logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zibro PX 643 - Wentylator w urządzeniu zewnętrznym

michcianek 09 Maj 2016 17:17 4215 19
REKLAMA
  • #1 15661205
    michcianek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z klimatyzatorem typu split Zibro PX643, mianowicie po włączeniu wszystko działa Ok przez jakiś czas, potem nagle wentylator w urządzeniu zewnętrznym wyłącza się. Przez to urządzenie wewnątrz zaczyna dziwnie pracować więc muszę je wyłączyć. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy znowu tak na 30 - 40 min.

Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem ?
    Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 15661339
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 519
    Tak się dzieje w trybie grzania, czy chłodzenia?
    Jak grzania, to włącza się prawdopodobne algorytm defrostu. Ustal na podstawie ktorego czujnika wykrywane jest zalodzenie parownika i sprawdź go. Możliwe też takie zachowanie z powodu nieszczelności i niewystarczającej ilości czynnika w układzie.
  • #3 15661384
    michcianek
    Poziom 10  
    Z moich informacji ten model nie ma funkcji grzania.

Szukałem jakiś czujników w urządzeniu zewnętrznym, ale na razie nie znalazłem, tam jest tylko silnik, kondensator, pompka z pływakiem która pompuje wodę na górę urządzenia.
  • #4 15661433
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Szukaj raczej w urządzeniu wewnętrznym. Sprężarka zatrzymuje się razem z wentylatorem zewn? Zmierz różnice temperatur powietrza w j wew, na tej podstawie coś można będzie powiedzieć o wydajności.
  • #5 15661472
    michcianek
    Poziom 10  
    Nie, sprężarka działa dalej. Tylko urządzenie zaczyna działać coraz głośniej więc je wyłączam.

Jeszcze dodam, że kiedyś wszystko było ok, tylko często przestawiałem urządzenie zewnętrzne bo jest "mobilne", więc nastąpiło rozszczelnienie gdzieś w wężu lub w urządzeniu i ulotnił się freon. Więc serwis doradził wymianę po prostu całego urządzenie zewnętrznego, które jest z całym wężem. Więc wymieniłem i wydaje mi się, że problemy zaczęły się po wymianie. Wcześniej działało wszystko Ok. Dlatego problemu szukałem w zewnętrznym.
  • REKLAMA
  • #6 15661504
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Od tego należało zaczynać. Wołaj specjalistę do sprawdzania szczelności i ponownego napęłnienia. Sam raczej nie wiele zdziałasz nie posiadając odpowiednich narzędzi.
  • #7 15661531
    michcianek
    Poziom 10  
    Przepraszam, faktycznie mogłem opisać to na początku.
    Niby układ był napełniany podczas wymiany bo nowe urządzenie podłączał mi serwis. Ale rozumiem, że gaz mógł się częściowo ulotnić wymiana była dobrych parę lat temu.

Niby jak chwilowo działa normalnie to chłodzi, ale w sumie jakimś " mrozem " nie wjeje...

Nie wiedziałem, że przez małą zawartość czynnika w układzie wentylator może przestawać działać.

Dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #8 15661562
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Przez nieszczelności zatrzymywało by sprężarkę, ale skoro twierdzisz, że działa dalej bez wentylatora, to te "dziwne działanie" to rosnące ciśnienie skraplania i prąd pobierany z sieci. Szukałbym wyjścia ze sterownika do zasilania wentylatora zew i wpiąłbym w nie równolegle żarówkę (na odpowiednie napięcie). Sprawdzi się w ten sposób, czy sterownik odcina zasilanie, czy coś z kablem ew wentylatorem.
  • #9 15661568
    michcianek
    Poziom 10  
    Ale zacząć od napełnienia układu ? I jeżeli dalej wentylator będzie się zatrzymywał to szukać dalej ?
  • #10 15661580
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Nie, zacząć od zasilania wentylatora.
  • #11 15661595
    michcianek
    Poziom 10  
    Ok poszukam i dam znać jak dalej to wygląda.

Dodano po 46 [minuty]:

Sprawdziłem, do urządzenia zewnętrznego ( prócz rurki z wodą, rurek z czynnikiem ) idą trzy przewody brązowy, niebieski i masowy żółto/zielony.

Po wyłączeniu wentylatora, sprawdziłem ręcznie pływakiem, że pompka dalej działa. Więc zasilanie w jednostce zewnętrznej dalej jest, a wentylator staje.
  • REKLAMA
  • #13 15663702
    michcianek
    Poziom 10  
    Na kondensatorze mam coś takiego :

Pinge CBB61
    3uF+5%
    450VAC DB-C
    50/60Hz SH P0
    25/70/21
    2005/02
  • #14 15663733
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Wymień na nowy. Jak nie pomoże, to nowy wentylator.
  • #15 15663762
    michcianek
    Poziom 10  
    Ok kupie nowy i zobaczę czy pomogło.
    Dzięki za pomoc.
  • #16 15671606
    PioMX
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A przy okazji, mógłbyś powiedzieć kolego jak ten klimatyzator się spisywał zanim zaczęły się problemy?
    Poszukuje właśnie przenośnego i jest trochę ofert na ten model.
  • #17 15673914
    michcianek
    Poziom 10  
    Sprawował się dobrze, tylko jest niestety dosyć głośny. Plastikowa obudowa urządzenia wewnetrznego nie jest jakoś idealnie spasowana przez co podczas pracy sprężarki wszystko trochę wpada w rezonans. Ale jeżeli nie zależy Ci na cichym klimatyzatorze to polecam px643. Tylko pamiętaj żeby nie zmieniać często miejsca jednostki zewnetrznej bo tak jak kiedyś w moim przypadku potrafi się układ rozszczelnić.
  • #18 15696733
    michcianek
    Poziom 10  
    Wygląda na to, że winny był kondensator. Po wymianie wentylator odżył i już nie przerywa pracy. Wydaje mi się, że nawet szybciej się kręci teraz.
  • #19 15725815
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    michcianek napisał:
    Tylko pamiętaj żeby nie zmieniać często miejsca jednostki zewnetrznej bo tak jak kiedyś w moim przypadku potrafi się układ rozszczelnić.

Z jakiego powodu jednostka zmieniała swoja lokalizację. Dla mnie to dziwne ...
    --------------------------------
    OK. Sprawdziłem ten model - to przenośny model pracujący na giętkim wężu.
  • #20 15725893
    michcianek
    Poziom 10  
    Z tego względu, że to jednostka mobilna ( przenośna ) na giętkim wężu, a zmieniała swoją lokalizację dlatego ponieważ jeszcze nie miałem przeciągniętego węża przez ścianę, i nie domykało się okno, więc żeby zamknąć okno musiałem przestawić ją do środka z parapetu. No i po jakimś czasie przez to przenoszenie coś się w układzie rozszczelniło. Po wymianie na nową jednostkę, nowy wąż poszedł od razu przez ścianę i już jest jak Bóg przykazał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzatorem typu split Zibro PX643, który po pewnym czasie pracy wyłącza wentylator w jednostce zewnętrznej, co prowadzi do nieprawidłowego działania urządzenia wewnętrznego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie czujników, nieszczelności układu oraz kondensatora wentylatora. Po wymianie kondensatora problem został rozwiązany, a wentylator zaczął działać prawidłowo. Użytkownik zauważył, że wcześniejsze przenoszenie jednostki zewnętrznej mogło spowodować rozszczelnienie układu. Wskazano również na głośność urządzenia oraz konieczność unikania częstych zmian lokalizacji jednostki zewnętrznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA