logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować parownik AT90E BRC w Ford 3.0 V6 po wymianie membran?

mirozory 27 Cze 2005 20:38 4957 3
REKLAMA
  • #1 1611297
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    auto ford 3.0 v6 90r wielopunkt ,instalacja stara 1 generacji brc membrany wymieniane ok.2mies.temu brak jest zwiekszenia obrotów wzgledem benzyny wczesniej róznica była niezauwazalna na starych membranach teraz srubka jest wkrecona do konca a ta na imbus to chyba woóle niereaguje jak ten parownik wyregulować i jeszcze jedno auta nieoddawałem do gazownika bo auto szykowało sie do remontu silnika a po remoncie mechanika poprosiłem zeby przyspieszył mi zapłon z 10tak jak jest fabrycznie na 13 przekrecił zapłon i po jakies 30 sek.przekrecił zapłon filtr sie zapalił i rurka harmonijkowa zanim podniósł maske to charmonijka sie nadpaliła i przepływomierz naszczescie przepływomierz sie tylko przyweglił ale działa okazało sie ze po przekreceniu zapłonu cały czas wylatuje gaz z parownika czy tak ma byc czy gaz powinien sie wydostawac z reduktora po kreceniu rozrusznikiem.chce w najblizszym czasie załozyć sobie komputer datec basic plus ale najpierw musze zrobic porządek z reduktorem no i czy ten zawór przy parowniku niejest uszkodzony ,centralke mam elite brc (instalacja ma 9 lat)
  • REKLAMA
  • #2 1611877
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Zapal samochód i odkręć trochę tą śrubkę od regulacji. Odkręcaj i zobacz kiedy reduktor daje tyle gazu aż silnik się zalewa i skręcaj aż zaczyna się dusić z braku gazu. regulacja jest między tymi dwoma punktami. Patrz na pracę silnika musi być równa. Póżniej przytrzymaj silnik na jakiś 3 tys. obrotów i skręcaj śrubę na gumowym wężu doprowadzającym gaz do miksera. Jak zaczynają zmniejszać się obroty to przestań skręcać i odkręć ją o około 1 obrót. Przejedź się zobacz, zobacz czy samochód się nie dławi, czy wkręca się na obroty, w razie potrzeby odkęć nieco śrubę na wężu. Gdy sytuacja jest zadowalająca to sprawdź sobie jeszcze spalanie. Gdy jest za wysokie skręć nieco tą śrubę na wężu.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1788172
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    ponawiam temat ,parownik nadal niepracuje obroty wysokie do 5,6tysiecy mozna na gazie rozkrecić ale nadal niemam wolnych obrotów ,niepisałem tyle bo miałem parownik od kumpla lovtec który wyciągniety był z peugeota 405 1,9 bez zadnej regulacji pracował dobrze w moim aucie ale musiałem go z powrotem włożyć bo znajomy to auto naprawił ,myslał bym o nowym parowniku ale szkoda mi membran bo zrobiłem na nich kilka kilometrów a nowego niechce bo moze sie uda jeszcze zrobić ten .parownik .ew.ktoś ze śląska z okolic żor,jastrzębia ,rybnika i okolic kto by mi ten reduktor zreanimował ,jak ustawiłem wczesniej obroty w miare i przełączyłem z parkingu lub neutrala na bieg auto gasło tak jakby mieszanka była zasłaba a podkrecając mu wieksze obroty szarpie skrzynią
  • #4 1792705
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Pod śrubką od wolnych obr. jest jeszcze taka na imbus. Spróbuj tą wyregulować
REKLAMA