logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinFast DV2000 - jaki kodek do płynnego zgrywania w 768x576 PAL?

Wojtek 24 lata 24 Cze 2005 18:49 2312 3
REKLAMA
  • #1 1604448
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam drogich użytkowników kart telewizyjnych. Zgrywam materiały z kamery i magnetowidu na WinFast DV2000. Video Codec jakim się posługuję to: 3ivxD4 4.5.1 Video Codec, rozdzielczość 768x576 PAL. Dźwięk jest niekompresowany. "none". Obraz momentami przycina. Nie mogę już posłużyć się nim dla zgrywania dźwięku. Poradźcie proszę, jakim posługiwać się kodekiem, i jak taki kodek skonfigurować, aby nie przyczyniał się do przycinania obrazu. Pozdrawiam. Dziękuję zainteresowanym za pomoc. Cześć!
  • REKLAMA
  • #2 1612148
    paniarek
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Z karty telewizyjnej ciężko bedzie zgrać analogowy materiał od razu do postaci skompresowanej bez "przycięć" po prostu sprzęt nie nadąża. I tu ciekawostka bo o ile z TV to jeszcze chodzi jako tako o tyle z własnych nagran z kamery zaczyna mocno przycinać. Polecam raczej do tego celu (zgrywanie analogowego video) karte graficzna AGP typu VIVO (np jakiś radeon AGP x8 zrobi to juz płynnie) a ponadto zdefragmentowany niezapchany dysk (7200obr) i zgrywanie najpierw w jak najlżejszej kompresji lub bezsstratnie (0,5godziny = 40GB) a dopiero potem kompresowanie. Ponadto za stosunkowo niewielka kase mozna kupic "DAZLE" Pinnacla - taki sprzęcik z kompresja sprzętową podłączana pod USB i dziala naprawdę OK ( ma wejscie AV analogowe + Studio9). Przerabiam ten temat od około dwu lat i dopiero niedawno rezultaty mnie przestały zniechęcać (mam ATHLON 3GB barton 512 MBRam, cztery dyski w tym dwa małe do pracy i dwa 40GB 7200obr 8Mb cache Karte TV Pinnacle i Radeona VIVO 9550 AGP8x) A tego dazzla pozyczałem od kolegi ale mój radeon zgrywa podobnie.
  • REKLAMA
  • #3 1612525
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    na poczatek zgrywaj malo stratna (ale malo obciazajaca procesor) kkompresja MJPG. POtem na uzywajac VirtualDub'a kompresuj do formatu decelowego.
  • #4 1612543
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Do wypowiedzi Platona dodam tylko, iż zamiast kodeka MJPG można stosować bezstratny huffyuv.
REKLAMA