Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

konwerter z wyjściem na 4 kable

7er 06 May 2016 23:13 5262 15
    7er
    Level 10  
    Czy konwerter z wyjściem na 4 kable będzie działać po podłączeniu tylko dwóch kabli ?

I pytanie co do montażu anteny... przed antena 5 dalej stoi dom czy to nie będzie przeszkadzać?
    D214d3k
    Level 39  
    Są (co najmniej) 2 rodzaje konwerterów z 4 wyjściami. Jeśli to konwerter Quad to można używać z 1 do 4 tunerami. Jeśli Quatro potrzebuje switcha.
    Antena odbiera w przybliżeniu pod kątem 45 stopni w kierunku południowym więc jeśli to wysoki budynek (a odległość mniejsza niż wysokość) to zasłoni.
    7er
    Level 10  
    Kurde siłę mam 76% a jakość 0 ...
    Inna antena była prawie centralnie przed domem i odbierają a tutaj nic... poniżej zdjęcie nowej anteny

Mam nc+ i tu jest taka opcja jak " sygnalizator " czy jeśli dobrze ustawi się sygnał to dźwięk powinien być ciągły? Dobrze to rozumiem ?
    andpol 33
    Level 38  
    Jeżeli kierunek anteny jest prawidłowy to sąsiedni dom nie ma prawa zasłaniać. Wystarczy poprawnie ustawić antenę, o ile konwerter jest sprany.
    7er
    Level 10  
    andpol 33 wrote:
    Jeżeli kierunek anteny jest prawidłowy to sąsiedni dom nie ma prawa zasłaniać. Wystarczy poprawnie ustawić antenę, o ile konwerter jest sprany.

Dobrze to rozumiem? To że stoi dom nie ma nic do tego ?

Mam Dwa konwertery jeden 4 wyjścia a drugi jedno i w obu przypadkach lipa...
    andpol 33
    Level 38  
    Pozostaje poprawne ustawienie anteny.
    7er
    Level 10  
    Od dwóch dni walczę i nic...nie wspomnę o tym ile już razy wchodziłem i schodzililem po drabinie i ile min rozmawiałem z żoną przez komórkę w trakcie ustawiania...
    andpol 33
    Level 38  
    Pozostaje fachowiec z miernikiem. Po 5 minutach będzie wiedział, czy tam jest sygnał.
    7er
    Level 10  
    Zawsze robiłem to bez fachowców i bez miernika ... drugiej anteny która jest kilka metrów dalej nie zdemontowalem i ona działa (do wczoraj bo ja odlaczylem) kable też są ok ... nie sądziłem, że tu będzie taki problem ale nie poddam się; )
    simhak
    Moderator of SAT
    Cóż, telewizję satelitarną kupuje się by ją oglądać.
    Ty ją kupiłeś żeby ją montować...
    Moderated By telesat1:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

7er
    Level 10  
    Wujek dobra rada
    Moderated By telesat1:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

romeok01
    Level 35  
    Szukaj na Allegro Satfinder, koszt 15 zł.

Podłączasz, to przy antenie przy wyłączonym tunerze z sieci 220V, bo inaczej można uszkodzić głowicę.

Po podłączeniu włączasz dekoder na jakimś kanale z Hotbirda, kręcisz anteną aż uzyskasz wychylenie wskaźnika i idziesz sprawdzić czy odbiera kanał na TV, bo czasem wskaźnik wskazuje sygnał, ale z innego satelity niż Hotbird.

Pamiętaj, że jak już coś wskaźnik będzie pokazywał, to regulujesz antenę bardzo delikatnie i wskaźnik reaguje nawet przy dokręcaniu śrub.
    7er
    Level 10  
    Kupiłem satfinder. I jak nie można było ustawić sygnału to za pomocą tego urządzenia. ... też nie można znalesc sygnalu.
    Podłączyłem go pod stara antenę na której odbieram tv sat i to urządzenie nic nie wskazał. .... na starej antenie odbiera bdb i narazie tak zostanie bo wychodzę z zalozenia,że problem tkwi nie w domu który stoi w odległości ok 5 może 4 metrów a w blaszanym dachu wiaty nad którym jest ta antena. Muszę znalesc inne miejsce co nie będzie latwe.
    Mierzył też średnicę talerza stary ma 82cm a nowy 80cm ale to chyba nie ma w tym przypadku znaczenia.

A na głupie posty w stylu w/w pacjenta nic więcej nie powiem bo dostanę bana.

Dodano po 7 [minuty]:

romeok01 wrote:
    Szukaj na Allegro Satfinder, koszt 15 zł.

Podłączasz, to przy antenie przy wyłączonym tunerze z sieci 220V, bo inaczej można uszkodzić głowicę.

Po podłączeniu włączasz dekoder na jakimś kanale z Hotbirda, kręcisz anteną aż uzyskasz wychylenie wskaźnika i idziesz sprawdzić czy odbiera kanał na TV, bo czasem wskaźnik wskazuje sygnał, ale z innego satelity niż Hotbird.

Pamiętaj, że jak już coś wskaźnik będzie pokazywał, to regulujesz antenę bardzo delikatnie i wskaźnik reaguje nawet przy dokręcaniu śrub.

I to jest konkretną pomoc...ja "kręcilem anteną" ale podłączyłem na włączonym dekoderze.... i ciągle wskazywało czerwone trzy lampki . Oddałem ten szajs ale w pn podjadę go wezmę i spróbuję jak piszesz no chyba ,że metalowy dach potrafi odbijac,mieszać w sygnale.
    Anonymous
    Anonymous