logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak obniżyć zasilanie symetryczne z 50 VDC na 30-40 VDC dla wzmacniacza audio?

minomi 22 Mar 2016 11:14 1836 26
REKLAMA
  • #1 15545351
    minomi
    Poziom 10  
    Witam,
    Potrzebuję obniżyć zasilanie symetryczne które po wyprostowaniu ma 50V na 30-40V (bez regulacji), zasilany będzie filtr d/p we wzmacniaczu audio o poborze prądu ok 90mA. Prosty zasilacz już mam zrobiony i pytanie czy same rezystory mogę zastosować aby obniżyć o te 10V?

Zasilacz to układ mostka + kondensatory + bezpieczniki.

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 15545406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15545438
    minomi
    Poziom 10  
    Dzięki trymer01, będę próbował najpierw z rezystorami, pomierzę jakie będzie napięcie przy pracy, ale jaka odchyłka od tych 90mA jest akceptowana (normalna) i nie będzie wpływała na działanie układu?
  • #4 15545538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15547389
    minomi
    Poziom 10  
    Panowie, proszę o wyrozumiałość przy odpowiedzi ale jak podpinam szeregowo za kondensatorami rezystory 160 Ohm i większe bez podpiętego filtra d/p to napięcie jest takie samo jak przed rezystorami. Czy koniecznym jest podpięcie odbiornika prądu aby miernik pokazał spadek napięcia?
  • #6 15547408
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1101
    Musisz mieć podłączony odbiornik prądu.
  • #7 15547846
    minomi
    Poziom 10  
    Rezystory podpięte i napięcie ok 39V ale pojawił mi się brum/ciągłe trzaski, generuje to najprawdopodobniej filtr d/p. Pewnie bez stabilizatora nie obejdzie się ale wtedy zmniejszał bym napięcie do 30V, według specyfikacji filtr powinien pracować w przedziale 24-45V.
  • #8 15547920
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    To może daj schematy filtra i zasilacza.
  • REKLAMA
  • #10 15548824
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9423
    Nie obejdzie się bez stabilizatorów. Napięcie na końcówkę mocy może być bez, ale na przedwzmacniacze - koniecznie.
    Może się jednak okazać, ze przydźwięk nie zniknie - wówczas można się spodziewać złego połączenia mas (zasilacza, końcówki mocy i przedwzmacniacza). Dość często stosuje się więc osobne uzwojenia do zasilania przedwzmacniaczy - masy są połączone oczywiście, ale łatwiej się uporać z brumem.
  • REKLAMA
  • #11 15550445
    Adam-T
    Poziom 41  
    A daj zdjęcia tego filtru od strony elementów i druku, bo wydaje mi się, że są tam stabilizatory. Tylko zrób je sam, nie dawaj tych co są w linku który dałeś.
  • #12 15551862
    minomi
    Poziom 10  
    Filtr ma stabilizatory bodajże L78?? (na 15V), obawiam się że bez dodatkowego trafo się nie obejdzie, czekam na 2x24V na pierwotnym i do tego najprostszy zasilacz symetryczny. Mam nadzieję że to rozwiąże problem. Dodam że wszystko pracowało prawidłowo na innym mniejszym trafo z dwoma uzwojeniami i zasilaniu filtru 20,9V przed wyprostowaniem.
    Chciałem uniknąć dodatkowego urządzenia bo miejsca mało ale cóż.
  • #13 15552360
    Adam-T
    Poziom 41  
    minomi napisał:
    czekam na 2x24V na pierwotnym i do tego najprostszy zasilacz symetryczny

Na pierwotnym? ;)
    Jeżeli na osobnym uzwojeniu było ok to drugie trafo rozwiąże problem.
  • #14 15552778
    minomi
    Poziom 10  
    pisałem szybko szybko i głupoty popisałem, dam znać co będzie po aplikacji trafo tylko do filtru, zobaczymy jak uniamp zasila dwa suby na trafo 2 x 35V, pracował na słabszym ale też było zacnie.
  • #15 15584170
    minomi
    Poziom 10  
    Panowie,
    Prosty zasilacz zrobiony jednak nadal mam problem, trafo malutkie 2x24V i po wyprostowaniu za kondensatorami mam ok 2 x 23,5 czy nie powinno być ok 32.5V?
    Możliwe że mostek jest uszkodzony? (DB107).

W filtrze d/p który miał być nim zasilany grzeją się pierwsze dwa rezystory 660ohm 05W ale filtr nie załącza się.

Dzięki za pomoc.
  • #16 15584676
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    minomi napisał:
    trafo malutkie 2x24V i po wyprostowaniu za kondensatorami mam ok 2 x 23,5

1/Na pewno dobrze połączyłeś mostek?
    2/Napięcie jakie podałeś bez obciążenia wzmacniaczem?
    3/ Co znaczy "malutkie"?
  • #17 15585268
    minomi
    Poziom 10  
    Trafo to Indel TSZZ 2/016 mp 2 x 24V 0,04A, podpiąłem dobrze zgodnie z załączonym schematem, a podane napięcie to przy obciążeniu filtra który nie startuje bo według producenta działa od 28V a mam +/- 23,5. Filtr potrzebuje ok 2 x 20mA.

Zaraz po mostku mam +/- 24V, czy możliwe że elektrolity mają przebicie?
    Załączniki:
    • Jak obniżyć zasilanie symetryczne z 50 VDC na 30-40 VDC dla wzmacniacza audio? zasilacz.jpg (9.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 15585320
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    minomi napisał:
    W filtrze d/p który miał być nim zasilany grzeją się pierwsze dwa rezystory 660ohm 05W ale filtr nie załącza się.
    Schemat może jakiś połączenia zasilacza z tym filtrem? Sam filtr kupiłeś złożony, uruchomiony? Skoro na płytce filtra są już stabilizatory (była prośba o pokazanie tej płytki od strony druku - można równie dobrze napisać po sprawdzeniu jak jest podawane napięcie) po co dodajesz jeszcze rezystory w szereg z zasilaniem?
  • #19 15586275
    minomi
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie,
    Schematu nie mam niestety ale załączam zdjęcia filtru, był on kupiony złożony i działał na innym trafo zasilającym końcówkę i filtr (oddzielne uzwojenie), teraz końcówka ma dedykowane trafo i musiałem zrobić zasilacz z nowym malutkim, tylko dla filtra. Rezystory które się teraz grzeją są na filtrze (od zawsze), filtr posiada stabilizatory napięcia L78XX.
    Uważam że coś jest nie tak z zasilaczem skoro na uzwojeniach jest 24AC i za kondensatorami ok 24DC. Skoro jest zasilanie to mostek musi być sprawny tylko jakby kondensatory nie "podnosiły" napięcia, elementy z których składałem filtr przelutowałem z wcześniejszego działającego.

Co mogę jeszcze dodać, kondensatory nie wykazują żadnego wybulenia, nie grzeją się więc chyba są sprawne a rezystory na filtrze może grzeją się bo jest za niskie napięcie aby ruszył układ. Sam schemat zasilacza jest tak prosty że trudno się pomylić ale sprawdzałem raz jeszcze i błędu montażu nie ma.
    Załączniki:
    • Jak obniżyć zasilanie symetryczne z 50 VDC na 30-40 VDC dla wzmacniacza audio? 20160407_052434.jpg (955.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obniżyć zasilanie symetryczne z 50 VDC na 30-40 VDC dla wzmacniacza audio? 20160407_052318.jpg (864.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 15586330
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Stabilizatory są więc zabezpieczone przed zbyt dużym napięciem tymi rezystorami włączonymi w szereg i dlatego się grzeją. Najwidoczniej (jeśli o wartość napięcia chodzi) po prostu sam układ filtru pobiera taki prąd, że nie starcza go z transformatora, inna możliwość to pomiar. Mierząc miernikiem cyfrowym ustawionym na DC nie mierzysz składowej zmiennej - tętnień. Co prawda ze schematu jaki zamieściłeś wnika, ze pojemności są aż zbyt duże w stosunku do wymaganego prądu, ale ...?
    Zrób więc tak (co by mieć pewność) - Odłącz zasilanie od samej płytki z filtrem i zmierz napięcia - AC na wejściu mostka, na wyjściu (czyli na kondensatorach filtrujących) i DC na wyjściu.
    Mierząc na kondensatorach napięcie zmienne otrzymasz wartość tętnień, jakie występują na wyjściu - powinno być zero, lub pojedyncze miliwolty -BEZ OBCIĄŻENIA PŁYTKĄ FILTRA! Jeżeli jest więcej - dużo więcej; masz coś źle z kondensatorami - albo podłączone odwrotnie, albo uszkodzone. (to, ze się nie grzeją w tym wypadku nie daje pewności; transformatora nawet na zwartych uzwojeniach wtórnych daje zbyt małą moc, żeby ten objaw wystąpił w sposób zauważalny).
    Jeżeli pomiary wypadną pomyślnie podłącz płytkę filtra (nie pomyl plusa z minusem!) do wyjścia zasilacza i zmierz napięcia AC na wyjściu z zasilacza (będzie to wskazywać orientacyjnie na wielkość prądu jaki płynie w obwodzie) i DC na WYJŚCIACH STABILIZATORÓW (podaj też jakie cyferki są po tych LM - wskazują one na polaryzację napięcia stabilizującego - LM79** to stabilizator napięcia ujemnego, a LM78** dodatniego. Kolejne cyferki określają napięcie jakie powinno być na ich wyjściach. Jeśli odbiega wynik pomiaru od określonej wartość o więcej niż 0.5V - znaczy, że coś jest nie tak.
  • #21 15587728
    minomi
    Poziom 10  
    Więc tak:
    AC na wejściu mostka 81V, na kondensatorach masa/plus 125V AC lub +/- 255VAC?!, na kondensatorach masa/plus 57 DC. Czyli coś nie tak ale kondensatory wymieniłem przed chwilą, są podpięte + z mostka do + kondensatora i - z mostka do - z kondensatora, a masa z trafo idzie pomiędzy kondensatory i potem do filtra.
    Pomiary na odłączonym filtrze.
    A może na trafo jest podane napięcie już DC po odfiltrowaniu bo tyle z niego osiągam? Stabilizatory w filtrze to L7815 i L7915.

Zaznaczam że mimo napięcia AC na kondensatorach po podpięciu zasilacza do filtru mam na wejściu do niego +/- ok 24V.
    Coś mi mówi że dane na trafo to po odfiltrowaniu są i filtr nie wstaje, ponoć można przerobić go na niższe napięcie pytanie jak?

W załączeniu opis filtru.
    Załączniki:
    • Aktywny filtr niskotonowy PLUS (2).pdf (417.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 15587819
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    minomi napisał:
    AC na wejściu mostka 81V, na kondensatorach masa/plus 125V AC lub +/- 255VAC?!, na kondensatorach masa/plus 57 DC.
    :) Może najpierw naucz się posługiwać miernikiem?
    minomi napisał:
    A może na trafo jest podane napięcie już DC po odfiltrowaniu bo tyle z niego osiągam?
    Napięcia podawane są w danych transformatora dla NOMINALNEGO OBCIĄŻENIA. Bez obciążenia jest nieco więcej, bo musi być zapas na spadki napięć na rezystancji drutu jakie powstaną po zamknięciu obwodu (obciążeniu transformatora).
    Więc :
    Na wyjściu transformatora (pomiary ZAWSZE wykonujemy względem masy!) masz 2x po ok. 40V~, co jest w normie dla pracy bez obciążenia.
    Natomiast te Twoje 125V AC i 255V AC to jakiś cud albo błąd w mierzeniu.
    Powinno być (w dalszym ciągu bez obciążenia na wyjściu zasilacza - tylko mostek i kondensatory)
    ok. 56V DC względem masy do + i -.
    Na pewno masz dobrze połączony ten mostek i kondensatory?
    minomi napisał:
    filtr nie wstaje, ponoć można przerobić go na niższe napięcie pytanie jak?
    Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "nie wstaje". Nawet jeśli ma na wejściu +/- 24V DC to od tego są stabilizatory (LM 7815 i 7915) żeby zmniejszyły to napięcie do wymaganego - czyli do +/- 15V.
    Nie wiem jak i co mierzysz, ale te wyniki są co najmniej abstrakcyjne. Układ zasilacza jest chyba najprostszym z możliwych, więc nie ma możliwości, żebyś nie robił czegoś źle.
  • #23 15587865
    minomi
    Poziom 10  
    Tak trafo ma po pomiarach 2 x 40V piny 1 i 4 idą do mostka, 2 i 3 są połączone i idą pomiędzy kondensatory, mam na wyjściu między masa a +/- ok 58V dopiero po podpięciu do filtru spada do 2 x ok 24V. Pisząc że nie wstaje miałem na uwadze informacje od producenta który piszę że układ działa od 2 x 28V.

Na stabilizatorach między masą a jego wejściem ma 1V na drugim 0,8V, będę szukał dalej przyczyny, może trafo za słabe 0,04A.
  • #24 15587892
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    minomi napisał:
    dopiero po podpięciu do filtru spada do 2 x ok 24V.
    Gdzie mierzysz to napięcie? W którym punkcie - zmierz najlepiej na wejściu stabilizatorów (po rezystorach szeregowych).
    minomi napisał:
    Pisząc że nie wstaje miałem na uwadze informacje od producenta który piszę że układ działa od 2 x 28V.
    Nie wiem czy zauważyłeś ale w poście 20 pisałem o tych rezystorach. Być może będzie można je w ogóle usunąć (zewrzeć), ale to będzie wiadomo po tym jak zmierzysz napięcie na wejściach LM'ów.
  • #25 15589754
    minomi
    Poziom 10  
    Dla świętego spokoju zmieniłem mostek prostowniczy na nowy ale nadal nie jest dobrze, napięcie przy wejściu do L7815 jest ok 28V (wyjście 14,9) ale na L7915 tylko 10,5V(wyjście 8,2), po zastąpieniu rezystorów zworami jest tu i tu po ok 2V więcej(na wyjściu).

Podejrzewałem że może trafo jest za małe i podpiąłem to co było wcześniej wielkie TS 180/4 o napięciu 2 x 22V, zaraz po podpięciu zasilania (na zworach) L7915 odbił się od sufitu i nie mogę jego części znaleźć.
    Czyli: albo nowe malutkie trafo jest za słabe, albo L7915 był uszkodzony i robił problemy.

Po wymianie L7915 nawet na rezystorach przed nimi wszystko jest ok!

Dziękuję Ci za profesjonalną pomoc, trzymaj się.

Temat można zamknąć.
  • #26 15596866
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    minomi napisał:
    L7915 odbił się od sufitu i nie mogę jego części znaleźć.
    minomi napisał:
    L7915 był uszkodzony i robił problemy.

Do tego właśnie zmierzałem.
    minomi napisał:
    Po wymianie L7915 nawet na rezystorach przed nimi wszystko jest ok!
    Czyli był uszkodzony - albo od zawsze, albo dzięki jakimś Twoim działaniom. Trafo nie ważne jakiej mocy - jeśli na wyjściu stabilizatora nie ma obciążenia i napięcie wejściowe jest w granicach normy (minimum 3 V więcej niż napięcie stabilizacji) to Na wyjściu MUSI być napięcie co najmniej takie, jakie jest znamionowe dla danego stabilizatora.
    W wypadku serii 79** niektóre stabilizatory na wyjściu NIEOBCIĄŻONYM mogą dawać wyższe napięcie - stabilizacja następuje dopiero po obciążeniu wyjścia (gdy przez stabilizator płynie jakiś (minimalny nawet - czasem kilka mA wystarcza) prąd. Jeżeli mimo braku obciążenia napięcie jest za niskie - nie ważne, czy to 78, cz 79** - szmelc.
  • #27 17065080
    minomi
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany i ja nim byłem, dziękuję za pomoc.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na obniżenie napięcia zasilania symetrycznego z 50 VDC do 30-40 VDC dla wzmacniacza audio, z poborem prądu około 90 mA. W odpowiedziach zasugerowano użycie rezystorów szeregowych, jednak podkreślono, że przy zmiennym poborze prądu lepszym rozwiązaniem mogą być stabilizatory LM317/LM337. Użytkownik napotkał problemy z brumem i trzaskami, co sugerowało potrzebę stabilizacji napięcia. Po wymianie transformatora i stabilizatora L7915, problem został rozwiązany. Ustalono, że napięcia na wyjściu stabilizatorów muszą być odpowiednio obciążone, aby działały prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA