logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica pv do paneli o mocy 4500W -potrzebne konkretne komponenty.

Krek15 24 Kwi 2016 23:56 4971 14
  • #1 15628167
    Krek15
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Witam

Właśnie jestem u znajomych u którzy zakupili zestaw solarny pv o mocy od 3-4,5kw. Niestety nie ma w zestawie żadnej rozdzielnicy zabezpieczającej moduły ani sam inwerter.

Dodatkowy kłopot to stara instalacja elektryczna w domu dwu kablowa.

Proszę wiec o pomoc w dobraniu elementów do rozdzielnicy po stronie ac i dc ponieważ nie mam zielonego pojęcia. Zainstalowane moduły to 18x 250W 9A. Pod koniec roku będzie dodany kolejny zestaw baterii. Sam inwerter może przyjąć 19A z modułów.

Wszytko chciałbym zamontować na szynie din. Proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia co dać do rozdzielnicy.

Aby zabezpieczyć inwerter po stronie AC chciałbym dać

Legrand Różnicówka P302 25A 30mA AC 411509
    WYŁĄCZNIK NADPRĄDOWY 1F B 20A LEGRAND 419137

Po stronie DC
    biegun dodatni
    Rozłącznik bezpiecznikowy R 301 10A LEGRAND 606603
    HAGER WYŁĄCZNIK SILNIKOWY 16-20A

biegun ujemny
    Rozłącznik bezpiecznikowy R 301 10A LEGRAND 606603
    HAGER WYŁĄCZNIK SILNIKOWY 16-20A

Dziękuje
  • #2 15628407
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Po stronie AC może być. Po DC wyrzuć wszystko co zastosowałeś i zacznij od nowa z elementami dedykowanymi do DC. Wystarczy sam rozłącznik, jeśli nie jest wbudowany w inwerter.
    Najlepiej i najtaniej jednak będzie poświęcić minimum tydzień na czytanie forum.
  • #3 15628509
    Krek15
    Poziom 15  
    Tyle że w środę już wracam do domu. Martwi mnie też stan instalacji brak odgromu i brak PE jest tylko L i N. Przewody aluminiowe. Najlepiej by zrobili gdyby wyprowadzili licznik poza dom. Ale jak mają podłączyć bez zabezpieczeń to lepiej coś dac.
  • #4 15628548
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    PE możesz a nawet powinieneś sobie zrobić instalując GSU i uziom.
  • #5 15629679
    pklawit
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Tak jak kolega pisał - uziom jest potrzebny.
    Nie musisz zaraz robić instalacji 3-przewodowej w całym domu, ale do skrzynki gdzie będzie wpięte trzeba dociągnąć i podłączyć PE od inwertera.

Po stronie AC jeszcze się należą zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, najlepiej B+C.
  • #6 15631092
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    pklawit napisał:
    Tak jak kolega pisał - uziom jest potrzebny.
    Nie musisz zaraz robić instalacji 3-przewodowej w całym domu, ale do skrzynki gdzie będzie wpięte trzeba dociągnąć i podłączyć PE od inwertera.

Z tym się zgadzam.
    Cytat:

Po stronie AC jeszcze się należą zabezpieczenia przeciwprzepięciowe...,

Po stronie AC można zastosować zabezpieczenie, ale po stronie DC trzeba je umieścić.

[quote] ...najlepiej B+C....[/qute]

Dlaczego taki - ja bym obstawiał raczej typ II
  • #7 15631151
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    taniam napisał:

Po stronie AC można zastosować zabezpieczenie, ale po stronie DC trzeba je umieścić.

Dlaczego trzeba? Ja np. nie mam i działa. ;-)
  • #8 15631160
    taniam
    Poziom 20  
    Jan_Werbinski napisał:
    Dlaczego trzeba? Ja np. nie mam i działa. ;-)

Wiem, że działa. Tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co się dzieje w instalacji zamontowanej na dachu w wypadku bliskiego wyładowania atmosferycznego. :?:
  • #9 15631206
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Zadziała instalacja odgromowa, która ekranuje oraz zabezpieczenie przepięciowe po stronie AC. Linia energetyczna jest głównym źródłem przepięć.
    Zgadłem?
  • #10 15631263
    taniam
    Poziom 20  
    Jan_Werbinski napisał:
    Zadziała instalacja odgromowa, która ekranuje oraz zabezpieczenie przepięciowe po stronie AC. Linia energetyczna jest głównym źródłem przepięć.
    Zgadłem?

Instalacja odgromowa ma za zadanie odprowadzić energię wyładowania do "ziemi" w wypadku bezpośredniego wyładowania i zapobiec uszkodzeniu obiektu.

W wypadku wyładowań w pobliżu we wszelkiego typu przewodach może wyindukować się wysokie napięcie - tu jest większe niebezpieczeństwo niż przepięcia z sieci AC. Ochronniki AC powinny być w RG budynku, a nie dla instalacji PV. Chociaż w niektórych wypadkach ich zastosowanie jest zalecane.
  • #11 15631341
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Kilkanaście lat miałem sieć wifi i LAN. Stosowałem odgromniki i zabezpieczenia na antenach, zasilaniu, protektnety na ethernecie. Ponad 90% a może i 99% problemów było spowodowane przepięciami pochodzącymi z linii energetycznych.
  • #12 15631383
    taniam
    Poziom 20  
    Jest racja w tym co piszesz - globalnie rzecz biorąc, sieci energetyczne są rozległe, więc w wypadku wyładowań atmosferycznych to właśnie w nich powstają przepięcia (do tego dochodzą jeszcze przepięcia łączeniowe). Dlatego nowe przepisy nakładają obowiązek zabezpieczenia instalacji odbiorczych przed ich skutkami, co między innymi oznacza konieczność montażu ochronników AC w RG.

Patrząc od strony instalacji PV też muszę to bezpieczeństwo zapewnić - dlatego SPD po stronie DC jest według mnie konieczne jeżeli taką instalację wykonuję. Montując SPD po stronie AC inwertera (bo o takim wypadku mówimy - montaż w skrzynce PV) zabezpieczamy sam inwerter - co w niektórych wypadkach jest uzasadnione, ale w niektórych zbędne.
  • #13 15631584
    Krek15
    Poziom 15  
    Witam

Oto jak wygląda całe przyłącze w domu. Jak widać są dwa liczniki 1F i 3F. Inwerter chcą podłączyć pod licznik jednofazowy. Zabezpieczenie przedlicznikowe B25A Za licznikowe B20 pod który ma być podpięty inwerter oraz 2xB16A.

Już fotki pokazują w jakim stanie jest ów instalacja.

Zostaje opcja awaryjna. Zabezpieczanie przedlicznikowe to B25A Różniczkę jaką wstawię to B20 30mA. Zaraz za nią nie ma innego wyjścia jak dać B16 i dać inwerter lub pominąć B16 i dać zaraz za różnicówką inwerter. Dodatkowo przed próżniówką z N "pociągnąć" przewód i dać jako PE.

Co do zabezpieczeń B+C

Zastanawiałem się nad gotowym zabezpieczeniem np z znanego portalu

1) Rozdzielnica instalacji PV ogranicznik przepięć DC towar numer 5491387519
    2) Rozdzielnica instalacji PV ogranicznik przepięć DC towar numer 5476038024
    3)Fotowoltaiczna Rozdzielnica Zasilająca PV towar numer 6025060590

Przypominam że do inwertera będzie podłączonych 18 sztuk paneli mono 250W.
    Co o tym sądzicie panowie?

Co do zabezpieczeń B+C oto artykuł który lekko podważa sens ich instalowania. To oczywiście jako ciekawostka.
    http://www.administrator24.info/artykul/id785...owodowane-przez-tzw.-ograniczniki-przepiec-bc
  • #14 15633431
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Artykuł pomija fakt, że jeśli się zastosować do jego tezy i nie zamontować B+C, to unikamy pożaru w skrzynce, ale mamy pożar telewizora.

Moje doświadczenia są następujące. Jedyne awarie jakie mam od czasu zainstalowania przepięciówki i stosowania UPS w niektórych miejscach instalacji, to spalone zasilacze impulsowe kosztujące do 20 zł (kilkanaście - kilkadziesiąt szt wymienionych przez kilkanaście lat) i ze dwie żarówki energooszczędne. U sąsiadów: wszystkie telewizory na całej ulicy, sterowniki kotłów CO, komputery itp.
  • #15 15642805
    Krek15
    Poziom 15  
    Witam
    W efekcie końcowym nie zrobiłem nic w tamtym domu. Właściciel na własną ręczne postawił metalowe rusztowanie na ziemi a do nich zamontował panele słoneczne. Rusztowanie połączył spawem za pomocą bednarki o długości 5 metrów z 6 metrowa szyną kolejową wkopaną w ziemie na leżąco na głębokości 50cm. Do inwertera poprowadził 3 przewody połączone z B20 i różnicową B25 gdzie PE poprowadził od próżniówki. Tyle że od różnicówki odchodzą 3 przewody. Więc ja łapki umyłem od tego by nie robić sobie kłopotów. Na wejściu paneli jest tylko jako rozłącznik nad prądowy 3 sekcyjny 100A . Zapewne będzie to mu działać - ryzykowne sporo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie doboru komponentów do rozdzielnicy dla instalacji fotowoltaicznej o mocy 4500W. Użytkownik poszukiwał pomocy w doborze zabezpieczeń AC i DC, wskazując na potrzebę zastosowania rozłączników i wyłączników. Zasugerowano, aby po stronie AC zastosować zabezpieczenia przeciwprzepięciowe typu B+C oraz różnicówki, a po stronie DC dedykowane elementy do zabezpieczeń. Podkreślono również znaczenie uziemienia oraz ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi. Użytkownik zasygnalizował problemy z instalacją elektryczną w domu, co dodatkowo komplikuje sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA