logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa IBO 3,5" SCR 1,8-50-0,5 redukcja ciśnienia.

Hetii 20 Lip 2022 12:45 1149 9
REKLAMA
  • #1 20109124
    Hetii
    Poziom 17  
    Ocena: 420
    Dzień dobry.

Jakiś czas temu zleciłem wykonanie studni głębinowej metodą płukaną.

Odwiert został wykonany na 10m ale ekipie tak się spieszyło, że finalnie rurę wprowadzili na ok 6,5m. Od lustra wody do dna osadnika mam ok 4,2m, więc niezbyt dużo ale wody podobno pełno.

Pompa wisi obecnie na zaworze szwedzkim ibo, linka była luźno przyczepiona do głowicy studziennej, wiec ciężar cały i tak przenosi się na ów zawór. Nie wiem czy tak to można zostawić bo przy jednych zaworach spotkałem się, że jest zakaz aby wisiały na ów zaworze, a w innych modelach jest nawet oczko dane na linkę od podwieszenia.

Natomiast co do pompy początkowo miałem ciśnienie 3bar, ale odkryłem braki szczelności w układzie i popsutą uszczelkę przy złączce.

Obecnie poprawiłem wszelkie łączenia oraz wymieniłem tą cieknącą złącze i na manometrze do skali 10bar wskazówka ma maksymalny możliwy fizyczny wychył. Pompa niby w specyfikacji ma 80l podnoszenia, 8bar, 40l/min. Jednofazowa 500W.

Ciśnienie to mam na odcinku rury 7m oddalonej od złącza szwedzkiego.
    Jest to rura rainjet claber pebd/32 pfa 6 fi25 ogrodowa(czarna), niby na 6 bar.

W Castoramie powiedzieli mi żebym instalacje dał na tych czarnych bo podobno mimo iż mają mniejsze ciśnienie robocze to są bardziej elastyczne i jeżeli nie opróżni się układu na zimę z wody to jest większa szansa że taka rura ocaleje niż niebieska.

I teraz pytanie jak zredukować to ciśnienie, redukcja musi nastąpić te 7m od złącza szwedzkiego.
    Czy dać grubszą rurę niebieską 32, 10bar?
    Gdy robiłem testy z manometrem pompę miałem włączoną jakieś 20s, więcej się nie odważyłem, ale mimo tego ta rura 25 jakoś to wytrzymała.

Zastanawia mnie także czy taką pompę można sterować za pomocą regulatora fazowego na triaku, czy taki układ pomoże zredukować ciśnienie? Czy jest bezpieczny dla pracy samej pompy?

Czy markowe układy mają możliwość sterowania ciśnieniem, prócz zabezpieczenia pompy przed suchobiegiem?

Z racji że rur już w ogródku nie wymienię, nie licząc tego odcinka 7m to poszukują rozwiązania które będę mógł zostawić na zimę aby tego wszystkiego nie demontować.
  • REKLAMA
  • #2 20109249
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Normalnie to się daje zbiornik z poduszką powietrzną ,wyłącznik ciśnieniowy. Pompa załącza się i przy mniejszym poborze ładuje w zbiornik jak dobije do zadanego ciśnienia wyłącza się. Jak ciśnienie spadnie (znowu pobór wody ) pompa załącza się i cykl się powtarza.
  • #3 20109407
    Hetii
    Poziom 17  
    sigwa18 napisał:
    Normalnie to się daje zbiornik z poduszką powietrzną...

Niestety, ale zamontowali mi pompę na środku małej działki i w zasadzie nie mam możliwości żeby zamontować ów zbiornik, także muszę jakoś kombinować bez niego.

Może nawiercić rurę przy wyjściu ze złączki w studni nad pompą co spowoduje ujście wody, lub ewentualnie mogę dać spowrotem tą uszkodzoną uszczelkę. Ryzyko jakie tu widzę to to że ów otwór z czasem może się przytkać i doprowadzić do nieszczęścia. Plus natomiast taki, że jeżeli będzie działać to jako najniższy punkt w instalacji na zimę będzie powodował zasysane wody z z ukłądu rur do studni po odkręceniu kranów na ogrodzie.
  • REKLAMA
  • #4 20109534
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ale zbiornik moze byc na koncu rury byle nie był odcięty zaworem. Są jeszcze zawory bezpieczeństawa powyzej np 3 bar otwiera się upuszcza wodę spowrtotem do studni.
  • #5 20109608
    Hetii
    Poziom 17  
    Niestety tak jak pisałem zbiornik nie wchodzi w grę.
    Jedyne co to mogę coś zamontować wewnątrz studni za zaworem zwrotnym lub przy złączu szwedzkim lub przy płocie czyli w odległości 7m od studni.

Pytanie czy taki zawór bezpieczeństwa może pracować w studni i być cały czas zanurzony oraz jak wygląda ilość cykli takiego ustrojstwa.

Co do np reduktora ciśnienia to obawiam się że musiał by zostać zakopany przy złączu szwedzkim bo rury jakie widzę są przeważnie na 10bar wiec i tutaj nie mamy pewności czy ciśnienie nie wzrośnie zbyt krytycznie, niestety wszelkie manometry jakie mam są do 10bar i zdecydowanie przekraczam tą wartość.

Pytanie o możliwość sterowania fazowego pompy jest nadal otwarte z mojej strony.
  • REKLAMA
  • #6 20109696
    sigwa18
    Poziom 43  
    Reduktor będzie męczył pompę. Jedynie zawór bezpieczeństwa w studni ustawiony na 3-4 bary.
  • #7 20109738
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    A czemu nie rozpatrzyć zastosowania np PC-59 IBO lub bardziej rozbudowanych.
  • #8 20109779
    Hetii
    Poziom 17  
    mczapski napisał:
    A czemu nie rozpatrzyć zastosowania np PC-59 IBO lub bardziej rozbudowanych.

Nie wiem ile w tym prawdy ale dziś jak dzwoniłem do sklepu z pompami dostałem informacje, że jeżeli ciśnienie jest powyżej 10bar to taki sterownik może wcale nie załączać pompy.

Zastanawia mnie też czy przy zastosowaniu go ciśnienie w obwodzie nadal będzie przekraczało dozwolony poziom lub czy nie będzie ciągle załączał i wyłączał pompy co mogło by się dla niej źle zakończyć.

Inna osoba natomiast zasugerowała mi, że taki wzrost ciśnienia może być spowodowany tym, że pompa ma zdolność podnoszenia do 80l a w zasadzie jest umiejscowiona na 6m przez co nie jest dostatecznie obciążona i że powinna być dławiona dodatkowo, co ma niby korzystnie na nią wpływać.
  • REKLAMA
  • #9 20110444
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Hetii napisał:
    lub czy nie będzie ciągle załączał i wyłączał pompy co mogło by się dla niej źle zakończyć.

Oczywiście że będzie. Po to przecież jest. Teorii jaki zwykle namnoży się setki.
    Hetii napisał:
    że jeżeli ciśnienie jest powyżej 10bar to taki sterownik może wcale nie załączać pompy.

A po co miałby ją załączać? Przecież on nie pozwoli na osiągnięcie takiego ciśnienia.
    Hetii napisał:
    że powinna być dławiona dodatkowo, co ma niby korzystnie na nią wpływać.

Korzystnie to wpływa na instalację. Ale pompa jaka taka pracuje ma maksymalnym obciążeniu i nie ma co ukrywać zużywa się bardziej. Tak pracują pompy większych instalacji nawadniających gdzie ciśnienie i wydatek sterowane są wielkością poboru wody. Ale to jest wkalkulowane w przedsięwzięcie.
  • #10 20110469
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tym bardziej sytuacja pracy z ciśnieniem 10 Bar (gdy zalecane max to 8 bar) wtedy przepływ wody 0 lub bliski zeru. Generuje to niepotrzebne naprężenia , prąd pobierany jest ponad znamionowym ,a przy kiepskiej konstrukcji pompy może doprowadzić nawet do przegrzania. Te pompy pracują normalnie w trybie on/off tyle ze ilość załączeń zmniejsza się pojemnością zbiornika hydroforowego (im większy tym mniej załączeń/wyłączeń).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów związanych z instalacją pompy IBO 3,5" SCR 1,8-50-0,5 w studni głębinowej. Użytkownik zgłasza, że pompa jest zawieszona na zaworze szwedzkim, co budzi wątpliwości co do bezpieczeństwa tej konfiguracji. Początkowe ciśnienie wynosiło 3 bar, jednak po naprawie uszczelki i poprawie połączeń, ciśnienie wzrosło do 10 bar, co przekracza specyfikację pompy (8 bar). Użytkownik rozważa zastosowanie zbiornika hydroforowego, ale ze względu na ograniczenia przestrzenne, poszukuje alternatywnych rozwiązań, takich jak zawór bezpieczeństwa lub reduktor ciśnienia. Wskazano, że pompa może być przeciążona, co prowadzi do nieefektywnej pracy i potencjalnych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA