logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC do prasy pneumatycznej: Siemens Logo! czy S7-200?

maonp 14 Kwi 2016 23:59 1206 4
  • #1 15604497
    maonp
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Potrzebuję pomocy w doborze sterownika PLC.
    Buduję prasę i muszę zrobić jakieś proste sterowanie pneumatyki.
    Nie miałem do tej pory styczności z programowaniem PLC i dlatego chyba zdecyduję się na Siemensa bo jest do tego dużo materiałów i w Logo!Soft napisałem już w 70% program jaki potrzebuję.
    Całość nie jest zbyt skomplikowana - prosta sekwencja pracy siłowników:
    - 8 wejść cyfrowych z czujników położenia tłoka, krańcowych i jednego przycisku sterującego
    - od 8 do 10 wyjść na cewki siłowników (jeszcze nie wiem dokładnie ile będzie)

Myślałem o zrobieniu tego na przekaźnikach ale z programowalnym będzie dużo prościej i podobnie cenowo.

Proszę o poradę czy kupować coś z serii Logo! z rozszerzeniami i czy 230 czy 24 sprawdzi się lepiej czy kupić s7-200 i nie bawić się w dodatkowe moduły rozszerzające ilość wejść i wyjść tym bardziej że takie s7 można kupić taniej niż Logo! z rozszerzeniami i jakimś zasilaniem (myślę oczywiście o zakupie używanego sprzętu). Jaka jest różnica w programowaniu jednego i drugiego systemu i czy program który już sobie piszę w Logo!Soft będzie można wgrać do s7?

A może polecacie jakieś inne firmy - tańsze i równie proste w obsłudze do tak prostego sterowania prasy pneumatycznej ale z odpowiednią ilością we/wy?
  • #2 15604508
    jharlan
    Poziom 25  
    Ocena: 77
    maonp napisał:
    Buduję prasę i muszę zrobić jakieś proste sterowanie pneumatyki.

Logo! 24V
  • #3 15604843
    krzysiul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Jak prasa to uważaj na wytyczne bezpieczeństwa bo są ostrzejsze w przypadku pras.
  • #4 15605964
    noplis
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Ja bym wziął PLC - zaraz okaże się, że trzeba "dorobić" to, czy tamto i brakuje wejść/wyjść. No i do PLC można "przerzucić" sterowanie pozostałymi częściami (choćby załączanie pompy hydraulicznej) a może jakąś wizualizację?
  • #5 15606126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA