logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon stacjonarny bezprzewodowy z dużym zasięgiem do 1 km - alternatywa dla SENAO

przonak007 15 Kwi 2016 07:22 5442 9
REKLAMA
  • #1 15604647
    przonak007
    Poziom 9  
    Witam
    Potrzebuję telefonu stacjonarnego bezprzewodowy , który ma duuuuuuży zasięg. Myślałem o marce SENAO, ale jest dla mnie trochę za droga. Macie może jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 15604657
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    Przenieś stacjonarny do którejś sieci komórkowej, ja mam zasięg, tak jak próbowałem na początku, w promieniu ok 3km od domu
  • REKLAMA
  • #3 15604666
    przonak007
    Poziom 9  
    Właśnie takie rozwiązanie nie wchodzi w grę :(.
  • #4 15604799
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    przonak007 napisał:
    Witam
    Potrzebuję telefonu stacjonarnego bezprzewodowy , który ma duuuuuuży zasięg. Myślałem o marce SENAO, ale jest dla mnie trochę za droga. Macie może jakiś inny pomysł?
    A jaką to ma mieś funkcjonalność? ....
  • REKLAMA
  • #5 15604932
    przonak007
    Poziom 9  
    Mogę rozmawiać na duuuużej odległościach. Chce wyjść z domu na hale i móc z niej rozmawiać. Hala ma około 350 metrów, grube mury. Zwykły panasonic wymięka przed halą.
  • #6 15604948
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Te założenia spełni PANASONIC KX-T7980 i KX-T9280. Ale trzeba będzie cofnąć się w czasie o 20 lat:) Jak Ci się uda znaleźć na rynku wtórnym (ebay, allegro) taki telefon to będziesz szczęściarzem. Ewentualnie możesz popróbować z dowolnym DECT'em i stacją (stacjami) retransmisyjnymi (repeaterami).
  • #7 15610115
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Nic z tego.
    1.Każdy telefon Dect ma konstrukcyjnie ograniczoną moc nadajników w bazie i słuchawce.
    Ponadto jaką moc nadawania można uzyskać z akumulatorka 3V lub coś koło tego. No i te antenki z drucika kilka cm..:D
    2. Z ograniczeń samego systemu- w telefonach Dect nie ma układów ograniczających efekt
    wielotorowego odbioru-czyli odbicia od ścian itp. Zostało to celowo zrobione bo z powodu
    ograniczenia mocy nadawania i tak zasięgu większego niż 300 m w polu nie będzie, to po co
    komplikować układ. A do 300 m są akceptowalne.
    3. Inne pasma te na 2.5 GHz tez zasięg bez przesady- są to telefony dla farmerów aby w swojej
    farmie do stodoły mogli pójść..
    - nietypowe czyli po kilkadziesiąt (30-40) MHz lub 150MHz i okolice
    były takie zabawki, ( Long Rakge Telefon i coś podobnego) dwie metrowe anteny w bazie , w
    słuchawkach 10 akumulatorów antena teleskopowa . Muzeum, poza tym dość szybko PIR się
    pojawiał i w najlepszym wypadku "collegium maximum) kilka KPLN o ile lotnicy nie zakablowali
    do prokuratury..
    4. Sztuki i sztuczki- zwiększanie mocy bazy i słuchawki - da się , trzeba się znać na
    programowaniu z menu serwisowego..... ale patrz p.2.
    Inne - były takie telefony które nawet miały gniazdo w bazie dla dodatkowej antenki..nawet
    miałem coś takiego KIERUNKOWO na 500m. Najlepiej nad wodą...
    Wnioski.
    Centrala z repetierami DECT. ( jak Cię stać... bo to tanie nie jest. :cry: :cry: .
    Lub GSM z rozmowami konferencyjnymi...
    Lub małe zabawki w paśmie ok 444 coś tam MHz paa za kilkadziesiąt PLN lepsze droższe..
  • REKLAMA
  • #8 15642501
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    Daj se chłopie na luz i zrób co Ci podpowiem. Mianowicie, podciągnij jedna linie wewnętrzną na hale i na "fisucie" pośrodku hali ( wysoko!) zamontuj terminal od telefonu 900 MHz skojarzony ze słuchawką przenośną którą będziesz miał w kieszeni. Ładował ja będziesz oddzielnie ale współpracować będzie z terminalem na hali! I masz z głowy. Nie dostaniesz aparatu o dużym zasięgu działania bo te aparaty są celowo fabrycznie głuszone ze względu na szkodliwość promieniowania na organizm ludzki. Takie mają przepisy i ostatnimi czasy tak nakombinowali że za cholerę zasięgu nie podniesiesz. Jedyna rada to zrobić tak jak napisałem, wszystkie duze sklepy tak robią. Na dole półki z towarem a pod sufitem... centrum energetyczne, łączności i cyfrowe do komputerów na kasach i innych spraw. Dlaczego u Ciebie miało by być inaczej? Bierzesz fachowca, podnośnik nożycowy i hajda! Dzień roboty i masz łączność. :D
  • #9 21806859
    rump78
    Poziom 8  
    >>15642501 Cześć, pomożesz? Mam podobny problem jak ten opisany w poście. Mam mały hotel jednopoziomowy i mam problem z zasięgiem telefonu stacjonarnego. Chciałbym zamontować jakieś urządzenie, które poradzi sobie z odległością około 150 m wewnątrz budynku. Namierzyłem po przeczytaniu forum coś takiego: https://allegro.pl/produkt/terminal-gsm-900-1...ffer=archived?srsltid&offerId=17731664623
    Ale potrzebuję pomocy osoby, która by mi pomogła w konfiguracji sprzętowej. Pomożesz?
  • #10 21808299
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1148
    https://allegro.pl/produkt/ter...rsltid&offerId=17731664623

Ten z link to alarm a w temat omawia zasięg połączeń telefonicznych bezprzewodowych z przed dziesięciu lat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bezprzewodowego telefonu stacjonarnego o bardzo dużym zasięgu, nawet do około 1 km, jako tańszej alternatywy dla SENAO. W odpowiedziach wskazano, że standardowe telefony DECT mają konstrukcyjnie ograniczoną moc nadajnika i zwykle nie przekraczają około 300 m w otwartym terenie, a w budynkach z grubymi ścianami zasięg spada jeszcze bardziej. Zaproponowano starsze modele PANASONIC KX-T7980 i KX-T9280 oraz użycie repeaterów DECT, ale zaznaczono, że są to rozwiązania trudne do zdobycia. Ostatecznie zasugerowano praktyczne obejście problemu: doprowadzenie linii wewnętrznej do hali i montaż terminala telefonicznego 900 MHz wysoko pod sufitem, współpracującego ze słuchawką przenośną, co ma zapewnić łączność na dużej powierzchni. W późniejszym wątku pojawiło się też pytanie o zasięg w małym hotelu i propozycja terminala GSM, ale wskazano, że podany link prowadzi do urządzenia alarmowego, nie do telefonu bezprzewodowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA