Cześć,
ośmioletni komputer odmówił posłuszeństwa i przestał działać. Może na początek podam jego specyfikację:
Płyta główna: Gigabyte GA-G31MX-S2
Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2.20 GHz BOX (LGA775, 64 bit)
Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 7 Pro PWM
Pamięć: DDR2 1024 MB PC-667 Corsair (VS1GB667D2) CL5
Dysk twardy: Seagate 250 GB Barracuda (ATA/300, 16 MB, 7200, NCQ, RoHS) ST3250410AS
Nagrywarka: DVD+/-RW Pioneer DVR-212
Zasilacz: Feel III LC-B350 PFC (350W), pasywne PFC (120 mm). Producent Modecom
Obudowa: Modecom Step 207
Komputer był używany bez karty graficznej.
Problem: zaraz po włączeniu komputera pojawia się nieprzerwane "pikanie".
Ekran w ogóle się nie włącza, jest cały czarny (ekran jest sprawny).
Wentylator procesora przez pierwsze 2-3 sekundy działa i później przestaje w ogóle działać (sprawdziłem - wentylator ten również jest sprawny, po podłączeniu do innego komputera).
Raz pojawił się głośny warkot i odłączyłem zasilanie komputera. Zdaje się, że warkot był od zasilacza? Albo może od dysku twardego?
Dysk twardy wykręciłem i podłączyłem do innego komputera, żeby sprawdzić, czy działa - Windows uruchomił się do momentu ekranu pulpitu, po czym pojawił się jakiś komunikat uniemożliwiający korzystanie z Windowsa. Ale domyślam się, że to w związku z tym, że komputer mógł wykryć, że Windows nagrany na tym dysku twardym jest nie od tej płyty głównej (?).
Proszę o pomoc w próbie ustalenia, co może być przyczyną usterki komputera.
Dziękuję i pozdrawiam!
ośmioletni komputer odmówił posłuszeństwa i przestał działać. Może na początek podam jego specyfikację:
Płyta główna: Gigabyte GA-G31MX-S2
Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2.20 GHz BOX (LGA775, 64 bit)
Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 7 Pro PWM
Pamięć: DDR2 1024 MB PC-667 Corsair (VS1GB667D2) CL5
Dysk twardy: Seagate 250 GB Barracuda (ATA/300, 16 MB, 7200, NCQ, RoHS) ST3250410AS
Nagrywarka: DVD+/-RW Pioneer DVR-212
Zasilacz: Feel III LC-B350 PFC (350W), pasywne PFC (120 mm). Producent Modecom
Obudowa: Modecom Step 207
Komputer był używany bez karty graficznej.
Problem: zaraz po włączeniu komputera pojawia się nieprzerwane "pikanie".
Ekran w ogóle się nie włącza, jest cały czarny (ekran jest sprawny).
Wentylator procesora przez pierwsze 2-3 sekundy działa i później przestaje w ogóle działać (sprawdziłem - wentylator ten również jest sprawny, po podłączeniu do innego komputera).
Raz pojawił się głośny warkot i odłączyłem zasilanie komputera. Zdaje się, że warkot był od zasilacza? Albo może od dysku twardego?
Dysk twardy wykręciłem i podłączyłem do innego komputera, żeby sprawdzić, czy działa - Windows uruchomił się do momentu ekranu pulpitu, po czym pojawił się jakiś komunikat uniemożliwiający korzystanie z Windowsa. Ale domyślam się, że to w związku z tym, że komputer mógł wykryć, że Windows nagrany na tym dysku twardym jest nie od tej płyty głównej (?).
Proszę o pomoc w próbie ustalenia, co może być przyczyną usterki komputera.
Dziękuję i pozdrawiam!