logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym bezpiecznie czyścić laser w PSX? Alkohol izopropylowy czy inny środek?

eddin 26 Cze 2005 10:46 18267 11
REKLAMA
  • #1 1607501
    eddin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem w posiadaniu psx'a i niewiem czym czyścic laser ?? jedni mówią ze spiritusem drudzy że wodą do golenia itd .. a inni mówią ze wogule niewolno dotykać soczewki czym mam czyścic i czy moge czyścić soczewke ? za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1607555
    eddin
    Poziom 11  
    ale moge czyścic soczewke ? niemam żadnego płynu ! a spirytustem można ?
  • REKLAMA
  • #5 1607983
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Optykę wyczysć Izopropanolem Jest to alkohol najwyzeszj czystości. Wyczyściłem nim już ponad 20 CD-ROM'ów i działają bardzo dobrze. Buteleczka 60ml kosztuje około 5zł a wyszyścisz nią podam 100 CD-ROM'ów.
    Spirytus tak jak pisze avatar bardzo często uszkoadza soczewki. Jest od dosć agresywny i z tego powidu uszkadza warstwę antyrefleksyjna na soczewcze lub powoduje zmatowienie plastikowej soczewki.

eddin - Jeśli bedziesz kozystał następny razem z Elektrody pamietaj zeby najpierw użyć przycisku szukaj a potem pytać!
  • REKLAMA
  • #7 1608867
    eddin
    Poziom 11  
    Agentlos napisał:
    Optykę wyczysć Izopropanolem Jest to alkohol najwyzeszj czystości. Wyczyściłem nim już ponad 20 CD-ROM'ów i działają bardzo dobrze. Buteleczka 60ml kosztuje około 5zł a wyszyścisz nią podam 100 CD-ROM'ów.
    Spirytus tak jak pisze avatar bardzo często uszkoadza soczewki. Jest od dosć agresywny i z tego powidu uszkadza warstwę antyrefleksyjna na soczewcze lub powoduje zmatowienie plastikowej soczewki.

eddin - Jeśli bedziesz kozystał następny razem z Elektrody pamietaj zeby najpierw użyć przycisku szukaj a potem pytać!

A gdzie moge to dostać ?
  • #8 1609125
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Sklepy z odczynnikami. Popytaj w jakichs chemicznych ciocia w labolatorium :)
  • #9 1609163
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Można trafić w elektronicznych sklepach izopropanol.
    Nigdy w życiu nie używać perfum i innych tego typu środków.
  • #10 1609179
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Dostaniesz go w sklepie elektronicznym. Mój tata mi go kupił więc nie wiem skąd Ja akurat go mam (on juz nie pamięta). O czyszczeniu mozesz poczytać jeszcze tutaj. Zamieściłem tam także wygląd stosowanego przeze mnie preparatu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic210627.html
    I jeszcze jedno. W wypowiedzi w poście do którego link podałej napisałem
    Cytat:
    Laser czysci się czystym spirytusem, lub płynem do tego przeznaczonym
    Wtedy jeszcze nie wiedzialem że spirytusem sie nie czyści lecz jak widać człowiek się uczy na błędach.
  • #11 1609355
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Co do agresywności alkoholu etylowego czyli etanolu w porównaniu do izopropanolu czyli alkoholu izopropylowego to jest akurat odwrotnie i wiele tworzyw nie wytrzymuje z nim kontaktu . Czysty spirytus nie zagraża na pewno materiałom soczewki lecz zgodzę się , że jego zdolność czyszczenia i odtłuszczania jest mniejsza od izopropanolu . Tak czy owak dochodzimy do tego samego wniosku . Cena 5 zł za buteleczkę 60 ml to zdzierstwo , bo tyle kosztuje 1 litr izopropanolu lecz jeśli go nie zdobędziesz to napisz - wyślę gratis . Podany przykład zepsucia soczewki dotyczył spirytusu SALICYLOWEGO , a to wielka różnica , bo nie jest to czysty etanol tylko z dodatkiem kwasu salicylowego , który może powodować zmatowienie soczewki tak chemiczne jak również mechaniczne po odparowaniu etanolu ponieważ jest ciałem stałym (rozpuszczonym w etanolu) . Reasumując można próbować czysty etanol lecz na pewno skuteczniejszy jest izopropanol lub jego roztwory jak podawany przez THOMAS__1 przykład płynu do mycia okien .
  • #12 1609780
    eddin
    Poziom 11  
    No ja pamiętam że kiedyś czysciłem spirytusem i tak laser ladnie smigał , ale puzniej zaczą coś wariować :/ wieć spirytusem już nieczyszce a buteleczke sprubuje zdobyć !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do bezpiecznego czyszczenia lasera w konsoli PSX zaleca się stosowanie alkoholu izopropylowego (izopropanolu) o wysokiej czystości, który skutecznie usuwa zabrudzenia i nie uszkadza soczewki ani warstwy antyrefleksyjnej. Użycie spirytusu (etanolu) jest ryzykowne, ponieważ może powodować zmatowienie soczewki lub uszkodzenia mechaniczne, zwłaszcza jeśli jest to spirytus salicylowy zawierający kwas salicylowy. Czyszczenie soczewki miękkim wacikiem nasączonym specjalistycznym płynem jest bezpieczne, natomiast bez odpowiednich środków chemicznych nie powinno się dotykać optyki. Izopropanol można nabyć w sklepach elektronicznych lub z odczynnikami chemicznymi. Nie należy używać perfum, wody do golenia ani innych nieprzeznaczonych do tego środków. Cena buteleczki izopropanolu jest niska, a jego wydajność pozwala na wielokrotne użycie do czyszczenia wielu napędów CD-ROM i laserów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA