logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Versa15 - brak reakcji czujek w trybie dziennym i strefie 2. Co robić?

byrrt 02 Cze 2011 00:45 3435 6
REKLAMA
  • #1 9568379
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Witam!

Borykam się z pewnym problemem i szukam pomocy. Pokrótce konfiguracja wejść i całej struktury:
    Satel Versa15 - brak reakcji czujek w trybie dziennym i strefie 2. Co robić? Satel Versa15 - brak reakcji czujek w trybie dziennym i strefie 2. Co robić?

Gdy uzbrajam cały alarm (czuwanie pełne) lub czuwanie nocne czujki w garażu załączają alarm - prawidłowo. Ale dlaczego jak załączę czuwanie dzienne lub pełne czuwanie w strefie 2giej czujnik w garażu, w kotłowni nie załącza alarmu? Można łazić po całym domu i nic nie wywoła alarmu. Fizycznie nie ma podłączonych czujek w garażu dom brama oraz garaż ogród ale to chyba nie robi. Radiolinia też puki co nie jest podłączona - chodziło w przyszłości o wyłączanie czuwania strefy 2giej z pilota aby móc wjechać samochodem do garażu..
    Proszę o pomoc bo totalnie tego nie rozumiem..
  • REKLAMA
  • #2 9568494
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 98
    Aby czujniki należące do dwóch stref stały się aktywne po uzbrojeniu niezbędne jest uzbrojenie obu stref. Stosuję się to wówczas gdy obie strefy mają wspólną część np: korytarz itp. Wspólna część (czujniki należące do kilku stref) zostanie tylko wówczas aktywne, gdy zostaną uzbrojone wszystkie strefy z czujnikami wspólnymi.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #3 9568684
    byrrt
    Poziom 21  
    Problem jest tego typu, że uzbrajam alarm w trybie dziennym z załączeniem obu stref. Obie są aktywne a mimo to, żadna czujka w domu nie powoduje alarmu. W trybie nocnym natomiast ładnie uzbraja się cały dół.
  • REKLAMA
  • #4 9570629
    reweriko

Poziom 25  
    Jaki ma cel załączania alarmu w trybie dziennym ? Z tego co się orientuję choć nigdy z tego nie korzystałem w tym trybie centrala nie podejmuje akcji alarmowej jedynie wysyłana jest informacja do stacji monitorowania o stanie systemu oraz naruszonych wejściach. Oczywiście mogę się mylić. Najprościej w twoim przypadku skorzystać z normalnego uzbrojenia oraz nocnego tzn odznacz funkcje czujnikom "aktywna w czuwaniu dziennym" Wyjaśnia to również zachowanie czujnika 5 i 10. Ponadto możesz dokładnie prześledzić w historii zdarzeń co dzieję się z systemem po uzbrojeniu w trybie dziennym.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #5 9571264
    byrrt
    Poziom 21  
    Tryb dzienny chciałem wykorzystać do załączania czuwania w garażach i tylko w nich. Miało być to wykorzystywane właśnie w dzień, w nocy uzbrajany jest cały dół (tryb nocny), po wyjściu z domu całość. Chciałem też zachować możliwość rozbrojenia strefy garaże podczas czuwania całości. Fakt logów z centrali nie przeglądałem ale wydaje mi się, że nie ma wzmianki w dokumentacji centrali o takim zachowaniu się centrali w trybie dziennym. Tryb ten jest tak samo opisany jak tryb nocny i tyle (słowo w słowo).
  • #6 9571765
    reweriko

Poziom 25  
    Robisz 2 strefy pierwsza dom druga garaże przypisujesz wspólne linie do obu stref (jedynie niezbędne). Oznacz czujniki dla trybu nocnego. To wszystko... Masz dokładnie to co chciałeś osiągnąć. Po uzbrojeniu całości rozbrajasz drugą strefę garażu wraz z czujnikami wspólnymi dla obu stref. Bez kombinowania... Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
  • #7 9571870
    byrrt
    Poziom 21  
    reweriko dziękuję w ogóle za zainteresowanie ale sprawa właśnie nie jest o tyle prosta gdyż.. hmm no na dobrą sprawę mam tak skonfigurowany system i próbowałem już uzbrajać samą strefę 2gą w trybie pełnym - alarm dokładnie tak samo się zachowuje a to z tego powodu, że czujniki w garażu są również czujnikami strefy pierwszej (i tu właściwie może być błąd?).. Nie mniej nie rozumiem funkcjonalności trybu dziennego. Wydaje mi się, że tryby te miały zastąpić zabrane z CA-10 2 strefy a tu widać jakieś komplikacje..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z systemem alarmowym Satel Versa15, w którym czujniki w trybie dziennym i w strefie 2 nie aktywują alarmu, mimo że są uzbrojone. W trybie nocnym system działa poprawnie. Użytkownik próbuje skonfigurować strefy, aby czujniki w garażu działały tylko w trybie dziennym, ale napotyka trudności. Odpowiedzi sugerują, że aby czujniki w różnych strefach działały, obie strefy muszą być uzbrojone. Użytkownik powinien również sprawdzić logi systemowe, aby zrozumieć, co dzieje się po uzbrojeniu w trybie dziennym. Istnieje również sugestia, aby przypisać wspólne linie do obu stref i oznaczyć czujniki dla trybu nocnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA