logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Versa 10 - kontaktrony na oknach i drzwiach nie działają po uzbrojeniu

WITAS25 14 Maj 2016 22:11 1467 7
REKLAMA
  • #1 15673840
    WITAS25
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ustawiłem centralę alarmową satel versa 10 według instrukcji czujki ruchu działają bez problemu ale kontaktrony na oknach i drzwiach nie działają. Po uzbrojeniu systemu i wywołaniu alarmu przez kontaktrony centrala zachowuje się tak jakby ich nie było w układzie.Proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem.
  • REKLAMA
  • #2 15673881
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15673911
    WITAS25
    Poziom 9  
    Dzięki za szybką reakcje na mój problem oczywiście kontaktrony na oknach i drzwiach są ustawione jako NC ,okna typ reakcji NATYCHMIASTOWA a drzwi WEJ/WYJ z czasem na wyj/wej 20 sek nie wiem tylko co kolega rozumie przez pytanie parametryzacja jak to się ma do kontaktronów?
  • Pomocny post
    #4 15673933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15673997
    WITAS25
    Poziom 9  
    Sprawdziłem wszystkie obwody, po odłożeniu magnesu kontaktrony przerywają obwód, na drzwiach ustawiłem funkcję gong więc słyszę każde otwarcie drzwi. Ciekawostką jest fakt, że jak uzbroję system z rozwartym kontaktronem to wtedy jest reakcja prawidłowa wywołanie alarmu mogę to zrobić ponieważ nie włączyłem kontroli stanu wejść a może to jest właśnie ten problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15674072
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    WITAS25 napisał:
    ale kontaktrony na oknach i drzwiach nie działają

Testowałeś te na oknach i drzwiach czy tylko drzwi?

Bo jeżeli tylko drzwi:
    WITAS25 napisał:
    a drzwi WEJ/WYJ z czasem na wyj/wej 20 sek

to w momencie naruszenia linii wejścia wyjścia.. najpierw jest liczony czas na wejście a potem włącza się mechanizm alarmu ostrzegawczego, który trwa 30 sekund. Dopiero po tych:
    20 sekund + 30 sekund włączy się alarm.

Pytanie więc, czy wyłączyłeś opcję "Alarm ostrzegawczy" w opcjach globalnych?

Inna opcja:
    Czy kontaktrony należą do jednej strefy czy do dwóch na raz? Jeżeli do dwóch, a uzbrajana jest tylko jedna strefa, to taki kontaktron nie wywoła alarmu. Dopiero po zaznaczeniu opcji "Czuwa przy czuwaniu jednej strefy" (opcja przy wejściu) uda się wywołać alarm.
  • REKLAMA
  • #7 15674119
    WITAS25
    Poziom 9  
    Dzięki za te dodatkowe informacje prawdopodobnie to jest mój problem .Sprawdzę to w poniedziałek i dam znać jaki będzie efekt .Pozdrawiam W.
  • #8 15681444
    WITAS25
    Poziom 9  
    dzięki panie Dariuszu pana wskazówki okazały się najtrafniejsze chcę panu przyznać punkty i podziękować ale na raźie jeszcze jestem zielony jeśli i chodzi o poruszanie się po forum .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z centralą alarmową Satel Versa 10, gdzie kontaktrony na oknach i drzwiach nie działają po uzbrojeniu systemu, mimo że czujki ruchu funkcjonują poprawnie. W odpowiedziach poruszono kwestie parametryzacji linii (NC/NO/EOL), sprawdzenia działania kontaktronów oraz ustawień stref alarmowych. Użytkownik potwierdził, że kontaktrony działają, ale alarm wywołany przez nie nie aktywuje się, co może być związane z brakiem kontroli stanu wejść lub ustawieniami opcji alarmu ostrzegawczego. Po wskazówkach dotyczących opcji globalnych i stref, użytkownik planuje dalsze testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA