupiłem te dwa moduły, bo mam dokładnie to samo zjawisko z innymi dwoma Wemos D1 mini kupionymi na A........ess.
    Zakup był daremny w obu przypadkach.
    Używane przeze mnie narzędzia programowe (Arduino i to od producenta) działają poprawnie z moim starym modułem, kupionym jeszcze przed pandemią z innego źródła na A.....o. Ten ma złącze microUSB, a zakupione mają USB C.
    Czy ktoś miał ten sam problem?
  • REKLAMA
  • #2 20683536
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    Takie pytanie , zwierasz do programowania D3 i GND na Wemosie ?
    Na jakimś Wemosie nie mogłem nic zaprogramować, pomogła wymiana przewodu USB na inny
  • REKLAMA
  • #3 20683591
    mirekdomagala
    Poziom 2  
    Zwierałem D3 (GPIO0) do GND i nic.
    Naciskałem RESET przed i po rozpoczęciu procesu programowania.
    Kabla nie zmieniałem, bo uznałem, że skoro PC znajdował CH340 na COM9 to kabel jest OK.
  • REKLAMA
  • #4 20683601
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    Zwierasz pin D3 i GND podłączasz do USB wykrywa normalnie, ale wtedy wchodzi w tryb programowania. Możesz rozewrzeć zworkę. Jak masz w trybie programowania to nie używa się resetu, bo nie zaprogramujesz. W programie coś w tym stylu:
    Zrzut ekranu z programu ESP8266 Download Tool, wskazujący, gdzie dodać plik .bin do wgrania.
    Przed wgraniem na dole masz ERASE - trzeba wyczyścić Wemosa przed programowaniem.
  • #5 20932424
    dawiddekster10000
    Poziom 2  
    Witam mam model nedemcu v3 esp8266 poprzednio wgrałem na nią program wszystko działało ok teraz chcąc wgrać nowy program wyskakują mi tego typu problemy na arduino

A fatal esptool.py error occurred: Cannot configure port, something went wrong. Original message: PermissionError(13, 'Urz�dzenie do��czone do komputera nie dzia�a.', None, 31)

a na apkach do flashu error file output
  • REKLAMA
  • #6 20932698
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    Na tym module nic sie nie zwiera do GND podczas programowania. Proponuję zmienić przewód bo prawdopodobnie on jest problemem. To, że znajduje moduł na COM, nie oznacza, że transmisja będzie ok, zwłaszcza, że tu jest wysoka prędkość transmisji - baud 921600.

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z programowaniem modułów WeMOS D1 Mini NodeMCU ESP8266-12F ESP-12, które nie działają poprawnie w środowisku Arduino oraz narzędziu "ESP8266 flash download tool v.3.9.5". Po podłączeniu do komputera, moduły są wykrywane jako "USB SERIAL CH340 (COM 9)", ale występuje błąd komunikacji podczas programowania. Użytkownicy sugerują, aby zwierać pin D3 (GPIO0) do GND w celu wejścia w tryb programowania oraz sprawdzić kabel USB, ponieważ problemy mogą wynikać z jego jakości. Wskazano również na konieczność wyczyszczenia pamięci modułu przed programowaniem. Po zmianie sterownika problem został rozwiązany, jednak pojawiły się nowe trudności z wykryciem kamery MLX90640.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA