logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ośmioletni komputer stacjonarny przestał działać

macchu 08 Maj 2016 16:49 726 3
REKLAMA
  • #1 15658808
    macchu
    Poziom 6  
    Cześć,
    ośmioletni komputer odmówił posłuszeństwa i przestał działać. Może na początek podam jego specyfikację:

Płyta główna: Gigabyte GA-G31MX-S2
    Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2.20 GHz BOX (LGA775, 64 bit)
    Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 7 Pro PWM
    Pamięć: DDR2 1024 MB PC-667 Corsair (VS1GB667D2) CL5
    Dysk twardy: Seagate 250 GB Barracuda (ATA/300, 16 MB, 7200, NCQ, RoHS) ST3250410AS
    Nagrywarka: DVD+/-RW Pioneer DVR-212
    Zasilacz: Feel III LC-B350 PFC (350W), pasywne PFC (120 mm). Producent Modecom
    Obudowa: Modecom Step 207

Komputer był używany bez karty graficznej.

Problem: zaraz po włączeniu komputera pojawia się nieprzerwane "pikanie".
    Ekran w ogóle się nie włącza, jest cały czarny (ekran jest sprawny).
    Wentylator procesora przez pierwsze 2-3 sekundy działa i później przestaje w ogóle działać (sprawdziłem - wentylator ten również jest sprawny, po podłączeniu do innego komputera).
    Raz pojawił się głośny warkot i odłączyłem zasilanie komputera. Zdaje się, że warkot był od zasilacza? Albo może od dysku twardego?

Dysk twardy wykręciłem i podłączyłem do innego komputera, żeby sprawdzić, czy działa - Windows uruchomił się do momentu ekranu pulpitu, po czym pojawił się jakiś komunikat uniemożliwiający korzystanie z Windowsa. Ale domyślam się, że to w związku z tym, że komputer mógł wykryć, że Windows nagrany na tym dysku twardym jest nie od tej płyty głównej (?).

Proszę o pomoc w próbie ustalenia, co może być przyczyną usterki komputera.
    Dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15658876
    macchu
    Poziom 6  
    Pikanie jest pulsacyjne, równomierne. Nie w sposób ciągły.
    Ok, tak właśnie myślałem, że pewnie trzeba będzie zasilacz podmienić.
  • #4 15659447
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    macchu napisał:
    Ale domyślam się, że to w związku z tym, że komputer mógł wykryć, że Windows nagrany na tym dysku twardym jest nie od tej płyty głównej (?).

Dokładnie, to było przyczyną.

Przyjrzyj się sekcji zasilania płyty głównej, czy nie ma spuchniętych kondensatorów
    Ośmioletni komputer stacjonarny przestał działać
    Podmień zasilacz na inny "markowy". Jeśli nie uruchomi się komputer, to będzie oznaczało że prawdopodobnie zasilacz ubił płytę (ale to na chwilę obecną daleko wysunięte domysły).
REKLAMA