logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak efektywnie wykorzystać panele fotowoltaiczne 4 kW do ogrzewania CWU?

Pyzdra71 30 Kwi 2016 22:12 1497 8
REKLAMA
  • #1 15641629
    Pyzdra71
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam założone na dachu panele fotovoltaiczne o mocy 4 kW (zainstalowanej w panelach) i połączone z instalacją domową za pomocą falownika. Wszystko zgłoszone z ZE i podpisane umowy. Interesuje mnie obecnie maksymalne wykorzystanie uzyskanego prądu przez instalację wewnętrzną aby go nie oddawać do sieci. Pierwszy pomysł to grzanie wody w zbiorniku 300 L grzałka 3 kW ale chciałem zrobić prosty sterownik załączający grzałkę np. gdy z panela płynie już prąd AC 10 A.
    No niestety nie mam doświadczenia, ale ten prąd jest za mały i muszą być "pobrane z sieci ZE dodatkowe ampery".
    Czy macie jakieś pomysły, doświadczenie w tej kwestii ?
    Myślałem nad przełącznikami priorytetowymi ale prąd z paneli zostanie przełączony na grzałkę "a jest jego za mało".
    Pozostałe sterowanie na zasadzie termostatu, zegara drugiej taryfy gdy nie ma pogody. Z oddanego prądu do sieci jestem bilansowany z tym co pobrałem więc myślę że nie będzie źle a zaoszczędzę na gazie no i "darmowy prąd".
    Aktualnie mam produkcję energii przy bezchmurnym niebie 3,7 kW.
  • REKLAMA
  • #2 15641723
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Jak ma być tanio to np. tak.
    Wymień grzałkę na mniejszą 1,5-2kW. Ustaw temperaturę termostatu na 40 stopni i grzanie w II taryfie. Podczas słonecznej pogody ręcznie przestaw na wyższą temperaturę aby zrobić zapas energii.
    Zamiast przestawiać ręcznie zastosuj drugą grzałkę 1-2 kW włączaną przekaźnikiem prądowym sterowanym z inwertera. Taki przekaźnik włączy obwód jeżeli wykryje odpowiedni prąd.
    Bez wymiany grzałki się nie obejdzie.
    Na bogato, to wattrouter. Prawdopodobnie też trzeba grzałkę wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 15642411
    januszss
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Wattrouter z zewnętrznym przekaźnikiem SSR może płynnie sterować dużymi prądami, zależy to od mocy samego przekaźnika. Bardzo fajne urządzenie (mam już 2 sztuki), ale nie jest tanie.
    Ciekawą opcją są tanie Lankontrolery, ale % mocy grzania trzeba wpisywać ręcznie, chyba że ktoś ma pojęcie i napisze do tego aplikację sterującą.
  • #4 15643307
    Pyzdra71
    Poziom 10  
    Dla mnie ma znaczenie cena i chciałbym aby sterowanie było w miarę proste. Niestety Wattrouter jest drogi a moja instalacja jest 1-fazowa.
    Plusem na pewno jest sterowanie 4 wyjściami ale czy mogą być równocześnie zwarte dwa wyjścia - myślę jeszcze o ogrzewaniu kondensatora ciepła w obiegu CO w okresach przejściowych wiosny i jesieni, jeżeli energii wystarczy.
    Dodatkowo po zastosowaniu stycznika z podwójnymi stykami, można połączyć energię z PV z siecią i w przypadku dodatkowego zapotrzebowania do grzałki, zostanie pobrana energia z sieci a przy jej nadmiarze, energia przejdzie na instalację a to co pozostanie ewentualnie pójdzie w sieć ZE (również gdy termostat zablokuje grzanie) - nie wiem czy dobrze myślę.
    Tylko Wattrouterdo tego sterowania jest za drogi.
    Macie jakieś pomysły jak to wykonać w prostszy sposób ?
  • REKLAMA
  • #5 15643397
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 849
    Prosty sposób to przekaźnik priorytetowy ,gdzieś było opisywane na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #6 15646073
    Pyzdra71
    Poziom 10  
    Przekaźnik priorytetowy przekieruje całą moc z paneli na grzałkę a więc grzałka musi być takiej mocy jaką mogą być panele. Czyli w moim przypadku ok. 4 kW. Sprawa wygląda gorzej gdy panele dają np. 2 kW, które idą na grzałkę bo przeciążanie paneli powoduje skrócenie ich żywotności. Ja potrzebuję urządzenie które da impuls na stycznik gdy prąd z paneli osiągnie ustawioną wartość. Stycznik zewrze obwód z paneli ale równocześnie z sieci ZE i załączy grzałkę. Jeżeli prąd z paneli będzie mniejszy od zapotrzebowania grzałki, reszta prądu popłynie z sieci przez licznik.
  • #7 15646169
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Paneli nie da się przeciążyć. Nie słyszałem też żeby praca na niższym napięciu lub zwarciu skracała żywotność. Możesz podać link do badań lub teorii?
  • #9 15649581
    Pyzdra71
    Poziom 10  
    Super link dziękuję.
    Jak będę miał chwilę czasu to poczytam bo teraz pisze przy obiedzie a potem do innych prac.
    Co do żywotności paneli chyba źle się wyraziłem bo chodziło o sprawność chwilową tzn. panel przeciążony dość mocno się grzeje i automatycznie traci swoją sprawność. Po wychłodzeniu parametry mu wracają (nie mam informacji o trwałym uszkodzeniu czy obniżeniu sprawności). Takie doświadczenie prowadził mój kolega z pracy i stąd ta informacja.
    Dzisiaj rozmawiałem z nim jeszcze na ten temat i potwierdził co napisałem powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada panele fotowoltaiczne o mocy 4 kW i poszukuje sposobów na maksymalne wykorzystanie energii do ogrzewania wody w zbiorniku 300 L. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę grzałki na mniejszą (1,5-2 kW) oraz zastosowanie przekaźnika priorytetowego, który przekieruje moc z paneli na grzałkę. Wskazano również na możliwość użycia Wattroutera lub Lankontrolerów do automatyzacji procesu. Użytkownik rozważa także połączenie energii z paneli z siecią, aby w razie potrzeby pobierać dodatkową energię z sieci. Dyskusja dotyczy również wpływu przeciążenia na sprawność paneli oraz sposobów na ich efektywne wykorzystanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA