logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia informatyczne na Politechnice Krakowskiej

meeegamati 30 Kwi 2016 22:14 912 8
  • #1 15641633
    meeegamati
    Poziom 2  
    Witam,
    pewnie jakieś podobne tematy się znajdą w sieci, ale ja takowych się nie doszukałem, tym bardziej, że każde pytanko jest osobiste.
    Ogólnie piszę z prośbą o doradzenie/opinie, mianowicie czeka mnie jedna z ważniejszych życiowych decyzji, wybór studiów, zdecydowałem się pójść w kierunku informatyka, teraz mam pytanko, czym różni się informatyka na wydziale [matematyka, fizyka, informatyka] od wydziału [inżynieria elektryczna i komputerowa]. Powyższe wydziały są na Politechnice Krakowskiej- tam też planuję aplikować. Moim głównym zainteresowaniem w dziedzinie IT jest programowanie, więc pod tym kątem chcę studiować. Czy programowanie jest wyborem przyszłościowym, czy warto? A może zmienić sektor? Też myślałem nad Jagielońskim- jaka tam jest informatyka [jakieś przeżycia dot. uczelni?]

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i chęci doradzenia,
    pozdrawiam.
  • #2 15641741
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Na polskich uczelniach nie ma jasnego podziału, ale generalnie pod hasłem informatyka kryją się dwa pojęcia - computer science (informatyka stosowana) i information technology (informatyka teoretyczna). To pierwsze skupia się na konkretnych technologiach, sprzęcie i jego zastosowaniu, to drugie na matematycznych podstawach informatyki i teorii przetwarzania danych.

Do programowania się wiele zmieści - można się zatrudnić jako programista (albo raczej tzw. koder) w korporacji i siedzieć przy klawiaturze 12h na dobę, klepiąc w kółko to samo, w ramach jednego frameworku. Ale do programowania przez "duże P" trzeba mieć ogromną wiedzę teoretyczną, trzeba rozumieć i kochać matematykę. Tu jest pytanie - chcesz się nauczyć programować, czy chcesz się nauczyć Javy albo C#, czy wręcz jakiegoś konkretnego frameworku (np. PrimeFaces, ExtJS)?
  • #3 15641758
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Jestem po inżynierii oprogramowania (15 lat po) i mogę sobie wsadzić w buty ten dyplom. Myślę, że teraz, to lepiej robotykę i automatykę. Niestety jest to taki sektor, gdzie jeżeli chcesz się liczyć, to musisz się uczyć cały czas. Dwa lata przerwy i jesteś za burtą, a spawacz robotę ma cały czas.
  • #4 15641765
    tzok
    Falco76 napisał:
    Niestety jest to taki sektor, gdzie jeżeli chcesz się liczyć, to musisz się uczyć cały czas.
    Jest w tym trochę prawdy - ale to jest właśnie problem programistów, którzy opanowali np. Delphi ale brakuje im podstaw teoretycznych. Dla takich programistów opanowanie nowego środowiska jest praktycznie nauką od zera.
  • #5 15641808
    meeegamati
    Poziom 2  
    Uważacie, że da się dzisiaj stwierdzić, który sektor informatyki będzie się rozwijał i jest w miarę pewny? Wydaje mi się, że ogólnie informatyka jest teraz topowym zawodem, który dość mocno będzie się trzymał na rynku, jest w tym prawda? Wiadomo, że informatyka to mnóstwo sektorów, wy które sektory IT byście mi osobiście polecili?
  • #6 15641853
    tzok
    Moimi typami są bazy danych, hurtownie danych, sieci komputerowe, sieci sensorowe, systemy wbudowane, IoT.
  • #7 15641925
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Nie przypadkowo podałem wcześniej automatykę. W tej chwili praktycznie wszystko jest sterowane numerycznie i to już się nie zmieni: obrabiarki cnc, maszyny przemysłowe, linie technologiczne, centrale wentylacyjne itd...
    Współpracowałem niedawno z młodym chłopakiem (automatyk), jeszcze student. Już prowadzi swoją działalność, nic wielkiego. Kilka zleceń w miesiącu i daje radę. Jako programista: zamkniesz się w biurze albo w domu, przytyjesz, oślepniesz itd... (żartuję). Moim zdaniem dużo ciekawsza jest automatyka (jak nie tu, to tu), przy samym programowaniu nieraz można spędzić i rok nad projektem, a to męczy.
  • #8 15642178
    meeegamati
    Poziom 2  
    Interesowała mnie właśnie automatyka, ale wybiłem ją sobie z głowy, bo całe liceum nie miałem fizyki, na tym kierunku ona jest, myślisz, że wybierając automatykę byłbym daleko w tyle jeżeli chodzi o fizykę? Lubiłem fizykę, dobre stopnie były i wgl, ale nie ma co z gimnazjum porównywać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między kierunkami informatycznymi na Politechnice Krakowskiej, w tym informatyki stosowanej i teoretycznej. Użytkownicy podkreślają znaczenie solidnych podstaw teoretycznych w programowaniu oraz wskazują na różnorodność sektorów IT, takich jak bazy danych, sieci komputerowe, IoT i automatyka. Wskazano również na konieczność ciągłego kształcenia w branży, a także na wyzwania związane z programowaniem, które mogą prowadzić do monotonii. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i radami, sugerując, że studia są dla wytrwałych, a wybór kierunku powinien być przemyślany w kontekście przyszłych możliwości zawodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA