logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Mega 2560 - Brak komunikacji po wgraniu biblioteki GRBL

Leonkrwawy 14 Maj 2016 12:44 2472 3
REKLAMA
  • #1 15672473
    Leonkrwawy
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witajcie

Jestem bardzo zielony w kwestii szeroko pojętej elektroniki.

Chcę zbudować sobie własny ploter CNC, oparty właśnie na sterowaniu GRBL.
    Wgrywając bibliotekę postępuję wg. instrukcji z strony na github o grbl.

Używam Arduino Mega 2560, easydriver 4.4 i silniczki krokowe narazie z cdROMow (żeby sprawdzić czy to zadziała).
    Próbowałem grać bibliotekę również do Leonardo, ale GRBL nie działa na tej płytce ;/

Wszystko ok, płytka i port ok, biblioteka wgrana, w przykładach wybieram grblupload, kompliluję i wgrywam szkic. Wszystko pięknie, komunikat że ładowanie zakończone i ile pamięci zajmuję szkic. Podczas ładowania na płytce diody TX i RX świecą się.

Ale otwierając monitor szeregowy, nie ma tam żadnej informacji o wgranej bibliotece. Czysty ekran.

Spróbowałem połączyć się z GRBL Controllerem i bCNC ale napróżno. Programy nie wykrywają połączenia.

Przestudiowałem mnówstwo stron internetowych, fora, filmiki z youtuba. Nie wychodzi mi to. Co robię źle?

Pomóżcie :)
  • REKLAMA
  • #2 15674569
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Leonkrwawy napisał:

Ale otwierając monitor szeregowy, nie ma tam żadnej informacji o wgranej bibliotece. Czysty ekran.

Monitor szeregowy nie służy do informowania o poprawności wgrania programu i może to być jak najbardziej prawidłowe zachowanie, że nic tam nie ma. To że się wgrało prawidłowo jest sygnalizowane w okienku statusu w Arduino IDE na samym dole to o czym pisałeś czyli wgrywanie zakończone - czyli wszystko jest OK. Monitor szeregowy służy do komunikacji z modułem Arduino poprzez port szeregowy. Pojawia się tam coś o ile program wgrany do Arduino coś ma przez ten port szeregowy wysyłać do komputera.
    Pytanie tylko czy ta biblioteka GRBL ma coś wysyłać do komputera żeby było to widoczne na monitorze szeregowym?
  • REKLAMA
  • #3 15682956
    Leonkrwawy
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Podłączyłem płytkę do Arduino Uno i działa. Niewiem dlaczego na Mega nie działa skoro to te same postprocesory. Mniejsza z tym. Grunt że działa :)
  • #4 15684343
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA