logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strasznie skaczę mi zużyciu CPU, niestablina praca komputera

adrianoz 27 Lut 2016 19:37 1269 20
REKLAMA
  • #1 15476799
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Płyta Asus P5B
    Intel Core 2 Duo E8400
    Ram 2x 2GB, 1x 1GB
    Nvidia GeForce GTS450
    Dysk systemowy Plextor M6S 128GB
    Dysk twardy Samsung ST1000DM003
    Zasilacz Chieftec GPA500S8
    Windows 7 64bit, SP1
    Eset Antywirus

Od jakiegoś czasu komputer mój pracuje czasem wolno, bo skacze mi zużycie procesora, np. standardowo jest poniżej 40%, ale jak zacznę otwierać jakieś karty w przeglądarce nowe, programy jednorazowo więcej to zaczyna skakać gwałtownie nawet na 98-100% i jest przymulenie. Czego to wina? Za mało pasty czy po prostu wina modelu procesora?

Dodano po 6 [minuty]:

Temperatura na rdzeniach to 42 i 40 stopni w coretemp przy spokojnej pracy bez obciążeń większych, z włączoną przeglądarką Firefox i odpalonymi kilkoma kartami.

MBAM i ADW - czysto.
  • REKLAMA
  • #2 15476832
    Bongo1337
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    adrianoz napisał:
    wina modelu procesora?

Skoro z problemem borykasz się od niedawna to tę opcję bym wykluczył.
    Spróbuj przeskanować komputer programem CCleaner, może masz tam jakieś zbędne pliki czy coś w tym rodzaju.
  • REKLAMA
  • #3 15476864
    adrianoz
    Poziom 21  
    To też robione. A może inaczej, jakie powinno być zużycie optymalnie? bo jak nic nie robię to mam 10%, ale najgorzej jest po włączeniu komputera, zanim się rozgrzeje są największe skoki i np oglądając np. allegro, przy otwieraniu kart się zastanawia.
  • #4 15476898
    Bongo1337
    Poziom 19  
    Jeśli ja nic nie robię to mam od 1 do 6% zużycia, natomiast przy przeglądaniu stron i włączonych kilku programach około 30%, czasem też trochę skacze w górę, ale nie odbija się to na pracy komputera i temperaturach, CPU 17 stopni.
    Aktualizacje automatyczne masz włączone?
    Sterowniki aktualne?
  • #6 15476938
    adrianoz
    Poziom 21  
    Załączniki:
    • Addition.txt (37.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (22.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15476943
    adrianoz
    Poziom 21  
    Kolego "bongo" no to sama temperatura już jest dużo większa u mnie, skoro Ty masz 17 a ja normalnie 43 średnio.
  • REKLAMA
  • #8 15476961
    Bongo1337
    Poziom 19  
    adrianoz napisał:
    Kolego "bongo" no to sama temperatura już jest dużo większa u mnie, skoro Ty masz 17 a ja normalnie 43 średnio.

Co do temperatury to oskarżał bym tu pastę termoprzewodzącą/chłodzenie, bo dajmy na to u mnie przy renderingu filmów obciążenie CPU to 90-100% a temperatura maks 30 stopni, można by tu wyczyścić radiator, ewentualnie dorzucić jakiś wiatrak do obudowy tak aby była lepsza cyrkulacja powietrza.
    Screen z CrystalDyskInfo niczego strasznego nie pokazuje.
  • #9 15477037
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Panowie chociaż rozmawiają o tej samej temperaturze? Temperatura CPU odczytana z płyty głównej zwykle jest niższa od temperatury rdzeni o jakieś 10 stopni. Za to na P5B jeśli bios jest w miarę aktualny to temperatura CPU odczytana z płyty głównej jest o jakieś 10 stopni wyższa od temperatury rdzeni. (akurat asus p5b ma taki feler seryjny dodaje 20 stopni do temperatury CPU).
    Jak nic nie robisz i system nie robi nic (aktualizacje,konserwacje,plików indeksowanie, raportów tworzenie i pewnie jeszcze inne czynności o których MS nie mówi) to obciążenie procesora będzie skakać między 0-1%.
    Autorze tematu pokaż nam co obciąża twojego PC i jak bardzo. Otwórz managera zadań. Karta procesy i uszereguj je po zużyciu procesora. Złap na screenie jak masz to 50%+ obciążenia jak twierdzisz znikąd.

PS Bongo1337 mieszkasz w igloo? Wyjaśnij mi logicznie jak twój procesor może mieć 17 stopni jeśli procesor minimalnie obciążony będzie miał temperaturę o 5-10 stopni większą od temperatury otoczenia (temperatura otoczenia dla CPU to wnętrze komputera cieplejsze od pomieszczenia o jakieś 1-10 stopni). Czyli optymistycznie licząc masz w pokoju 11 stopni, trzymasz komputer za oknem, chłodzisz procesor cieczą i to chłodzoną albo popełniasz błąd w odczycie temperatury.
  • #10 15477087
    Bongo1337
    Poziom 19  
    @310artur Szczerze to temperatury odczytałem z programu SpeedFan którym trochę się bawię, tam też przyspieszyłem sobie wentylatory, więc albo dzięki temu programowi komputer tak daje sobie radę z temperaturami, albo program źle je odczytuje/wyświetla czy coś w tym rodzaju, choć nie wydaje mi się z racji tego, że przed wymianą chłodzenia temperatury miałem takie jak kolega @adrianoz odczytując je właśnie ze SpeedFan i przy prawie 100% zużycia CPU (renderowanie filmów) temperatury rosły do maks 100 stopni i komputer się wyłączał (zatem tu chyba błędu w odczycie nie ma). Chłodzenie wymieniłem na
    BOX AMD AM2/AM2+/AM3/AM3+
    choć tak naprawdę nie wiem co to się ma do problemu autora ;)
    Załączniki:
    • Strasznie skaczę mi zużyciu CPU, niestablina praca komputera cooler_amd.jpg (365.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 15477177
    310artur
    Poziom 43  
    Raczej nijak - obciążenie komputera jest za pewne spowodowane "otwieraniem tylko kilku programów".
    Temperatury wskazują na zakurzone chłodzenie BOX tyle że ten procesor akurat zacznie zwalniać zdaje się przy 85 stopniach dopiero a wyłączy się przy 105. 50 stopni to zdecydowanie za wcześnie na jakiekolwiek negatywne objawy bo to w zasadzie jeszcze norma.
    Bongo - powiem tak chłodzenie które kupiłeś (popraw post zamiast linku daj obrazek i opis) to niewiele lepsza wersja fabrycznego boxa. Tak czy owak jak nie spałeś na fizyce to wiesz że nie da się wychłodzić powietrzem o temperaturze 20 stopni procesora do temperatury 17 stopni. Wiatr nie chłodzi (chyba że wodą oblewasz radiator). Odczyt jest błędny (zaniżony). Tak ja ci podałem obliczenia wyżej. Temperatura procesora nawet przy obciążeniu rzędu 0-2% będzie minimum o 5 stopni wyższa od temperatury w pomieszczeniu. W pełnym obciążeniu przy chłodzeniu powietrzem to już bardzo dobre (o wiele większe niż te boksy) chłodzenia zamkną się w 20 stopniach powyżej otoczenia. To tak średnio bo to wszystko zależy od ustawień napięć procesora, taktowań oraz od samego procesora.
  • #12 15477404
    MordimerMadderdin19
    Poziom 8  
    Sprawdz czy jest pasta na procesorze oraz czy dobrze dociska chlodzenie do procesora
  • #14 15477448
    adrianoz
    Poziom 21  
    Skoro w procesach nie widzę nic dziwnego, więc sprawdzić pastę, chłodzenie i ewentualnie przedmuchać powietrzem komputer najpierw, bo może syfu za dużo.
  • #16 15477458
    adrianoz
    Poziom 21  
  • #17 15477553
    Bongo1337
    Poziom 19  
    W procesach też nic okropnego nie widzę, kolega @adrianoz mógł by zarzucić jeszcze drugiego screena z resztą procesów.
    @310artur nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale fakt okazało się, że program zaniża temperaturę, jednak gdy sprawdzałem w BIOS-ie ta i tak nie przekraczała 35 stopni, także BOX nie BOX grunt, że dobrze się sprawuje (na pewno lepiej od poprzedniego).
  • #18 15477627
    310artur
    Poziom 43  
    W procesach nie widać nic strasznego i nic się nie dzieje. Obciążenie procesora 4% i to norma dla firefoxa nawet mało pewnie tylko jedna karta otwarta.
    Screen trzeba by zrobić jak komputer zwalnia ostro albo jak wykazuje obciążenie 40% bez wyraźnej przyczyny i wtedy szukać aplikacji/procesu generującego obciążenie.
    Co do samego firefoxa - możesz przetestować Waterfoxa - to 64bitowa wersja firefoxa ja używam i działa stabilnie. Sam program w zasadzie nie robi różnicy ale minimalnie lepiej działają wtyczki w wersji 64 bit (np. flash, java)
    Na liście procesów masz też sporo aplikacji, te ABPC to aplikacje użytkownika. Przejrzyj czy na pewno wszystkie są potrzebne, bo któryś może się co jakiś czasu uaktywnić i psocić. Ten spotifywebhelper to jakiś podejrzany jest na oko.
  • #19 15477641
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    adrianoz napisał:
    jak zacznę otwierać jakieś karty w przeglądarce nowe, programy jednorazowo więcej to zaczyna skakać gwałtownie nawet na 98-100% i jest przymulenie

To normalne przy starym CPU, u mnie w laptopie jest to samo zwłaszcza jak używasz przeglądarki Firefox która jest strasznie zasobożerna.
    Powyłączaj zbędne usługi w stylu Adobe Acrobat Update Service, SpotifyWebHelper itd. Używasz Adblocka?
  • #20 15477838
    310artur
    Poziom 43  
    Obawiam się że "to" normalne niezależnie od sprzętu. Kwestia ilości tego co można uruchomić ale zawsze jest limit. Wiadomo że jak masz jakiś nowoczesny procesor 4 rdzenie 8 wątków albo i jeszcze lepiej to ilość aplikacji potrzebna żeby go skatować wzrośnie. Ten procesor az tak kiepski znów nie jest. Do normalnej pracy starczy.
  • #21 15479851
    adrianoz
    Poziom 21  
    wariato napisał:
    Używasz Adblocka

Używam non stop w końcu blokuje niepotrzebne reklamy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłym skokiem zużycia CPU w komputerze, co prowadzi do spowolnienia jego pracy. Komputer wyposażony jest w płytę główną Asus P5B, procesor Intel Core 2 Duo E8400, 6 GB RAM, kartę graficzną Nvidia GeForce GTS450 oraz dyski Plextor M6S i Samsung ST1000DM003. Użytkownik zauważa, że obciążenie CPU wzrasta do 98-100% przy otwieraniu nowych kart w przeglądarce Firefox. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie temperatury procesora, pasty termoprzewodzącej, a także czyszczenie chłodzenia. Wskazują również na możliwość zainstalowania alternatywnych przeglądarek oraz wyłączenia zbędnych usług, które mogą obciążać system. Użytkownik potwierdza, że nie widzi nic niepokojącego w menedżerze zadań, a temperatura CPU wynosi 42-43 stopnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA