logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ do bezprzewodowej transmisji cyfrowej 433 MHz z mikrokontrolerem?

sundayman 25 Cze 2005 15:21 1907 7
REKLAMA
  • #1 1606131
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 402
    No wlasnie. Potrzebna bezprzewodowa transmisja cyfrowa, na mala odleglosc (max. kilkanascie metrow), do wspolpracy np. z mikrokontrolerami.
    Kiedys widzialem takie scalaki, bardzo prosta aplikacja, zintegrowany prosy radio modem do tego celu, chyba na 433 Mhz, wystarczylo podlaczyc antene (np. na PCB) i gotowe.
    Niestety nie moge tego znalezc, macie pojecie co to moglo byc ?

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 1606373
    centipede
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,
    zdaje mi się, że mówisz o układach CC1000,
    można je kupić w postaci modułu w sklepie www.propox.com
    pod nazwą MMCC1000.
    Nie jestem pewien, czy mówimy o tym samym, bo te o których ja myślę mają zasięgo 1-2km.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1606637
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 402
    ...niestety nie. To o czym ja mowie, to jest pojedynczy scalak + pare dodatkowych elementów, kosztuje kilkadziesiat zlotych max.
    ...ale dzieki za dobre checi :)
  • #4 1606716
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    moze chodzi o modulu telecontrolli... sa bardzo proste kosztuja chyba jakies 30 pln/szt [nadajnik i odbiornik osobno]...

Pozdr!
  • REKLAMA
  • #5 1606765
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4227
    A może to: http://www.republika.pl/gustaw47/projekty/L2PCX.ZIP
    To jest z http://www.republika.pl/gustaw47/projekty/L2PCX.HTM

Jest to modem radiowy FSK ( Frequency Shift Keying - kluczowanie czestotliwoscia nosna ).
    Ten typ modemu zostal zaprojektowany przez Chrisa OE5DXL. Pracuje emisja FSK 9600 Baud
    i jest zgodny z "klasycznym" modemem tego typu, czyli G3RUH. Jednak w odroznieniu od niego ,
    jest o wiele tanszy (koszt : okolo 10 PLN!) i nie wymaga kosztownego kontrolera TNC.

* tylko 3 uklady scalone (TL064, CD4013, CD4538)... a więcej informacji to już na podanej stronie;
    swoją drogą cała strona http://www.republika.pl/gustaw47/ wygląda na ciekawą.
  • REKLAMA
  • #8 1665155
    sicio1
    Poziom 12  
    Odradzam :D
    Ale jeżeli już kupiłeś to życzę powodzenia przy uruchamianiu, w razie jakichś problemów mogę pomóc (mam za sobą 3 nadajniczki i odbiorniczki na tym chipie).

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego układu scalonego do bezprzewodowej transmisji cyfrowej na częstotliwości 433 MHz, przeznaczonego do współpracy z mikrokontrolerami na krótkie odległości (kilkanaście metrów). Wskazano kilka rozwiązań: moduły CC1000 (np. MMCC1000 dostępne w sklepie Propox) o zasięgu do 1-2 km, jednak były one droższe i bardziej rozbudowane. Sugerowano także moduły Telecontrolli, kosztujące około 30 zł za nadajnik i odbiornik osobno. Zaproponowano również prosty modem radiowy FSK oparty na układach TL064, CD4013 i CD4538, zgodny z modemem G3RUH, opracowany przez Chrisa OE5DXL, tani i łatwy w implementacji. Ostatecznie wskazano układ nRF401 jako bardzo prosty nadajnik/odbiornik 433 MHz, dostępny w cenie około 56 zł w sklepie ELF, choć pojawiły się opinie odradzające jego stosowanie ze względu na trudności w uruchomieniu. Dyskusja koncentrowała się na znalezieniu taniego, prostego i zintegrowanego rozwiązania do cyfrowej transmisji radiowej na 433 MHz dla mikrokontrolerów.
REKLAMA