logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Irytujący niski dźwięk z komputera - możliwe źródła i sposoby eliminacji

Zinex 22 Mar 2016 11:58 1287 7
REKLAMA
  • #1 15545471
    Zinex
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam, próbuje pozbyć się pewnego irytującego dźwięku.
    Podczas pracy nawet w spoczynku z komputera dochodzi bardzo niski irytujący dźwięk zmieniający natężenie co sekundę, nie jest to szum i ciężko mi go do czegoś porównać. Sam szum wentylatorów tak nie przeszkadza jak ten niski irytujący dźwięk, gdy w tle jest muzyka to ok ale przy ciszy wręcz kłuje w uszy.
    Ciężko mi zdiagnozować co go dokładnie wydaję, karta graficzna odpada bo niedawno zakupiłem a problem był wcześniej, wytwarza go chłodzenie procesora (w końcu mały wentylatorek BOX), zasilacz (liczę że jednak to nie on, tak jak procesor mam go z 2 miesiące a według opinii jest on bezgłośnym zasilaczem) albo dyski HDD są już stare tylko pojęcia nie mam czy by mogły takie dźwięki wydawać, nie jest to "zgrzytanie" które je charakteryzuje podczas pracy.

Nagrałem ten dźwięk chociaż sam szum wentylatorów trochę go zagłusza, ogólnie cichy więc na odsłuchanie radzę ustawić max głośność.
    Spakowany do .rar i załącznik.
    record2016...112455.rar (351.66 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. <

Wymienił bym chłodzenie procesora na inne, nie BOX, tylko nie mam pewności czy to ono wydaje taki dźwięk, mam wrażenie że zasilacz ale jest on tak blisko procesora że ciężko stwierdzić.

Dodam że w spoczynku obroty chłodzenia procesora wynoszą około 1000 RPM.
    Screeen z wnętrza obudowy
    Irytujący niski dźwięk z komputera - możliwe źródła i sposoby eliminacji

Specyfikacja komputera
    System: Windows 7 SP1 x64
    Procesor: Intel Core i3-4160, LGA1150, 64bit, 3.6GHz, 54W, cache 3MB, BOX (BX80646I34160)
    Płyta główna: Gigabyte GA-H81M-S2PV (rev. 3.0), H81 , DualDDR3-1600, SATA3, mATX (GA-H81M-S2PV)
    Pamięć RAM: Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB (BLT2CP4G3D1608DT1TX0CEU) - 2 kości po 4 GB
    Karta graficzna: Asus GeForce GTX 950 STRIX, 2GB GDDR5, 128 BIT, 2XDVI, HDMI, DP, Box (STRIX-GTX950-DC2OC-2GD5-GAMING)
    Dyski twarde: - Samsung Spin Point F2EG HD502HI, 500GB, SATA II, 16MB (HD502HI) - pod system
    - Seagate ST2000DL003 Barracuda Green 3.5-inch 2TB SATA 6 Gb/s Drive - pod dane
    Obudowa: MODECOM AT-DEBU-13-0000000-0002-8300B
    Zasilacz: XFX TS550W 120mm 80+ Bronze (P1-550S-XXB9)
    Wentylatora na tyle obudowy: SilentiumPC Zephyr 80 (bo obudowa nie pozwalała na większe...)

Spotkał się ktoś z takim dźwiękiem i orientuje się co może go wytwarzać?
  • REKLAMA
  • #2 15545494
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4853
    Zinex napisał:
    Spakowany do .rar i załącznik.
    Tam jest zupełna cisza.

Edit.
    Zmieniłem plik i słychać tylko szum i twój "oddech".
    Załączniki:
    • record20160322112455.wav (4.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 15545559
    Zinex
    Poziom 5  
    DriverMSG napisał:
    Tam jest zupełna cisza.

Wiedziałem że nagrywanie telefonem to kiepski pomysł :/
    Wiem ciężko to zdiagnozować jak się przy tym nie jest, mnie ten "szum" o ból głowy przyprawia, ta ciągła zmiana intensywności co sekundę, jak by przyśpieszał i zwalniał... przed zmianą procesora i zasilacza tego nie było, że zmieniałem oba jednocześnie to teraz nie wiem które.

Czytałem że można zatrzymać na chwilę chłodzenie naciskając na jego środek, tyle że przy tym ma on obudowane środek i nie "wcisnę" a i nie wiem czy zatrzymanie łopatek i ogólnie zatrzymanie chłodzenia na chwilę jest bezpieczne, przy pracy w spoczynku chyba nie osiągnie niebezpiecznych temperatur.

EDIT: Może chociaż ktoś miał do czynienia z tym zasilaczem i może powiedzieć czy jest taki bezgłośny jak go opisują, samo skreślenie go z listy podejrzanych by dużo dało.
  • #4 15545719
    pixmer
    Poziom 11  
    Na chwilę możesz zatrzymać wiatraki, nic się nie stanie. Zrób sobie tak z każdym po kolei i będziesz wiedział czy to one.
  • REKLAMA
  • #5 15548342
    Zinex
    Poziom 5  
    Rozłożyłem komputer i złożyłem poza obudową, wsłuchując się w poszczególne podzespoły stwierdzam że ten irytujący dźwięk pochodzi z mojego dysku HDD pod system.
    Dam jeszcze raz nagranie, tym razem mikrofon skierowany bezpośrednio na dysk
    record2016...110622.rar (320.04 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Poza wymianą chyba nic z tym nie zrobię, nie tak dawno pytałem tu na forum o stan tych dysków w temacie ST2000DL 003-9VT166 - Stan dysku i zaznaczę że teraz te dźwięki wydaje ten nie wykrywający błędów. Chociaż wtedy jeszcze tego dźwięku nie było...

To teraz jak już znamy winowajcę, ktoś się z tym spotkał? To znak że trzeba wymienić dysk? Oba dyski jeszcze z moich starych komputerów i w tej chwili to najstarsze podzespoły.
  • REKLAMA
  • #6 15548596
    pixmer
    Poziom 11  
    Mój dysk HDD wydaje gorsze dźwięki dlatego zmieniłem go na SSD, z tym nic nie zrobisz. Co do HDD mojego, buczy tak od ładnych paru lat ale nic się z nim nie dzieje, praktycznie w niczym to nie przeszkadza, ale pewnego dnia możesz po prostu już dysku nie załączyć, będzie to szybciej albo później.
  • #7 15548897
    Zinex
    Poziom 5  
    No nic dzięki, za jakiś czas się go zmieni na SSD, przynajmniej ten 1 pod system.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z irytującym, niskim dźwiękiem wydobywającym się z komputera, który zmienia natężenie. Po wykluczeniu karty graficznej jako źródła dźwięku, podejrzewa chłodzenie procesora, zasilacz oraz stare dyski HDD. Po dalszej diagnostyce, użytkownik stwierdza, że dźwięk pochodzi z dysku HDD, co sugeruje potrzebę jego wymiany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zatrzymanie wentylatorów w celu identyfikacji źródła hałasu oraz rozważenie przejścia na dysk SSD, aby zredukować hałas. Wspomniano również o możliwości stłumienia dźwięku poprzez odpowiednie mocowanie dysku w obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA