logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c-360 - Stuki z okolic rozrządu przy zimnym silniku, brak luzów

franklin123 06 Maj 2016 20:06 6912 25
REKLAMA
  • #1 15655007
    franklin123
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam problem z ciągnikiem bo gdy odpalam go na zimnym to słyszę stuki 2 do 5 sprawdzałem rozrusznik ale to nie to i przyłożyłem ucho i to tak jak by z okolic rozrządu więc rozebrałem i sprawdzałem luzy ale nie ma luzów i nie wiem w końcu co to może być.
  • REKLAMA
  • #3 15655186
    franklin123
    Poziom 10  
    ok też sprawdze
  • REKLAMA
  • #4 15655773
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Kiedyś tak mieliśmy w ostrówku ale też i w c-360 . Nie pamiętam który uderzał w głowice ale ona nie trzymała ciśnienia . Słychać było stuk na zimnym jak i ciepłym silniku . Co do ostrówka to wybiła się tulejka w główce korbowodu , a w c-360 panewka korbowa i troszkę wał .
  • #5 15655802
    franklin123
    Poziom 10  
    Jedyny sposób żeby to sprawdzić to trzeba rozebrać
  • REKLAMA
  • #7 15657769
    gregor33315
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Jeżeli stuknięć jest tylko kilka przy zimnym rozruchu po dłuższym postoju sprawdź czy ciecz chłodząca nie przedostaje się na tłok. Przy luzie na panewce albo tulejce korbowodu stuka raczej cały czas. W przypadku pękniętej tulei z dołu ciecz na wyłączonym silniku przedostaje się do miski olejowej, jeżeli pęknięcie jest z góry tulei ciecz przedostaje się na tłok. Może być także uszczelka pod głowicą albo pęknięta głowica, nie koniecznie musi dmuchać do chłodnicy. Moje zalecenie, odkręć kolektor wydechowy, 0,5-1 bara powietrza do chłodnicy i po kilku minutach odpalić. Jeżeli coś będzie nie tak to będzie widać który wydech jest mokry.
  • REKLAMA
  • #8 15658415
    franklin123
    Poziom 10  
    ok sprawdze gregor33315 może i masz racje bo luzów nie ma

Dodano po 6 [minuty]:

ale o jaki wydech ci chodzi który będzie mokry

Dodano po 14 [minuty]:

ale jak wymontowałem chłodnice ,pompe wody ,i osłone od rozrządu i gdy go odpalam to słychać za 3 odpaleniem nie słychać i co to by było możliwe że ciecz się tam dostala i stuka
  • #9 15658472
    gregor33315
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Jak odkręcisz kolektor wydechowy od glowic te 8 śrub na klucz 17 to popatrz czy z wylotu którejś z głowic coś wypluje, najlepiej przyłóż tam jeszcze karton na wszystkie wtloty i będzie widać czy na którymś cylindrze będzie mokro. Przerabiałem już takie coś nie raz i nie tylko w C-360. Spotkałem się też z sytuacją gdzie regenerowane końcówki wtryskiwaczy po 2 tygodniach szlak trafił i po zgaszeniu silnika paliwo przez przewód przelewowy od wtryskiwaczy spływało do cylindra wtedy silnik też najpierw zastukał a potem już było cicho ale z wydechu też wtedy po odpaleniu wypluwał paliwo którego nie był w stanie przepalić, po chwili już było normalnie.
  • #10 15658488
    franklin123
    Poziom 10  
    Aha skoro tak mówisz to sprawdze
  • #12 15676130
    franklin123
    Poziom 10  
    Nikt z was nie miał racji ale dziękuję za pomoc bo sprawcą stukania był luz na wtryskiwaczu
  • #13 15676494
    Harley883
    Poziom 14  
    Ocena: 104
    Dziwne że stuki słyszałeś a świst kompresji nie,przy takim czymś jest słychać uciekającą kompresje , mokry i okopcony wtryskiwacz.
  • #15 17046487
    Borys1975
    Poziom 9  
    Ocena: 77
    Witam, podpinam się pod temat, bo mam podobny problem, tylko że u mnie są stuki z okolic głowic, w okolicach tu co jest wał, jest cisza silnik pracuje normalnie, rozrząd tak samo pracuje normalnie, jedynie w okolicy głowic do tego od momentu tych stuków zaczął pracować tak jakby nie do końca na 4 garach, dodam że zmieniałem pierścienie tłokowe, a głowice i zawory są stare + jeden zawór ma luz w prowadnicy, jeszcze wczoraj było wszystko w porządku, jak odpaliłem po założeniu nowych pierścieni i uporaniu się z wystrzałami o których pisałem w innym temacie. Przepracował mi na wolnych obrotach cały dzień i nic się nie działo, dziś dopiero po odpaleniu takie coś mi się objawiło, co to może być :/ co mam robić czyżby zawory nie wyrabiają przy nowych pierścieniach? Bo silnik złożony jest dobrze 0 przecieków, wody nie ubywa i nie przybywa, z olejem tak samo jest stan ile wlałem tyle samo jest
  • #17 17046562
    Borys1975
    Poziom 9  
    Wątpię, bo to przed założeniem pierścieni, majster z 20 letnim doświadczeniem sprawdzał i powiedział że ani tuleje ani panewki nie wyglądają źle, no ale sam to składałem, dlatego że jak by to majster złożył, to by mi trochę za to zaśpiewał, no tylko że jak spojrzał na głowice i zawory, to trochę kręcił głową, ale hmm to zawory by dawały aż taki efekt?
  • #19 17046612
    Borys1975
    Poziom 9  
    No szczerze powiem że sprężyny są słabe, ale to by mi już wczoraj tłukło :/ nie wiem zawór na prowadnicy by się przycinał? Znaczy poprawka, wczoraj też to było, tylko że te stuki praktycznie były nie słyszalne, wczoraj jeszcze żeby było to słyszalne, to obroty silnika bym musiał spuścić na jakieś 400obr/min
  • #21 17046684
    Borys1975
    Poziom 9  
    No tak, tylko też dziwi mnie jedno przed zmianą pierścieni tego wszystkiego nie było, czyżby to powoduje większa szczelność i większe sprężanie, bo średnica między starymi a nowymi pierścieniami była i to znaczna, i nowe pierścienie idealnie w tłoki się wpasowały przy założeniu, na zamkach szczelność była prawidłowa, rowki na tłokach wyczyściłem dokładnie, więc wiadomo że na pewno sprężanie się zwiększyło, ale to by powodowało zawieszanie się zaworu w prowadnicy czy też uderzanie tłoka w zawór :|
  • #22 17046781
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Głowice z luzami na prowadnicach powinny być zregenerowane, zawory pewnie też wyklepane i nieszczelne. Mając to rozebrane nie zakłada się z powrotem, bo szkoda roboty.
    Te odgłosy stuku na górze mogą być od uderzania nowych pierścieni o progi w tulejach. Wystarczą małe progi i spasowane nowe pierścienie w rowkach tłoków i będzie słychać. Może się to jakoś doklepie, a może pierścienie popękają. Tak robiąc oszukujesz samego siebie, albo tego komu go sprzedasz.
  • #23 17046799
    Borys1975
    Poziom 9  
    Tak wiem, tylko gorzej jak krucho z kasą a ciągnik potrzebny :(
  • #24 17046981
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 574
    Zdejmij pokrywki zaworów. Jesli kiedyś głowice były regenerowane zawory idą w górę i zdarza się że miseczka sprężyny oprze się o pokrywkę. Ciekawe czy ci uszczelki nie dmuchło pod głowicą dźwięk podobny do uderzeń na pracującym silniku.
  • #25 17047624
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Miałem tak przy c 330 jak zawory się wyklepały i podniosły na tyle że nie można było wyregulować luzu , bo opierały się o wałek odprężnika . Po usunięciu wałka wszystko wróciło do normy . Głowica działała jeszcze długo , aż w końcu trafiła do regeneracji . :|
  • #26 17048703
    Borys1975
    Poziom 9  
    Powiem tak, pogrzebałem dziś przy zaworach i na tym najgorszym zaworze, zdjąłem sprężyny z niego i pod sprężyny dałem podkładki, w celu lepszego dociśnięcia zaworu do głowicy i uszczelnienia, i stuki prawie że ustąpiły, i to też nie były puszki zaworowe, natomiast jest też inna sprawa, dziś to zauważyłem, na to wychodzi że któryś wtrysk leje, bądź pompa ma za wysokie ciśnienie, na tym garze na którym są teraz minimalne stuki, prawie że nie słyszalne, tylko nie wiem jakim cudem by ciśnienie samoczynnie się zwiększyło, ale jest tak jak mam ciągnik odpalony, to jak pompuję pompką zasilającą, to silnik minimalnie wchodzi na wyższe obroty zaczyna równiej pracować i stuki ustępują całkowicie, ale to tylko dosłownie na chwilę. Do tego jeszcze w pompie paliwowej, w tych okolicach gdzie są sekcje, słychać dziwny dźwięk, jak by to nazwać hmm jak z grzechotki, o tak jak by tam coś grzechotało, czyżby pompa, przez czysty zbieg okoliczności jak mi sąsiad powiedział, też całkowicie się posypała? :| A żeby dokładnie każdy wiedział co i jak, to dodaję filmik z pracy silnika w mojej C-360, mam nadzieję że jakość nie jest zła, jak na nagranie telefonem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Ursus C-360, który wydaje stuki w okolicach rozrządu przy zimnym silniku. Po sprawdzeniu luzów i rozrusznika, podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzone panewki lub tuleje korbowodu. Użytkownicy sugerują różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie ciśnienia smarowania, odkręcenie miski olejowej, oraz testy na obecność cieczy chłodzącej w cylindrach. Ostatecznie, stwierdzono, że stuki były spowodowane luzem na wtryskiwaczu. Dodatkowo, inny użytkownik opisuje podobny problem z głowicą, sugerując, że przyczyną mogą być zużyte zawory lub problemy z ciśnieniem paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA