logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat konwertera AV na DV – jak zbudować lub gdzie znaleźć gotowe rozwiązanie?

drek6 11 Wrz 2005 23:21 3093 9
REKLAMA
  • #1 1810680
    drek6
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam.
    konwerter av \ dv
    czy ktoś posiada schemat takiego konwertera?
    lub moze cos na ten temat powiedziec
    jakieś linki informacje.
    z góry dzieki
    pozrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1810710
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Napisz, co chciałbyś osiąnąć?
  • REKLAMA
  • #4 1813701
    silverpen
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    W skrócie to wygląda to tak:

Karta wideo współpracująca z analogowymi źródłami obrazu zawiera: przetwornik
    analogowo-cyfrowy, cyfrowo-analogowy oraz układ realizujący sprzętową kompresję
    obrazu (najczęściej Motion-JPEG, rzadziej Zoran, flakową czy MPEG-2). Większość
    urządzeń tego typu ma również zintegrowany układ kompresji audio.
    Całkowicie odmienna konstrukcję ma karta wideo służąca do obróbki sygnału
    zapisanego w formacie DV (Digital Video). Karta taka zawiera zazwyczaj jedynie
    kontroler IEEE-1394. Wszystkie operacje kompresji i dekompresji obrazu, konieczne
    podczas edycji, pozostawiono oprogramowaniu. Standard DV zakłada stały stopień
    kompresji obrazu wynoszący 4.9:1, a jej algorytm wymaga bardzo czasochłonnych
    rachunków. Droższe modele tego typu kart są wyposażone w układ sprzętowej
    kompresji i dekompresji obrazu (np. moduł DVBK-1, który pozwala także na
    przechwytywanie i kompresję sygnału z analogowych źródeł obrazu).

Więcej pod tym adresem:
    http://www.au.poznan.pl/~radziola/mat/tm_cz2.pdf

Reasumując, nawet gdyby udało sie to samemu zrobić, to i tak koszty przerosłyby zakup nowego sprzętu.

Najtańszą pozycją w sprzedaży jest Karta TV WINFAST VC100 XP (ok. 75 zł.) Nie wiem jednak jak sie sprawuje.
    Załączniki:
    • Schemat konwertera AV na DV – jak zbudować lub gdzie znaleźć gotowe rozwiązanie? Schemat.jpg (20.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1814465
    drek6
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam.
    Którą z kart tv ze sprzętowym kodowaniem by Pan polecił?
    za rozsądną cenę?
    próbowałem już pixel view i radeona z vivo jednak one miały tylko softwarowe kodowanie i po pewnym czasie pojawiały sie "zacinki obrazu" pozatym jakośc była niezbyt rewelacyjna.
    Radeon z vivo max 640 X 480 i jak juz wspomniałem obraz się "zacinał"
    Pozdrawiam.
  • #6 1815431
    silverpen
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam ponownie
    Do zastosowań profesjonalnych warto polecić Matroxy (od 2000 zł. w górę)
    Praca z kart. graficznymi z VIVO, bądź tunerami TV, nie przyniesie zadowalających efektów nawet dla niezbyt wymagającego użytkownika.
    Ja osobiście chwalę sobie zestaw Pinnacle Studio 9 AV / DV (ok.450zł), w którego skład wchodzą: karta i bardzo przejrzysty i funkcjonalny program do montażu Studio 9.
    Słyszałem też całkiem pochlebne opinie o zewnętrznych Plextorach, ale sam nie miałem okazji ich używać.
    Testowałem za to też zewnętrzny Pinnacle Dazzle i do jakości obrazu nie miałem większych zastrzeżeń ale szyna USB nie zawsze sprawdzała sie i ginęło sporo klatek w trakcie zgrywania materiału.
    Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też podłączenie analogowego sygnału przez kamerę cyfrową do IEEE-1394. Większość kamer obsługuje tę opcję. Tylko niektóre, niskie modele mają ją zablokowaną, co jednak na ogół można usunąć niewielkim kosztem.
    Na koniec platforma sprzętowa: jak najlepsza, ale dwugigahercowy Pentium4 pozwala na spokojną pracę.
  • REKLAMA
  • #7 1815938
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Zacznijmy od końca P4 2.0 nie poradzi sobie z programową kompresją MPEG-2 z jakością DVD w czasie rzeczywistym.
    Najlepsze wyniki miałem przy pracy z programem PowerDirector.

Jeśli chodzi o sprzęt do liniowej obróbki video to na to hasło przychodzi mi tylko jedno skojarzenie - Pinnacle Studio.
  • #8 1816331
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    drek6 napisał:
    Witam.
    Którą z kart tv ze sprzętowym kodowaniem by Pan polecił?
    za rozsądną cenę?
    próbowałem już pixel view i radeona z vivo jednak one miały tylko softwarowe kodowanie i po pewnym czasie pojawiały się "zacinki obrazu" pozatym jakośc była niezbyt rewelacyjna.
    Radeon z vivo max 640 X 480 i jak juz wspomniałem obraz się "zacinał"
    Pozdrawiam.

zastosuj kodek mainconcept dv to rozwiaze twoj problem
    strumien ktory uzyskasz to 3.5 MB/s (to samo co dv)
    zacinanie moglo byc powodowane zbyt niska kompresja
  • #9 1816494
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    pinacle pro one - całkiem fajnie się na tym montuje (ale ch....owo się instaluje), a kombinowanie na software'owej obróbce to - pomyłka
    były jeszcze jakieś karty Canopus - ale cienkie (do wesel się nadają :D)
    no i niezajeby.....alny sony DV-max - ależ to kiedyś ciężkie pieniądze kosztowało
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu i budowy konwertera sygnału analogowego AV na cyfrowy DV, wykorzystywanego do przesyłania obrazu przez interfejs IEEE-1394 (FireWire), typowego dla kamer cyfrowych. Omówiono różnice między kartami wideo z przetwornikami analogowo-cyfrowymi i sprzętową kompresją obrazu (np. Motion-JPEG, MPEG-2) a kartami obsługującymi format DV, które często opierają się na oprogramowaniu do kompresji/dekompresji. Wskazano, że karty z sprzętowym kodowaniem zapewniają lepszą jakość i stabilność obrazu niż te z kodowaniem programowym, które mogą powodować zacięcia i niską rozdzielczość. Polecano profesjonalne karty Matrox oraz zestawy Pinnacle Studio 9 AV/DV, a także zewnętrzne urządzenia Plextor i Pinnacle Dazzle, choć USB bywa mniej stabilne niż FireWire. Zwrócono uwagę na konieczność mocnej platformy sprzętowej (np. procesor dwugigahercowy) do obsługi kompresji MPEG-2 w czasie rzeczywistym. Jako rozwiązanie problemów z zacinaniem sugerowano użycie kodeka MainConcept DV. Wśród tańszych kart z sprzętowym wsparciem kodowania wymieniono WinFast PVR2000. Alternatywnie, analogowy sygnał można podłączyć przez kamerę cyfrową obsługującą IEEE-1394, co często jest prostszym i skutecznym rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA