logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rura PE 75 mm wytrzyma ciśnienie 11,5 bar z nową pompą 15 bar?

RAFAŁ D 08 Maj 2016 00:42 10134 29
REKLAMA
  • #1 15657622
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Planuję zmienić pompę w mojej studni na mocniejszą. Posiadam rurę Pe 75(czarna) o wytrzymałości 10 bar wkopaną na 50cm w ziemi.
    Nowa pompa będzie zamontowana na głębokości ok 34 metrów ma ona dużą moc jak dla mnie bo 15 bar. Wyjście z pompy ma 2 cale -czyli przewód 50 do 16 bar (to w studni).
    Moje pytanie:
    Czy w takiej sytuacji rura w ziemi: fi 75 do 10 bar (ścianka 4,5 czyli w środku średnica ok 66mm) wytrzyma po przejściu z rurki fi 50 (w środku 41).
    Wyczytałem gdzie indziej że spadek ciśnienia to 1 bar na 10 metrów w górę(czyli 15-3,5pozostaje ok11,5bar.)
    A także że woda zmieni swoje ciśnienie po przejściu z rurki 50 na 75(Jakie będzie ciśnienie panowało ? Wie ktoś?)

ps. wydajność pompy na 34 m ok 350-360 litrów na minutę.
    chciałbym pociągnąć tą wodę na pole daleko 300-400 metrów(dlatego taka moc pompy.
    Proszę o pomoc lub poradę bo takiego uinfo nie umiem znaleźć w innym forum.
  • REKLAMA
  • #2 15657648
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Ja się nie znam ale myślę, że jeśli będzie to układ otwarty o stałym odpływie bez większego oporu to ciśnienie nie będzie tak wysokie. Jeśli układ będzie zamknięty to ciśnienie będzie praktycznie takie samo wszędzie.
  • #3 15658179
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Naczynia połączone będą miały jednakowe ciśnienie.(układ zamknięty) Zmieni się natomiast przepływ co za tym wydatek wody, objawia się to zmniejszeniem ciśnienia, czyli czym dalej tym troszkę miej. Jednak ciśnienie nie wzrośnie bez dodatkowego sprężu, np po zmianie średnicy. Czyli po otwarciu "siknie" mocniej (15 bar, a następnie ciśnienie będzie limitował przepływ...tak na chłopski rozum.
  • #4 15658911
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Niedawno robiłem automatyzacje nawodnienia w podobnych warunkach i obowiązkowo trzeba dać w takim przypadku wył. ciśnieniowy, gdy ktoś zamknie odpływ, a pompa włączona. By nie dochodziło do oscylacji stycznika, sterowanie podpięte na podtrzymaniu stycznika ( start przyciskiem chwilowym) , a stop na styku NC wył. ciśnieniowego.
  • #5 15662864
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Na końcu tego obiegu będzie zraszacz r25 z dyszą 14 (przy 6 bar),(lub dysza 16-inny promień zasięgu)o zużyciu wody 21m3/h czyli akurat tyle co daje pompa.
    Ale nadal szukam kogoś na forum, kto by to umiał obliczyć ( chodzi mi o rurę w ziemi)
    ciśnienie w tej rurce.
  • #6 15667466
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    To takie trudne pytanie? Czy nikogo akurat nie ma na forum, kto się na tym zna?
  • #7 15668531
    dziubek102
    Pisałem... Jak układ będzie otwarty to możliwe, że pociągnie, będziesz przy granicy, ale jak tylko zamkniesz odpływ wody to rura strzeli, bo na całej powierzchni rur będzie ciśnienie pompy. Jest atestowana na 10 bar. Ile wytrzyma? Zapewne ciut więcej.
    A może wymiana rury na dłuższym odcinku? Przepływ zbije ciśnienie.

http://www.uwm.edu.pl/kiap/dydaktyka/H01.pdf
  • REKLAMA
  • #8 15669347
    mamograf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zajmuję się techniką grzewczą wentylacja i klimatyzacją od 20 lat i nie spotkałem się z pompa o mocy 15 bar. Mógłbyś kolego dać zdjęcie tabliczki znamionowej lub dokładny typ tej pompy? Każda pompa ma wydajność i wysokość podnoszenia - uwaga to jest opór hydrauliczny a nie na ile metrów podnosi wodę. Ale moc i to w barach? Postaram się pomóc i proszę o te dane typ pompy dokładny i producent.
  • #9 15674568
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    mamograf- ta pompa o której myślę to: 4sd16-28 producenta ibo.
    Wydajność max 408 l/min ,moc 7500W (7,5KW) ciśnienie max 15,3 bar. Nie jest to jakaś super markowa firma, ale znajomy ma podobną pompę (4sd16-18) i sobie chwali. Ja wybrałem mocniejszą bo bo za rok lub 2 będę pogłębiał studnie( aby wszystko zrobić na raz mnie nie stać :cry: ) wtedy przyda się nadwyżka mocy.Ale to już inna sprawa. Co do mojego problemu, to da rade coś wyliczyć?
    Bo szkoda mi kupować pompy na teraz dobrej a za rok lub 2 była by za słaba :!:
  • #10 15674576
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 203
    Oczywiście, że ciśnienie będzie mniejsze na mniejszym przekroju, ale z tym nie teoretyzujmy.
    Jeśli na głębinówce masz wyjście 2'', to po co kombinujesz z innym przekrojem?

Swoją drogą podaj model pompy.
    Ciekawi mnie te 15 barów z głębokości 34 metrów, To strasznie dużo, tym bardziej, że pompa mi wygląda na jakieś 5kW. Jakby nie patrzeć, to daje prawie 190 metrów podnoszenia.
  • #11 15674901
    mamograf
    Poziom 12  
    Więc tak. Szukałem w internecie i Pompa 4SD 16-18 jest widoczna w wielu miejscach i wszędzie podają że jest z silnikiem 5,5 kW a nie 7,5 kW. Wydajność się zgadza. Być może masz jakąś odmianę z mocniejszym silnikiem. Nie mogę znaleźć jej charakterystyki. Napisz producenta. Jest to o tyle podejrzane że te z silnikami 7,5 kW mają wyjścia 3" Ta z silnikiem 5,5 kW przy wydajności 350l/min ma wysokość podnoszenia 40 m, jeżeli studnia ma lustro 34 m a opory hydrauliczne dla 300 m prostej rury 76 przy wydatku 350 l są nie mniejsze niż (nie wiadomo ile kolan i jakiś oporów miejscowych) 6 m to jesteśmy na granicy możliwości pompy. w praktyce punkt pracy ustawi się niżej i będzie gdzieś na wydajności 200-300 l/min. Trzeba bowiem jeszcze uwzględnić opory tryskacza a o tym nic nie wiemy. Czy rura PE 75 mm wytrzyma ciśnienie 11,5 bar z nową pompą 15 bar?
  • #12 15675702
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Tak to jest ta pompa tylko z silnikiem 7,5KW a nie 5,5 lub 4 co jest na wykresie.
    Jakie jest Twoje zdanie mój przewód w ziemi to powinien wytrzymać?
  • #13 15675810
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    RAFAŁ D napisał:
    Jakie jest Twoje zdanie mój przewód w ziemi to powinien wytrzymać?
    Pytaj wróżki albo producenta przewodu. Jesteś na granicy dopuszczalnego ciśnienia.
    Problem możesz rozwiązać montując na początku czarnej rury (patrząc od strony pompy) zawór bezpieczeństwa ustawiony na 10 bar, jeżeli ciśnienie wzrośnie (przy zamkniętym wylocie na polu) to zawór zwróci wodę do studni.
    RAFAŁ D napisał:
    Wyczytałem gdzie indziej że spadek ciśnienia to 1 bar na 10 metrów w górę(czyli 15-3,5pozostaje ok11,5bar.)
    A także że woda zmieni swoje ciśnienie po przejściu z rurki 50 na 75(Jakie będzie ciśnienie panowało ? Wie ktoś?)
    Przy wypływie wody na pole, ciśnienie w miejscu łączenia rur będzie wyraźnie mniejsze w rurze o większej średnicy. O ile, to zależy od dławienia na wypływie. Największa różnica wystąpi przy swobodnym wypływie czyli rura nie podpięta do zraszaczy czy zaworu dławiącego przepływ.
    Bez obliczeń możesz przyjąć, że przy swobodnym wypływie ciśnienie na początku czarnej rury będzie niższe niż 10 bar.
  • #14 15676116
    mamograf
    Poziom 12  
    Kolego! Chyba się pomyliłeś. Prawdopodobnie Twoja pompa to 4SD 16-28. Jeżeli ci się uda osiągnąc przepływ 350 l./min to ona daje 60 m podnoszenia czyli na wylocie ze studni będzie około 2,5 bara a przed tryskaczem będzie około 1,7 bara. Ale punkt pracy pewnie ustali się niżej jeżeli chodzi o przepływ bo opory na sieci będą pewnie większe. I tak dla 250 l/min na wyjściu ze studni będzie około 6 bara a na wejściu w tryskacz około 5,5 bara. Jak masz obawy o siec możesz zastosować przy wylocie ze studni trójnik i zawór bezpieczeństwa dn25 o ciśnieniu 8 bar (0,8MPa) . Dokładnie nie da się obliczyć bo brakuje danych w tym oporów miejscowych i danych tryskacza. Ale te dane które podałem wydaje mi się że są dobrym przybliżeniem. Jak ktoś inny ma inne zdanie proszę o komentarz. W załączeniu charakterystyka pompy . Kolego sprawdź jeszcze raz tą pompę, bo wg mnie się pomyliłeś co do typu!Czy rura PE 75 mm wytrzyma ciśnienie 11,5 bar z nową pompą 15 bar?
  • #15 15676260
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Tak to jest ta pompa tylko że sprzedawca w rozmowie tel (bo w necie nie znalazłem wykresu) opisał wydatek wody na poziomie 34 do 40 metrów ok 350-380litrów. A opinia znajomego jest taka że dane tego producenta są zawyżone ok 10%. więc pisałem wydatek wody 350 uwzględniając to co już coś się dowiedziałem.W to zbytnio się nie wgłębiałem. Dla mnie ważne jest obliczenie warunków na rurce w ziemi.
    Ps: dzięki za wykres bo nigdzie go nie mogłem znaleźć(widać nie wiem gdzie szukać :D ).Sprzedający go nie dodał do opisu w necie, dowiadywałem się przez telefon.
    Dzięki za zainteresowanie.
  • #16 15676440
    vodiczka
    Poziom 43  
    RAFAŁ D napisał:
    Dla mnie ważne jest obliczenie warunków na rurce w ziemi.
    Już kilka osób napisało, że ciśnienie w tej rurce zależy od stopnia dławienia przepływu wody na wylocie.
    Skorzystaj z rad z postów #13 i #14 - załóż zawór bezpieczeństwa. Ja proponuję 10 bar kolega 8 bar, wybór należy do ciebie :)
  • REKLAMA
  • #17 15677342
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    i tak właśnie zrobię to jest rozwiązanie mojego problemu. Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeśli ma ktoś dla mnie jeszcze radę w moim temacie będę wdzięczny. Rozwiązanie problemu jest proste jak się okazuje.
  • REKLAMA
  • #19 15678134
    vodiczka
    Poziom 43  
    jalop napisał:
    Na rurze fi75 ciśnienie będzie większe, sic!
    W którym miejscu rury i przy jakich warunkach przepływu? Proszę nie sugerować się tylko równaniem Bernoulliego i uwzględnić równanie Darcy-Weisbacha.
    Tu faktycznie popełniłem błąd, przepraszam:
    vodiczka napisał:
    Przy wypływie wody na pole, ciśnienie w miejscu łączenia rur będzie wyraźnie mniejsze w rurze o większej średnicy
    Zaraz za zmianą średnicy rurociągów ciśnienie statyczne w rurze Φ75 będzie większe niż w rurze Φ50 natomiast mniejsze będą opory przepływu czyli do pokonania 10 mb rury Φ75 wystarczy mniejsza różnica ciśnienia niż do pokonania 10 mb rury Φ50.
  • #20 15679156
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 203
    Przy warunkach prawie idealnych.
    O, te sprostowanie (post wyżej) już wszystko wyjaśnia.
    Dodam też, że mniej więcej przy fi50 spadek ciśnienia wyniesie około 0.55 Pa/m natomiast, przy fi75 0.09 Pa/m.
    A wynika, to z tego, co napisał @vodiczka:
    [qupte]Zaraz za zmianą średnicy rurociągów ciśnienie statyczne w rurze Φ75 będzie większe niż w rurze Φ50 natomiast mniejsze będą opory przepływu czyli do pokonania 10 mb rury Φ75 wystarczy mniejsza różnica ciśnienia niż do pokonania 10 mb rury Φ50.[/quote]
  • #21 15682723
    dziubek102
    Sorki panowie ale czegoś nie rozumę jak ciśnienie STATYCZNE moze się zwiekszac po zmianie średnicy? Jeżeli byśmy brali pod uwagę pionowy odcinek to dojdzie cisnienie słupa wody ale w poziomym? Przecież to naczynia połączone, niezależnie od wielkości rury siła nacisku na cm ^2 powierzchni jest stała.
    Cisnienie dynamicznie bedzie malało do ujścia na każdy metr rury w zależności od średnicy i tu pełna zgoda , ale nie statyczne.
    Zamykam ujście wody pompa pracuje i co w rurach 75 bedzie wieksze cisnienie niż 50?
    To tak jak bym po zmienie rodzaju (średnicy przewodu elektrycznego) z racji samego faktu uzyskiwał wieksze napięcie?

Darcy-Weisbacha równanie opisujące spadek ciśnienia płynu na skutek oporów jego przepływu w przewodzie... a jeżeli nie płynie to nie ma oporów delta p =0 wiec cisnienie zasilania = cisnienie wyjscia= constans

Paradoks Hydrauliczny ok ale to dla wody płynącej bedzie już po odcinku pionowym, czyli podnoszenie słupa wody i oporach hydraulicznych odcinek rury fi50. Moim zdaniem PH bedzie pomijalnie mały i nie wpłynie znacząco na cisnienie bezpieczne w przypadku poruszonym przez autora.
    Trzeba znać przepływ wody w układzie a teraz to tylko gdybanie.

Autor musi chronić układ przed cisnieniem maksymalnym w układzie zamkniętym czyli zatkanie tryszkaczy ew zmknięty zawór i to tyle.

Pytanie jakie Autor powinien zadać sobie to przy jakim cisnieniu tryskacze pracuja poprawnie. Moze się okazać ze spadek cisnienia na wskutek podnoszenia i oporów hydraulicznych pozostawią wartość zbyt mała do uzyskania poprawnego rozproszenia wody (tu odnosze sie do informacji o przyszłościowej zmianie głębokości studni) , I zamiast mgły bedzie "dziadek z prostatą" :D

kolego przeczytaj to może pomoże
  • #22 15683302
    vodiczka
    Poziom 43  
    dziubek102 napisał:
    Autor musi chronić układ przed cisnieniem maksymalnym w układzie zamkniętym czyli zatkanie tryszkaczy ew zmknięty zawór i to tyle.
    Ameryki nie odkryłeś, już o tym pisaliśmy :)
    dziubek102 napisał:
    Trzeba znać przepływ wody w układzie a teraz to tylko gdybanie.
    Dokładnie bo nawet przy częściowym otrarciu zaworu, ciśnienie w rurze 75 może być wyższe niż 10 bar.
    dziubek102 napisał:
    Cisnienie dynamicznie będzie malało do ujścia na każdy metr rury w zależności od średnicy i tu pełna zgoda , ale nie statyczne.
    Statyczne wzrośnie przy przejściu z przekroju mniejszego na większy, popatrz na równanie Bernouliego :)
    dziubek102 napisał:
    Zamykam ujście wody pompa pracuje i co w rurach 75 bedzie wieksze cisnienie niż 50?
    To tak jak bym po zmienie rodzaju (średnicy przewodu elektrycznego) z racji samego faktu uzyskiwał wieksze napięcie?
    Równanie Berouliego opisuje ciecz przepływającą przewodem a nie ciecz nieruchomą. Czy rozpatrujesz zmiany napięcia i natężenia prądu w otwartym obwodzie :?: :D
  • #23 15684503
    dziubek102
    Cytujesz mnie a nie patrzysz sam co piszesz ,
    Cytat:
    Zaraz za zmianą średnicy rurociągów ciśnienie statyczne w rurze Φ75 będzie większe niż w rurze Φ50

Statycznie (chyba żle rozumię cisnienie statyczne bo inaczej tego nie moge wyjaśnić) nic sie nie wydarzy, równania opisują układy dynamiczne.
    Z równania na delta h mozna policzyc jakie cisnienie bedzie na wysokości odcinka pionowego pompy .

A dalej co bedzie, zależy od tryskaczy i potrzebnego ciśnienia pracy oraz przepływu na tryskaczach.
    Bez tego nic nikt nie obliczy. Trzeba znać minimum jedną prędkość i cisnienie aby obliczyć drugą.

ps napiecie w układzie otwartym występuje , nie ma przepływu prądu :D
  • #24 15686993
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    ciśnienie jakie chciał bym mieć na tryskaczu to 5lub6 bar wtedy według producenta mam wydatek ok 320-350l/min(dysza 14) zraszacz pracuje od 2 barów wtedy mam mniejszy promień lub inna dysza w zraszaczu (mniejsza) np 12 lub10

Dodano po 10 [minuty]:

tabela zraszacza r 25
    Czy rura PE 75 mm wytrzyma ciśnienie 11,5 bar z nową pompą 15 bar?
  • #25 15687013
    vodiczka
    Poziom 43  
    dziubek102 napisał:
    Statycznie (chyba żle rozumię cisnienie statyczne bo inaczej tego nie moge wyjaśnić)
    Przypomnij sobie jak działa zwężka Venturiego czy kryza pomiarowa to zrozumiesz, że ciśnienie statyczne ulega zmianie, inaczej pomiar byłby niemożliwy. Ty to nazywasz paradoksem hydrodynamicznym.
    Ciecz płynąc w rurze o zmieniającym się przekroju ma mniejsze ciśnienie na odcinku, gdzie przekrój jest mniejszy.
    Podana wyżej własność cieczy była znana przed sformułowaniem równania przez Bernoulliego i nie potrafiono jej wytłumaczyć, stwierdzenie to i obecnie kłóci się ze "zdrowym rozsądkiem" wielu ludzi i dlatego znane jest pod nazwą paradoks hydrodynamiczny

dziubek102 napisał:
    ps napiecie w układzie otwartym występuje , nie ma przepływu prądu
    Wtedy napięcie jest najwyższe i równe sile elektromotorycznej źródła prądu. Nie występuje spadek napięcia na elementach obwodu otwartego. Praktycznie każdy pomiar napięcia wiąże się z przepływem prądu przez miernik czyli miernik jest elementem zamykającym obwód :)
    W przypadku pompy i rury zależność jest podobna - najwyższe ciśnienie pompa wytworzy przy zatkanym wylocie (braku przepływu wody)
  • #26 15687062
    dziubek102
    Ja wiem jak działa, problem polega w nazewnictwie dla mnie układ statyczny jest układem zamkniętym hydraulicznie bez przepływów. Szkoda naszej polemiki nie wynika nic z tego dla Autora tematu...

Układ dynamiczny jak sama nazwa wskazuje.
    dlatego nie możemy dojść do porozumienia :D

Rafał ile tych tryskaczy będzie "14"? W jakiej konfiguracji itp Może się uda przeliczyć od tyłu.
  • #27 15687106
    vodiczka
    Poziom 43  
    dziubek102 napisał:
    problem polega w nazewnictwie dla mnie układ statyczny jest układem zamkniętym hydraulicznie bez przepływów
    Ale ty wyraźnie pisałeś o ciśnieniu statycznym a nie o układzie statycznym :)
    dziubek102 napisał:
    Statycznie (chyba żle rozumię cisnienie statyczne bo inaczej tego nie moge wyjaśnić) nic sie nie wydarzy, równania opisują układy dynamiczne.
    Masz rację, źle rozumiesz ciśnienie statyczne. W układzie dynamicznym nadal występuje ciśnienie statyczne.i to ono może rozsadzić rurę bo działa prostopadle do osi przepływu cieczy czyli na ścianki rury. Ciśnienie dynamiczne działa wzdłuż osi przepływu cieczy. O ile nie będziesz mylił pojęć to zawsze się zrozumiemy z korzyścią dla autora tematu :)
  • #28 15687327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 15688911
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    dziubek102 napisał:
    Rafał ile tych tryskaczy będzie "14"? W jakiej konfiguracji itp Może się uda przeliczyć od tyłu.

Dużo ich nie miałem w planie, można by obliczyć na 2 takie tryskacze- ewentualnie 3 jeśli to by to miło wpłynąć pozytywnie na rurę fi75.Wymiary aktualnej plantacji to :
    ok100 metrów na ok40 metrów(100*40).

Dodano po 11 [minuty]:

Ewentualne sugestie mile widziane-odnośnie tryskaczy :idea: :D :idea: Wezmę je pod uwagę :!:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę pompy w studni na mocniejszą, mając rurę PE 75 mm o wytrzymałości 10 bar. Nowa pompa ma ciśnienie 15 bar i będzie zainstalowana na głębokości 34 metrów. Pojawiły się pytania dotyczące wytrzymałości rury na ciśnienie po przejściu z mniejszej średnicy (fi 50 mm) na większą (fi 75 mm) oraz wpływu ciśnienia na wydajność systemu. Uczestnicy dyskusji wskazali, że w przypadku zamkniętego układu ciśnienie może wzrosnąć, co stwarza ryzyko uszkodzenia rury. Zalecano zastosowanie zaworu bezpieczeństwa oraz uwzględnienie oporów hydraulicznych w obliczeniach. Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia specyfikacji pompy, ponieważ niektóre dane mogą być zawyżone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA