logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki procesor do płyty Asus m2npv-mx zamiast Athlon 64 X2 4800+?

o.k.o 15 Kwi 2016 09:57 1017 7
REKLAMA
  • #1 15604875
    o.k.o
    Poziom 8  
    Jestem nowy na forum więc witam wszystkich.

Mam taki oto problem. U rodziców stoi mój stary komp

Athlon 64 jednordzeniowy 1,8 GHZ 3000+ "orleans"
    asus m2npv-mx
    4 GB DDR2 w dwóch kościach po 2GB PC2-6400 400 MHZ
    ATI Radeon 1600 256mb
    zasilacz niestety Tracer 400W.

Az się tutaj prosi o zmianę procka na lepszy. Komp służy głównie do netu ale i tak na lepszym procku działaby lepiej.

Zakupiłem już na allegro uzywany AMD Athlon 64 X2 4800+
    ADO4800IAA5DO ale okazało się że mimo że płyta procek wykrywa to komp się zaraz wyłącza. najdłużej mi się udało go uruchomić na 3-4 minuty. Podejrzewam zasilacz. W celu rozw. problemu robiłem to wszystko co piszą na necie, aktualny bios przywrócony do ustawień domyślnych , pasta oczywiście była rozsmarowania po procku równomiernie itd.
    i tu dochodzimy do pytania. kupno zasilacza lepszej klasy uzywanego to minimum 100 zł z tego co patrzyłem a za sam procek można zapłacić śmieszne kilkanaście złotych. Nie chcę za bardzo już dokładać do tego kompa a raczej wycisnąć maks z tego co jest.
    Procek odesłałem do sprzedawcy i myślę czy może kupić jakiegoś lepszego z jednym rdzeniem który tak nie obciąży zasilacza czy może jeszcze próbować kupić jakiś słabszy z dwoma rdzeniami. Ten co kupiłem współczynnik TDP ma taki sam jak mój athlon ale pytanie czy to TDO jest w jakiś sposób wymierne.

Jest się sens w to w ogóle bawić bez wymiany zasilacza czy może trafiłem na felerny procek.
  • REKLAMA
  • #2 15605136
    marconii2002
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Zasilacz http://allegro.pl/fortron-400w-fsp400-60gln-i6097927084.html wystarczy.
    Procesor http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x2-555-phenom-ii-x4-b55-black-edit-i6115803611.html

lista obsługiwanych procesorów http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M2NPV-VM.html

A procesory jednordzeniowe to proszę sobie odpuścić bo na dzisiejsze czasy nie nadają się do niczego.
  • REKLAMA
  • #3 15606721
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15442
    marconii2002 napisał:
    procesory jednordzeniowe to proszę sobie odpuścić bo na dzisiejsze czasy nie nadają się do niczego.

Prócz tego karta także kwalikuje się powoli do wymiany.
    Generalnie taniej wyjdzie kupić jakiegoś Pentiuma Dual Core z plytą(ok.70zł) i jakąś kartę za ok.50-60zł.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 15609092
    o.k.o
    Poziom 8  
    sosarek napisał:

Prócz tego karta także kwalikuje się powoli do wymiany.
    Generalnie taniej wyjdzie kupić jakiegoś Pentiuma Dual Core z plytą(ok.70zł) i jakąś kartę za ok.50-60zł.

Założenie od początku było takie żeby nie dokładać za dużo do kompa bo używają go moi rodzice do prostego przeglądania neta i czasami napisania coś w wordzie. Od biedy do tego wystarcza, ale po prostu "muli" momentami. Dlatego jak zobaczyłem na allegro że używane procki dwurdzeniowe są po 20 zł to myślałem że to będzie idealna opcja na zwiększenie nieco wydajności kompa za śmieszną kasę. Niestety pojawił się problem że komp nie mógł z tym prockiem wystartować więc stąd moje pytanie na forum czy ten mój słaby zasilacz jest w stanie cokolwiek z tego pociągnąć. Z drugiej strony jakbym kupił jakaś płytę główną z prockiem to od razu zasilacz też trzeba by chyba wymienić i koszta znów rosną.
  • REKLAMA
  • #5 15631066
    o.k.o
    Poziom 8  
    Zamontowałem ten zasilacz Fortrona. Dużo cichszy niż ten grat tracer nie mówiąc i jakości wykonania. Z procków to chyba coś prostszego wezmę bo jednak 150 zł za tego phenoma przekracza mój budżet a reszta podzespołów jest za słaba do tego procka.

Myślałem o którymś z tych 2-rdzeniowych za 20-30 zł. lista jest na stronie ale może ktoś jeszcze coś poleci?
  • REKLAMA
  • #6 15634847
    klamath
    Poziom 8  
    Sam niedawno kupiłem Athlona II X4 620 za 100zł. Został mi dwurdzeniowy 4850e, do 20 zł się dogadamy.
  • #7 15635973
    o.k.o
    Poziom 8  
    klamath napisał:
    Sam niedawno kupiłem Athlona II X4 620 za 100zł. Został mi dwurdzeniowy 4850e, do 20 zł się dogadamy.

Super. Wysłałem Ci wiadomość na Priv.
  • #8 15645557
    o.k.o
    Poziom 8  
    Procek 4850e założony. Komp chodzi bez mała dwa razy szybciej. Do przeglądania neta i filmików na YT działa w sam raz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał lepszego procesora do płyty głównej Asus M2NPV-MX, aby zastąpić stary procesor Athlon 64 X2 4800+. Po zakupie procesora, komputer nie działał stabilnie, co mogło być spowodowane słabym zasilaczem Tracer 400W. Użytkownicy forum sugerowali wymianę zasilacza na model Fortron 400W oraz rozważenie tańszych procesorów dwurdzeniowych, takich jak AMD Athlon II X4 620 lub 4850e, które były dostępne w przystępnych cenach. Po wymianie zasilacza i zainstalowaniu procesora 4850e, komputer działał znacznie lepiej, co potwierdził użytkownik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA