Witam.
Tytuł troszkę nie udany ale jak to opisać.
Mam problem z amplitunerem SABA 8120
Jak zawsze grałem prawie na ful działeczka ładna pogoda i co więcej chcieć.
Wszystko Ok i raptem cisza, okazało się ze radio bardzo cicho odbiera stacje.
Wyszukiwanie działa ale nie odbiera w stereo i to ciche granie. Musze ustawiać na ful by było słuchać.
Jestem hobbistą i nie wszystko wiem. Dlatego chce się podpytać co nieco by nie błądzić w ciemno. Choć czasem błądzę
Do rzeczy.
Nie miałem miernika na miejscu więc nic nie pomierzyłem. Wykluczam uszkodzenie końcówki mocy tam siedzi 8sztuk 2N3055 toś to niezniszczalne. Końcówkę uznaję za OK.
Problem podejrzewam na 90% że wystąpił w stereo dekoderze. Dekoder MC1305P.
Nie mam nic na podmiankę.
Załączam fragment schematu.
Teraz mam pytanie jak go przetestować nie mając sprzętu ( generator FM i koder stereo ). Efekt cichego grania jest symetryczny w obu kanałach. Klikanie klawiszem MONO nic nie zmienia.
By sprawdzić tor audio za stereo dekoderem mogę odlutować kondensatory tantalowe C929 i C931 i podając sygnał 1kHz i już mam wiedzę czy reszta obwodu działa.
Ale jak przetestować sam stereo dekoder.
Jest jakiś myk na to ? Sygnał na dekoder wchodzi kondensatorem C902.
Tytuł troszkę nie udany ale jak to opisać.
Mam problem z amplitunerem SABA 8120
Jak zawsze grałem prawie na ful działeczka ładna pogoda i co więcej chcieć.
Wszystko Ok i raptem cisza, okazało się ze radio bardzo cicho odbiera stacje.
Wyszukiwanie działa ale nie odbiera w stereo i to ciche granie. Musze ustawiać na ful by było słuchać.
Jestem hobbistą i nie wszystko wiem. Dlatego chce się podpytać co nieco by nie błądzić w ciemno. Choć czasem błądzę
Do rzeczy.
Nie miałem miernika na miejscu więc nic nie pomierzyłem. Wykluczam uszkodzenie końcówki mocy tam siedzi 8sztuk 2N3055 toś to niezniszczalne. Końcówkę uznaję za OK.
Problem podejrzewam na 90% że wystąpił w stereo dekoderze. Dekoder MC1305P.
Nie mam nic na podmiankę.
Załączam fragment schematu.
Teraz mam pytanie jak go przetestować nie mając sprzętu ( generator FM i koder stereo ). Efekt cichego grania jest symetryczny w obu kanałach. Klikanie klawiszem MONO nic nie zmienia.
By sprawdzić tor audio za stereo dekoderem mogę odlutować kondensatory tantalowe C929 i C931 i podając sygnał 1kHz i już mam wiedzę czy reszta obwodu działa.
Ale jak przetestować sam stereo dekoder.
Jest jakiś myk na to ? Sygnał na dekoder wchodzi kondensatorem C902.