Kupiłem satfinder. I jak nie można było ustawić sygnału to za pomocą tego urządzenia. ... też nie można znalesc sygnalu.
Podłączyłem go pod stara antenę na której odbieram tv sat i to urządzenie nic nie wskazał. .... na starej antenie odbiera bdb i narazie tak zostanie bo wychodzę z zalozenia,że problem tkwi nie w domu który stoi w odległości ok 5 może 4 metrów a w blaszanym dachu wiaty nad którym jest ta antena. Muszę znalesc inne miejsce co nie będzie latwe.
Mierzył też średnicę talerza stary ma 82cm a nowy 80cm ale to chyba nie ma w tym przypadku znaczenia.
A na głupie posty w stylu w/w pacjenta nic więcej nie powiem bo dostanę bana.
Dodano po 7 [minuty]: romeok01 wrote: Szukaj na Allegro Satfinder, koszt 15 zł.
Podłączasz, to przy antenie przy wyłączonym tunerze z sieci 220V, bo inaczej można uszkodzić głowicę.
Po podłączeniu włączasz dekoder na jakimś kanale z Hotbirda, kręcisz anteną aż uzyskasz wychylenie wskaźnika i idziesz sprawdzić czy odbiera kanał na TV, bo czasem wskaźnik wskazuje sygnał, ale z innego satelity niż Hotbird.
Pamiętaj, że jak już coś wskaźnik będzie pokazywał, to regulujesz antenę bardzo delikatnie i wskaźnik reaguje nawet przy dokręcaniu śrub.
I to jest konkretną pomoc...ja "kręcilem anteną" ale podłączyłem na włączonym dekoderze.... i ciągle wskazywało czerwone trzy lampki . Oddałem ten szajs ale w pn podjadę go wezmę i spróbuję jak piszesz no chyba ,że metalowy dach potrafi odbijac,mieszać w sygnale.