logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIT na BA1404 Nadajnik Stereofoniczny FM, nie trzyma zakresu

MlodyAmator 22 Cze 2005 19:52 4615 21
REKLAMA
  • #1 1598840
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam. Zamówiłem KIT'a [wiadomo z kąd :wink: ] no i po złożeniu dostroiłem go na zakres gdzie nic nie nadawało, a dokładnie na 94,2MHz i zalałem karkas parafiną, żeby sie nie przestrajał. Ale pomimo tego zabiegu, nadajnik skacze od 93,05MHz do 94,3MHz :roll: . Sygnał wejściowy jest z CD-ROM'u komputerowego [wyjście jack], zasilanego z akumulatora samochodowego przez układ sabilizacyjny ze strony z www.CDinCar.prv.pl, do tego samego układu jest podłączone zasilanie nadajnika. I jeszcze jeden mały mankament: nadajnik stoi na CD-ROM'ie i kiedy go tylko włącze, znika mi Stereo. Gdzieś czytałem że może to byc spowodowane zakłóceniami z CD-ROM'u, ale nie wiem jak go odizolować od tych zakłóceń... :cry:

Jeśli ktoś wie w czym tkwi problem, to prosiłbym bardzo o pomoc, szukałem czegoś na ten temat, ale niestety nie znalazłem. Jestem początkującym elektronikiem i wiem że nadajnik to duże wyzwanie, ale potrzebuje go. :?

Mam całą dokumentacje do tego zestawu, jeśli to pomoże to moge zamieścić skany. [Jest to zestaw z dokumentacją i elemantami, bez Kwarcu 38kHz tylko układ zastępczy, mam możliwość dostania kwarcu jeśli by to coś pomogło.]
  • REKLAMA
  • #2 1599286
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    A bez sygnalu z CD jest tak samo ?

1. Taki nadajnik powinien byc dobrze ekranowany.
    2. Najlepiej, jezeli nie bedzie w okolicy gory metalu.
    3. Czesto ulozenie przewodow ma ogromne znaczenie.
    4. Antena tez potrafi rozjechac nadajnik.

Przeciez nadajnik nie musi stac na CD ?
  • #3 1599511
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Napewno dla sygnału stereo będzie korzystnie jeśli będzie kwarc. Natomiast ekranowanie nadajnika to podstawowa sprawa przy konstruowaniu urządzeń nadawczych.
  • #4 1599580
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Bez sygnału nie sprawdzałem, ale kiedy zamiast CD podłączyłem Walkman'a to Stereo jest tylko dalej się rozjeżdża... :|

1.Wiem, że powinien być ekranowany, ale ja nie wiem, na czym polega to ekranowanie... Jestem początkujący w temacie radia... yes2mike jeśli byś mógł to powiedz, czym mam to owinąć, obić, w czym zamknąć i do czego ten ekran podłączyć [przez co? czy wogóle podpinać?] narazie jest w pudełku plastikowym, kupionym w sklepie elektronicznym, razem z nadajnikiem jest zamknięty kawałek anteny teleskopowej - reszta - ok. 40cm - wystaje poza obudowe [ze starego radia, które działało na stary zakres].
    2.Z tym metalem będzie gorzej, bo chce go wykorzystać do przesyłania sygnału z CD do radia samochodowego - to dużo metalu.
    3.Przewody są tylko trzy: jeden od anteny, a drugi od diody LED - mojego pomysłu - sygnalizującej zasilanie na wejściu [ona nic nie zmieniła]. A reszta jest poza obudową.
    4.Antena jak już wspomniałem wcześniej to teleskop ze starego radia Unitra, od początku jest przy nadajniku.

Faktycznie nadajnik mogę wsadzić do bagażnika [Fiacik 126p :wink: ], ale to nic nie zmienia, bo przestawiłem nadajnik 40cm od CD i nic się nie zmieniło... :( Ale wszystkie testy przeprowadzam w domu na akumulatorze z Malucha.
  • #5 1601311
    yes2mike
    Wsadz to (na poczatek) w pudelko wylozone np. folia aluminiowa a folie podlacz do masy ukladu (minus)... Poza tym, jezeli nadajnik nie jest stabilizowany kwarcem - kazdy dodatkowy przewod moze go rozstrajac... niestety. Tak samo wyglada sprawa z antena. Czesto zmiana jej dlugosci tez zmienia czestotliwosc nadajnika...

Ale zacznij od ekranowania.
  • REKLAMA
  • #6 1601509
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Owinąłem nadajnik i CD’ka [osobno] folią aluminiową i podłączyłem to do masy, i nic się nie zmieniło, dopóki nadajnika nie odłączyłem od tego stabilizatora, potem jak podłączyłem go osobno do akumulatora jest Stereo, ale słychać silniczki Cd’ka :( i to tak głośno, że nie da się tego słuchać :cry: . Odwinąłem to wszystko z tej folii i nie ma różnicy :| z tym, że po zawinięciu skala poszła w górę do 94,4MHz.

Czyli kwarc odpowiada też za stabilność zakresu :?: [Myślałem, że tylko za Stereo...]
    A co do anteny, to rozsuwam ją zawsze całkiem, więc zakres nie powinien się zmieniać, czy nie tak :?:

1.Są szanse, że będzie to działało poprawnie :?:
    2.Czy mam szukać innego nadajnika :?: [Tylko szkoda, że to tyle kosztowało :(]

Pozdrawiam.
  • #7 1603580
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Wepnij w obwód zasilania CD (+) dławik. Dławik to takie "zwierze" składające się z pewnej liczby zwoi drutu na rdzeniu ferrytowym ( np. z anteny odbiornika długofalowego. To powinno odkłucić CDka.
  • #8 1603781
    uran17
    Poziom 15  
    i kondensatory kilku nanowe na masę
  • #9 1606029
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Zrobiłem Dławik i nic nie pomógł, dopiero osobny stabilizator, ale znowu straciłem Stereo :( . Kiedy tylko wyłacze CD-Rom od zasilania pojawia się Stereo... Mam kilka pytań:

1.Czy Kwarc jest odpowidzialny za trzymanie zakresu?
    2.Uszkodziłem [ukruszyłem kawałek] wkładu Karkasu, czy to nie przeszkadza?
    3.Czy podłączenie kwarcu zamiast modułu zastępczego, może spowodowac "powrót" Stereo?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1606133
    yes2mike
    1. Tak.
    2. Moze, ale nie musi.
    3. Tak.
  • #11 1609795
    uran17
    Poziom 15  
    kwarc 38 khz jest odpowiedzialny tylko za stereo, a układ zastępczy LC zestroiłeś tak , że w radiu świeci dioda stereo to wszystko jest ok .
    A może masz sa silny sygnał wejściowy mcz, w przypadku przesteru też bądzie gasło stereo.
  • #12 1611928
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    ja powiem tyle ten BA to mega kupa a kity jak kity . To nigdy nie bedzie idealnie stabilne chyba ze masz synteze częstotliwości to bedzie dobrze i koniecznie potrzema filtry na 15KHz żeby nie zrywało pilota. Jesli pilot popłynie więcej niż około 200Hz to zgaśnie dioda stereo Pozdro
  • #13 1620956
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Sprowadziłem sobie ten kwarc 38kHz i odłączyłem układ zastępczy [odlutowałem kondensator łączący ukł. zastępczy z BA1404], po wlutowaniu kwarcu mam Stereo niezależnie od sygnału wejściowego i innych zakłóceń, ale przy sygnale z wymawianym "s" zaczyna mi charczeć w radiu :? a już nie wspomnę o zakłóceniach przy przekazie Stereo :|

Czy jest możliwość wyeliminowania tego? Chociaż do tego stopnia żeby to było znośne dla ucha?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 1621758
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    MlodyAmator napisał:
    Czy jest możliwość wyeliminowania tego? Chociaż do tego stopnia żeby to było znośne dla ucha?

Tak jak napisał wyżej psooya zastosuj odpowiednio na wejściu kanału lewego i prawego filtry dolno-przepustowe 15KHz i wtedy wyeliminujesz "to". Pzdr.
  • #16 1623568
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    W tym linku jest ten filtr... Ale ja jestem zielony w tych sprawach i nie wiem co to za cewka ma być między tymi kondensatorami, może mi ktoś napisać jak i z czego ją wykonać? A może to nie tylko to w kółeczku? Jestem początkujący, proszę o wyrozumiałość i dokładne tłumaczenia. ;)

A i znalazłem coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic244676.html Czy zmiana tych kondensatorów coś da? [tych co czarutek proponuje]

Zmieniłem te kondesatory i jak narazie jest O.K.

Dziękuję wszystkim.
  • Pomocny post
    #17 1623652
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Taki filtr pomoże, to standardowe cewki np. z TME, brrr.
    38kHz już masz, dorób syntezę i to jest razem o niebo lepsze od jakichś BH14XX.

P.S. W tych PW, to jak zawsze mało co z sensem działa... ;)
  • #18 1630997
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Powiem tyle filtr na 15KHz nie pomoże uwierz mi to musi być filtr z pułapką na 19 i 38KHZ i w dodatku bardzo skuteczny i dolnoprzepustowy
    Pozdro Ps Wyrzuć to przez okno i trób koder z tego linku co podał Czarutek nie pożałujesz
  • #19 1896878
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Po dość długiej przerwie [wakacje, szkoła, itd.] powracam znowu do "wynalazku".

Nadajnik już jest dobrze, a nawet bardzo dobrze [choć dość cicho] wystrojony, ale... no właśnie, nadal mam to ale.
    Nadal nie trzyma zakresu. Prosiłbym o zaproponowanie jakiejś dość prostej pod względem wykonania i stabilnej syntezy pod właśnie ten nadajnik [najlepiej schematy z opisami]. Dobrze by było, aby nie był duży [chce go zmieścić w obudowie z nadajnikiem], z części w miare dostępnych.
    :idea: Moc w granicach 20mW w zupełności wystarczy.

Wiem, że mój problem jest dość banalny, ale w gruncie rzeczy dopiero zaczynam "przygodę" z elektroniką [właśnie się dostałem do Technikum Elektronicznego :D ].

Proszę o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam, Piotrek.
  • #20 1899065
    czarutek
    Poziom 34  
    Z dostępnych syntez, to chyba któraś z TSA5511, TSA6057, TSA6060 i SAA1057, a jeśli na baterię, to LMX2306 (wymagająca dodatkowo kompletnego generatora odniesienia).
    Do tego jakaś dioda pojemnościowa, np. BB105 (przy LMX2306 lepiej zdobyć lepszą, na niższe napięcie), trochę elementów biernych, no i mikrokontroler do sterowania syntezą. Do zakresu napięcia warikapowego należy dodać VCC na BA1404.
    Zaraz pewnie i wyświetlacz się przyda... ;)
    Jeśli rdzeń nie latał luźno, to niepotrzebnie zalepiłeś cewkę. Stabilności to wcale nie poprawia, jedynie zmniejsza mikrofonowanie.
    psooya napisał:
    ... filtr na 15KHz nie pomoże uwierz mi to musi być filtr z pułapką na 19 i 38KHZ i w dodatku bardzo skuteczny i dolnoprzepustowy.

Nie jest tak źle. Z samą pułapką 19kHz działa to naprawdę całkiem nieźle. Synteza też nie jest konieczna pod warunkiem, że generator będzie działał na połowie częstotliwości oraz że kondensator równoległy z cewką i te dwa - pomiędzy pinami 9-10 oraz 9-GND będą miały czarną kropkę, a sama cewka będzie pierwszorzędnej jakości, np. jak na obrazku.
    Załączniki:
    • KIT na BA1404 Nadajnik Stereofoniczny FM, nie trzyma zakresu Cewki.jpg (6.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1903120
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Dźwięk jest już dobry [może nie idealny, ale w 100% wystarczający].

Jaki generator ma działać na połowie częstotliwości? [Mam kwarc, i odłączony generator :| ]. Kondensatory w najbliższym czasie zmienię na te z czarną kropką [a po co ta kropka?].

Skąd mogę wykombinować tą cewkę pierwszorzędnej jakości z 3-4 zwojami? [ :idea: Cewkę zalałem parafiną, bo karkas był BARDZO luźny, a ma pracować w samochodzie].

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • #22 1903572
    czarutek
    Poziom 34  
    Chodzi mi o generator FM - jeśli pracuje na połowie częstotliwości, to jest stabilniejszy. W radioodbiorniku łapiemy 1-szą harmoniczną. Cewka powinna mieć 8 zwojów, to będzie około połowy wymaganych częstotliwości. A w ogóle stabilniej będzie, jeśli cewkę zrobisz powietrzną z drutu 1mm, a częstotliwość będziesz regulował włożonym zamiast C równoległego do cewki dobrym trymerem, najlepiej foliowym (zielonym 2..22p albo fioletowym 3..40p).
    Czarna kropka mówi o zerowym współczynniku termicznym kondensatora.
    Moim zdaniem, skoro to ma być w aucie, to lepiej dorobić syntezę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z nadajnikiem stereofonicznym FM na układzie BA1404, który nie utrzymuje stabilnego zakresu częstotliwości (skacze od 93,05 MHz do 94,3 MHz) oraz traci sygnał stereo przy podłączeniu do napędu CD-ROM. Główne przyczyny niestabilności to brak stabilizacji kwarcowej oraz zakłócenia elektromagnetyczne pochodzące z CD-ROM-u i zasilania. Zalecane jest ekranowanie nadajnika i źródła sygnału (np. folią aluminiową podłączoną do masy), stosowanie dławików i kondensatorów filtrujących na zasilaniu, a także poprawne ułożenie przewodów i anteny. Kwarc 38 kHz odpowiada za stabilność sygnału stereo, a jego zastosowanie poprawia odbiór stereo, choć może pojawić się charczenie przy niektórych sygnałach. Aby wyeliminować zakłócenia i poprawić jakość dźwięku, sugerowano zastosowanie filtrów dolnoprzepustowych 15 kHz oraz pułapek na częstotliwości 19 kHz i 38 kHz. Wskazano, że stabilność częstotliwości można znacznie poprawić poprzez zastosowanie syntezy częstotliwości (np. układy TSA5511, TSA6057, TSA6060, SAA1057 lub LMX2306), co jest szczególnie zalecane w zastosowaniach samochodowych. Dodatkowo omówiono konstrukcję cewek powietrznych o odpowiedniej liczbie zwojów i użycie kondensatorów o zerowym współczynniku termicznym (oznaczonych czarną kropką) dla lepszej stabilności. Zaletą syntezy jest możliwość precyzyjnego strojenia i stabilizacji nadajnika w zakresie FM przy mocy około 20 mW.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA