logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock P67 PRO3 - USB 3.0 nie działa poprawnie po restarcie komputera

Roxior 12 Maj 2016 21:43 1650 10
REKLAMA
  • #1 15669073
    Roxior
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z USB 3.0 na płycie głównej jw.
    Mam płytę już kilka dobrych lat, jednak teraz po zakupie dysku na USB 3.0 chcę wykorzystać pełne możliwości portu, ponieważ teraz prędkości są identyczne jak na 2.0
    Zasięgając języka na różnych www i forach wyczytałem, że nie tylko ja mam różne problemy z USB na tej płycie.
    Standardowo mam zainstalowane sterowniki z oficjalnej strony Asrocka, jednak postanowiłem iść głębiej i zainstalować najnowsze sterowniki kontrolera Etron USB 3.0, po tej instalacji faktycznie jest wszystko dobrze, transfery są takie jakie mają być, USB działa, jednak tylko do pierwszego restatru...
    Po restarcie mając włożony czy to pendrive czy dysk w to USB, komputer na samym starcie zawiesza się, lub po wyjęciu pena na okres restartu i włożeniu po załadowaniu windowsa nie uruchamia się/nie wykrywa urządzenia.
    Moje pytanie jest takie, czy ktoś znalazł na to jakiś sposób?
    Czy właściciele tej płyty bezproblemowo korzystają w USB 3.0 (jeśli tak to jaki sterownik)
    Chcę na tą chwile obejść się bez kupna kontrolera na PCI (szkoda że płyta nie posiada wejścia 19 pin, problem rozwiązałbym przez dokupienie front panelu)
  • REKLAMA
  • #2 15669192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15669255
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Jaki system operacyjny? Te sterowniki po instalacji których działa muszą zostać.
    Zainstaluj uruchom ponownie komputer i zobacz co jest w menadżerze urządzeń i w dzienniku systemu.
  • #4 15669270
    Roxior
    Poziom 10  
    Win7 64
    Aktualnie mam najnowsze sterowniki kontrolera.
    Po uruchomieniu komputera USB 3.0 działa i wykrywa wszystko pięknie, tylko ten stan rzeczy utrzymuje się ok 5min i urządzenie wpięte do USB zanika.
    Ogólnie komputer zawiesza się jest niestabilny jeśli podczas restartow coś jest w porcie.

Co do pamięci, właśnie sprawdzilem memtestem i wszystko jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 15669292
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    BIOS masz najnowszy?

Roxior napisał:
    Po restarcie mając włożony czy to pendrive czy dysk w to USB, komputer na samym starcie zawiesza się
    Wyłącz opcje bootowania z USB w BIOS'ie.
  • #6 15669298
    Roxior
    Poziom 10  
    Tak najnowszy
    Opcja z bootowaniem czy jest on czy off i tak zawiesza.
    Ciekawy jestem czy ten problem występuje tylko u mnie czy u innych też którzy posiadają ta plyte.
    Ja w sumie odkryłem ten problem dopiero po kilku latach
  • REKLAMA
  • #8 15669322
    Roxior
    Poziom 10  
    To też miałem na mysli, disabled = off ;-)
    Aczkolwiek nie skupialbym się na tym, najgorsze jest to, iż wszystko przestaje działać po jakimś czasie...
  • #10 15669338
    Roxior
    Poziom 10  
    XFX 550W, jest jeszcze bardzo dużo zapasu.
    Wszystko stabilnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem portów USB 3.0 na płycie głównej Asrock P67 PRO3, które po restarcie komputera przestają działać prawidłowo. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników kontrolera Etron USB 3.0, porty działają poprawnie, ale tylko do pierwszego restartu, po którym komputer zawiesza się lub nie wykrywa podłączonych urządzeń. Użytkownik sprawdził pamięć RAM za pomocą memtesta, która okazała się sprawna, oraz zaktualizował BIOS. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wyłączenie opcji bootowania z USB oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej i napięć w gniazdach USB. Użytkownik potwierdza, że zasilacz XFX 550W działa stabilnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA