vertim napisał: Mówisz , że mono , a liznąłeś kiedyś jakiś schemat z takim czymś
Pewnie że liznąłem

Poniżej masz schemat według którego robiłem nadajniczki daaawno
temu. Zasięg uzyskiwałem taki, że sygnał przechodził przez dwie ściany i jeszcze dawał
się złapać na odległości ok. 100m. Oczywiście jest to zależne od różnych czynników a
także dokładnego zestrojenia i zastosowania dobrych jakościowo podzespołów. Dobrym
źródłem części są stare głowice UKF. Elementy były niewielkie i jakościowo dobrane do
pracy na wyższych częstotliwościach. Tranzystory stosowałem różne np. BF194, BF197,
BF240 itp. Cewka L1 powinna mieć ok. 5 zwojów nawiniętych na średnicy 6mm drutem o średnicy
0,6 - 1mm i to najlepiej srebrzanką którą można znaleźć też w głowicach. Cewka ta
nie ma rdzenia. Jest to cewka powietrzna. Cewka L2 była nawinięta na gwintowanym rdzeniu
ferrytowym wyciągniętym z jakiegoś starego filtru. Nawijałem z tego co pamiętam prawie
cały rdzeń drutem dobranym tak, żeby się dobrze układał w rowkach i żeby był możliwie
gruby co zapewniało sztywność cewki. Rdzeń w tej cewce już zostawał. Dołączałem
antenę w postaci drutu o długości kilkunastu centymetrów i tym rdzeniem stroiłem na
maksymalną siłę sygnału. Cewkę L2 można pominąć jak nie potrzeba dużego zasięgu.
Do strojenia przydatne jest radio ze wskaźnikiem siły sygnału. Najpierw próbujesz
złapać sygnał pokręcając trymerem a jak się nie uda to trzeba trochę ścisnąć lub
rozciągnąć cewkę i próbować ponownie. Jakby zakres regulacji trymerem był
nieodpowiedni to można nawinąć cewkę o innej ilości zwojów, albo zmienić kondensator
podłączony równolegle do cewki L1 o pojemności 47p. Z tym wszystkim niestety trzeba
się pobawić. Montaż całości musi być zwarty, połączenia pomiędzy elementami jak
najkrótsze a całość najlepiej zaekranować. Jeśli sygnał w radiu będzie słaby to trzeba
by dobudować przedwzmacniacz. Układ daje dość dobrą jakość dźwięku ze względu
na zastosowanie diody pojemnościowej. Schemat nie jest mój. Jest z jakiejś starej
książki. Może posiadać niewielkie modyfikacje wprowadzone przeze mnie. Pamiętam
jeszcze że chcąc zwiększyć siłę sygnału zmieniałem wartość rezystora w emiterze
tranzystora do ok. 1k2. Ale tu jak mówiłem to już trzeba poeksperymentować.