logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego stabilizator LM7812 się grzeje przy napięciu wejściowym 12V i wyjściowym 5V?

ARASOBOLEK 28 Cze 2005 19:56 7247 33
REKLAMA
  • #1 1613878
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Prosty układ ale dlaczego stabilizator lm 7812 grzeje sie.Na wejściu jest ok. 12V a na wyjściu jest ok 5V (z transformaotora więcej juz nie moge wycisnąć :)) Co jest nie tak ... Prosze o pomoc
    Załączniki:
    • Dlaczego stabilizator LM7812 się grzeje przy napięciu wejściowym 12V i wyjściowym 5V? zasil.jpg (11.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1613907
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Układy 78xx wymaga minimum 2V miedzy wejściem a wyjęciem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1614009
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Po mojemu pod wzgledem napiecia na 7812 wszystko OK. Zgadza sie, ze kazdy stabilizator potrzebuje troche zapasu ale z tego co wide to prostowane jest napiecie 11V co da nam za mostkiem jakies 15 a 3V powinny starczyc dla 7812.
    jezeli chodzi o grzanie sie: Jak bardzo sie grzeje? bo to moze byc wzgledna sprawa...Prawidlowo podlaczony 78xx nie katowanyu obciazeniem nie parzy a jezeli jest inaczej....Jak dla mnie powiienes zostawic blok prostownika + filtracja na kondensatorach i sam stabilizator 7812 sprawdzic jak to sie zachowuje. Jezeli napiecie na wy wynosi te 12V no to podlaczasz reszte..mozliwe ze stabilizacje 12V podlaczyles dobrze a blad jest gdzies dalej.
    nie bardzo tez rozumiem ilosc stabilizatorow, jezeli chcesz 12V to stabilizator 12 voltowy a jak 5V no to 7805 uzycie kilku kostek stabilizacji ne poprawi...:D Jezeli chcesz miec mmozliwosc regulacji napiecia (no bo widze 317) to montuj tam odrazu 317 a nie kombinuj z dosc dziwnym IMHO stopniowaniem.

Jezeli chodzi o kondensatory to ja mam takie skrzywienie (niewiem nawetc czy sluszne) ze wieksza pojemnosc pakuje przed stabilizator. Tlumacze sobie to ytym ze w poczatkowej fazie plyniecia pradu, nienaladowany kondensator stanowi "zwarcie" i przez krotka chwile przez stabilizator plynie dosc konkretny prad, tak wiec za stabilizatorkiem pojemnosc jak najmniejsza (rozsadnie oczywiscie nie chodzi zeby tam 33p wrzucic... :lol: )

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1614197
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Na rysunku brakuje połączeń stabilizatorów do masy. LM317 w dziwnym połączeniu. Aplikacje salecają stosować zwarcie wejścia i wyjścia 78XX kondensatorami 0,1uF do masy. Zapobiega to podwzbudzaniu się - co moze być powodem grzania. Elektrolity na wejściu i wyjściu zalecane są w stosunku 10:1.
  • Pomocny post
    #5 1614267
    r1pl3j
    Poziom 14  
    witam!
    co do kondensatorow odsprzegajacych to w pelni sie zgadzam. Jezeli chodzi o mase to ja przyjalem za oczywiste koniecznosc podlaczenia do niej jednego z wyprowadzen stabilizatora i jestem pewien ze autor postu również jest tego swiadom . Zreszta wydaje mi sie, ze bez podlaczonej masy zaden prad przez stabilizator nie poplynie a wiec i grzac sie nie bedzie (ale nie bede sie upieral bo nie pamietam a nic pod reka nie mam zeby sprawdzic)
    Pozdrawiam
  • #6 1614870
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    .....ale LM317 wymaga dzielnika rezystorowego - a jeśli ma stabilizować 1,25V to jednego rezystora. Jego radiator nie może być połączny z masą!
  • #7 1614992
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Potrzebuje do układu 3 napięcia: 12V, 5V, 3V. Jeśli chodzi o dobór kondensatorów to zdałem sie na opinie sprzedawcy w sklepie elektronicznym. Stabilizatory oczywiście były połączone z masą (przeoczyłem to na schemacie). Wiem chyba dlaczego sie grzał stabilizator: podłączyłem go odwrotnie :-/. Kupie nowy i zobaczymy :). Mam jeszcze jedną prośbe jakich kondensatorów użyć. Dzięki Cześkowi wiem juz że powinienem 0,1µ dać na wyjście i wejście 78XX ale nie rozumiem troche jak stosować elektrolity w stosunku 10:1. Jeśli chodzi o 317 to użyłem go po to a zeby mieć napięcie 3V ale widze ze tyle nie uzuskam. Więc moje następne pytanie co powinienem zrobić zeby było tyle na wyjściu....?

Prosze o pomoc i dziękuje za zainteresowanie
  • #8 1615041
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Witam!
    Dlaczego wg. Ciebie nie mozna uzyskac 3V z 317 (pomijam tu obciazenie )?
    Powiadasz 3 napiecia...a mnie sie to nadale nie podoba...:lol:
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 1615117
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Mnie też się to nie podoba - połączyłeś stabilizatory szeregowo, a lepiej by było równolegle...
    W tej chwili stabilizator pierwszy pracuje najmocniej, bo nie dość że płynie przez niego prąd który czerpie urządzenia na 12V to jeszcze musi dostarczyć prądu do urządzeń zasilanych z 5V i 3V. Czyli: będzie się grzał.
    Zobacz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic113533.html , masz przykład na którym możesz się wzorować.
    Kondensatory zależą od spodziewanego prądu: i tak: pierwsze "duże" elektrolity na wejściu - spotkałem się z uproszczeniem żeby stosować 3000uF na każdy amper prądu. Wydaje mi się że 1 kondensator 4700uF powinien spełnić swoją rolę (tylko dobierz go na odpowiednie napięcie: Uwy_transf, *1,4). Duży kondensator ma też tą zaletę, że jeżeli bedzie jakieś chwilowe "zakłócenie" (przerwa) w sieci, to zmagazynowany w nim ładunek pozwoli chociaż przez chwilę go zniwelować.
    Za nim obowiązkowy :) kondensator 100nF jak najbliżej stabilizatora.
    Na wyjściu: 100nF przy stabilizatorze i, stosując zasdą cześka (o której pierwsze słyszę ale wydaje się logiczna i też ją będę stosował), elektrolit 470uF (wystarczy na 16V).

A, i nie dawaj stabilizatorów LM... i 78... do wspólnego radiatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 1616008
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jedna istotna uwaga:aby po LM uzyskać dobrze stabilizowane 3V, napięcie na jego wejściu musi być>=6V.Na wejściu i wyjściu każdego stab. należy dołączać kond. przeciwsprzężeniowe 100n.
    Kond. na wejściu 7812 powinien być duży >=1000u;między 7812 i 7805 w zupełności wystarczy 470u(może być 220u).
    Czyli musisz 317 sterować z 7805.Na jego wejściu nie trzeba kond. bo już jest.Na wyjściu starczy100u.
    Jeżeli stab. się grzeje,dołącz mu radiator.
    Załączniki:
    • Dlaczego stabilizator LM7812 się grzeje przy napięciu wejściowym 12V i wyjściowym 5V? 317.jpg (25.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1617903
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Stabilizatory połącze równolegle tzn. 7812 i 7805, 315 dam za 7805 a jeśli chodzi o schemat to nie jestem jego autorem....zaadoptowałem go;). Jaka najbardziej zgadzam sie z Marcinem, że też sam na to nie wpadłem. Dziękuje za zainteresowanie ..... za chwile wyjeżdzam po części i zobaczymy co bedzie :)
  • #13 1619042
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Pare osób mówiło że 11V zmiennego pozwoli mi uzyskać jakieś 15V stałego, a tymczasem miernik pokazuje 9,7-10V. Na wyjściu 7812 napięcie wynosi 4V spowodowane jest to oczywiście zbyt niskim napięciu na wejściu stabilizatora. Więc w końcu jak to jest może mój miernik źle wskazuje??
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 1619064
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Oczywiście mają rację 11V*√2≈15V. Warunkiem jest obecność dość dużego kondensatora elektrolitycznego zamontowanego po mostku gretza. Sprawdż dokładnie jego podłączenie. Innej możliwości nie ma.

Pozdrawiam
  • #15 1619077
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    podłączyłem kondensator 2200u/25V i miernik pokazuje 11,8V ale martwi mnie to ze sie szybko grzeje ... co znowy zrobiłem nie tak??
  • #16 1619079
    marcinj12
    Poziom 40  
    Kminek napisał:
    Hej!

Oczywiście mają rację 11V*√2≈15V. Warunkiem jest obecność dość dużego kondensatora elektrolitycznego zamontowanego po mostku gretza. Sprawdż dokładnie jego podłączenie. Innej możliwości nie ma.

Pozdrawiam

Jeszcze odjąć spadki napięcia na mostku: ok. 1,4V, może mniej. Ale i tak powinno wystarczeć.
    PS. A wpiąłeś kondensatory 100nF na wejściu i na wyjściu?
  • #17 1619104
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    tak

Dodano po 1 [minuty]:

kupiłem ale one gabarytowe są małe raczej to moze dlatego ??
  • #18 1619114
    Kminek
    Poziom 15  
    Hej!

Jeżeli stabilizator grzeje się bez obciążenia to najprawdopodobniej pomyliłeś nóżki stabilizatora. Środkowa jest zawsze masa więc może pomyliłeś wejście z wyjściem(Jak patrzysz na stabilizator od przodu to lewa jest wejsciem, srodkowa masa a prawa to wyjscie).

Najlepiej napisz, narysuj jak to wsystko połączyłeś i coś sie wymyśli. Łączyłeś to na uniwersalce? Możę tam gdzieś masz błąd? Pokaż wszystko co zrobiłeś.

Kondenatorki ceramiczne pełnią tylko rolę filtru dla wysokich częstotliwości i na pewno to nie one są przyczyną grzania się stabilizatora.

Pozdrawiam
  • #19 1619132
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Przepraszam ale wprowadziłem Ciebie w błąd chodziło mi o to ze grzeje sie kondensator. Stabilizator jest letni....
  • #20 1619143
    Kminek
    Poziom 15  
    Hej!

Jak elektrolit to pomyliłeś plus z minusem. Ciesz się ze ci on nie wybuchł. Lepiej wymienić go na nowy. Jak go będziesz podlączać ma on na obudowie znaki minus i to łączysz do masy a drugą nóżkę (często jest ona nieco dłuższa od drugiej) podłączasz do plusa.

Pozdrawiam
  • #21 1619170
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Jeszcze wiem jak podłączyć kondensator. Jest on na pewno zamontowany poprawnie nóżka z mostka na obudowie oznaczona "+" jest połączona z nóżka kondensatora (dłuzszą) a nóżka ze znaczkiem "-" jest połączona z nóżką kondensatora. Podlączony jest on równolegle no przecież nie mogłem niczego błędnie zrobić a jednak....co za dzień :(
  • #22 1619188
    Kminek
    Poziom 15  
    ARASOBOLEK napisał:
    Jeszcze wiem jak podłączyć kondensator. Jest on na pewno zamontowany poprawnie nóżka z mostka na obudowie oznaczona "+" jest połączona z nóżka kondensatora (dłuzszą) a nóżka ze znaczkiem "-" jest połączona z nóżką kondensatora. Podlączony jest on równolegle no przecież nie mogłem niczego błędnie zrobić a jednak....co za dzień :(

Sorry, nie chciałem cię urazić ale kondensatory elektrolityczne grzeją się tylko w przypadku odwrotnego podłączenia lub gdy podłączane są pod zbyt wysokie napięcie. Na serio bo układzik jest prosty narysuj jak to wszystko połączyłeś na płytce (od biedy narysuj nawet w mspaint) bo albo tam jest błąd albo masz dzisiaj wyjątkowego farta i kupiłeś uszkodzone elementy.

Pozdrawiam
  • #23 1619198
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Nie no co TY wcale nie uraziłeś mnie tylko siedze nad tym ukłądem chyba 3-ci dzień i juz mam dosyć... za sobą mam pasmo niepowodzeń i jeszcze kolejno .........:( już rysuje schemat
    Załączniki:
    • Dlaczego stabilizator LM7812 się grzeje przy napięciu wejściowym 12V i wyjściowym 5V? schemat.jpg (8.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1619214
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Skąd bierzesz 11V zmiennego ?
    Jeżeli to trafo to rozłącz to wszystko i zacznij od nowa ale po kolei. Najpierw podłącz mostek i kondensator, zmierz czy napięcie wynosi około 14V, potem podłącz 7812 (czy kupiłeś już nowy?) tylko w tą stronę co trzeba, za nim kondensator np. 470 uF i zmierz czy jest 12V. Potem 7805 i za nim znowu kondensator, i zmierz czy jest 5V. Jeżeli z LM 317 chcesz uzyskać 3V to podłącz jego wejście do 7812, 5V może być za mało.

P.S. tam gdzie mówię kondensator podłącz kondensator elektrolityczny i do niego równolegle mniejszy ceramiczny.
  • #25 1619224
    marcinj12
    Poziom 40  
    Sorry za takie banalne pytanie, ale zakładam że mostek podłączyłeś dobrze? Bo jakby się przyjrzeć schematowi to jakieś dziwne połączenia można tam dostrzec :P Na wszelki wypadek skonsultuj się z rys. 10.5 na tej stronie http://www.elektronika.qs.pl/zasilacze.html

-----

Już jest rysunek: no to na wyjściu zasilacza masz 11V czy 10,1 bo to różnica... Jeżli masz 11V to napięcie na kondensatorze 2200uF powinno wynosić:
    11V *1,41 -1,4 = 14,11V, co powinno być OK.

Jeżeli masz 10,1 to na kondensatorze będzie:
    10,1 * 1,41 - 1,4 = 12,82 - czyli za mało.

Zrób tak jak kolega poniżej radzi: weź sam transformator, zmierz woltomierzem prądu zmiennego ile jest na wyjściu.
    potem podłącz mostek prostowniczy i kondensator 2200uF. Zmierz na nim napięcie woltomierzem prądu stałego - powinno być większe od 14V bo inaczej stabilizator może nie działać poprawnie.
    Na końcu, jeżeli bedzie OK, to wstaw stabliizator 12V z kondensatorami 100nF. Zmierz napięcie na wyjściu.
    W razie wątpliwości wstaw 5V stablizator i sprawdź czy na wyjściu bedzie 5V (może się trochę grzać ale tym się nie przejmuj, to tylko do testów).
    Sorry za taką łopatologię :D
  • #26 1619262
    Kminek
    Poziom 15  
    Hej!

Jak tak paczę na ten schemacik to zastanawiam się gdzie tu wogóle można zrobić błąd. Zapomniałeś o trzeciej nóżce stabilizatora(środkowej) podłączyć do masy(ale to chyba tylko zapomniałeś dorysować).

Hmm... może coś ci się zwarło na płytcę drukowanej? Rozrysuj połączenie na płytce. Narysuj normalnie sieżki i rozmieszczenie elementów tylko tam mogłeś popełnić błąd.

Mostek gretza łączysz na diodach czy masz gotowy mostek?

Pozdrowienia
  • #27 1619276
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Już sam nie wiem co mam mysleć po odłączeniu kond. i pozostawieniu samego mostka na zmiennym wskazuje 11,1V a na stałym 9,7V ale dziwi mnie jedna rzecz na zakresie miernika 20V pokazuje brak zakresu a na zakresie 200V pokazuje wspomniane 9.7. Więc może i do tego miernik jest uszkodzony.....:(. Mostek mam w jednej obudowie podstawiłem drugi i jest to samo nie mam juz pojęcia co mam robić .......ręce opadają :(
  • #28 1619283
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Witam!
    Zgadzam sie co do odpalania ukladu stopien za stopniem..To nie sa cuda , przy sprawnych elementach i poprawnym ich polaczeniu musi dzialac..Nie trac ducha :D czasem to jakies male g.... a nerwy zzera..Mowisz siedzisz nad tym 3 dzien, moze wlasnei dlatego odpusc sobie na troche a napewno swiezym okiem inaczej na to spojrzysz..:D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #29 1619298
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ja musze zrobić to do soboty i to jest dopiero zasilanie układu a do tego jeszcze ukł. sterujący i musze jeszcze zamątować diody w plexe ... nie wyrobie sie.... Wiesz co to chyba jednak są cuda :(Jutro pojade do qumpla po miernik choć i tak nie wiem czy to pomoże...Dziękuje wam za wszystko. Na dzis zakończe to ....:(

Dodano po 33 [minuty]:

Jednak nie dałem za wygrana...wyglada na to ze trefne kondensatory kupiłem albo zbyt duza pojemność, amoze za małe napięcie sam niewiem ...Podłączyłem 6,8uF/400V i nie grzeje sie na kondensatorze jest 14,8V czyli tak jak powinno być:)

Dodano po 15 [minuty]:

Włożyłem jeszcze inny kondensator 470u/16V na wyjściu jest 14,9-15V

Kolejnym którego włożyłem był 2200u/16V grzał sie na wyjsciu było ok. 8V

Jaki z tego wniosek........hmmmmmm Przyznam ze jest to dziwne nie mam juz kondensatorów o większej pojemności. Więc jaki mam kupić kondensatory czy np. 470u nie wystarczyły by ??
  • #30 1619478
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Witam!
    Zadzialac to zadziala pytaniejak dobrze..Co chcesz tym zasilac? Bo to w duzej mierze określa pojemność kondensatorów..

W ogole to dobry jestes...Ja bez miernika czuej sie jak niewidomy..:D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Stabilizator LM7812 grzeje się w układzie z napięciem wejściowym około 12V i wyjściowym 5V z powodu kilku możliwych błędów i nieprawidłowości w konstrukcji. Po pierwsze, stabilizatory serii 78xx wymagają różnicy napięć wejście-wyjście minimum około 2V, a napięcie po prostowniku i filtrze elektrolitycznym powinno wynosić około 15V, co umożliwia prawidłową stabilizację 12V. W praktyce autor miał problem z niższym napięciem stałym po mostku prostowniczym (około 9,7-10V zamiast 14-15V), co powodowało niewłaściwą pracę stabilizatora i spadek napięcia na wyjściu do około 4V.

Dodatkowo, błędy montażowe, takie jak odwrotne podłączenie nóżek stabilizatora (wejście, masa, wyjście) lub kondensatorów elektrolitycznych, mogą powodować przegrzewanie się elementów. Kondensatory ceramiczne 0,1µF powinny być podłączone blisko nóżek stabilizatora na wejściu i wyjściu, a elektrolityczne o odpowiedniej pojemności i napięciu (np. 470µF do 2200µF na wejściu, dobrane do prądu obciążenia i napięcia transformatora) zapewniają filtrację i stabilność napięcia.

W układzie zasilania wielonapięciowego (12V, 5V, 3V) stabilizatory powinny być połączone równolegle, a nie szeregowo, aby uniknąć nadmiernego obciążenia i przegrzewania pierwszego stabilizatora. LM317 wymaga odpowiedniego dzielnika rezystorowego do ustawienia napięcia wyjściowego i napięcia wejściowego minimum około 6V, aby stabilizować 3V. Radiatory są konieczne przy obciążeniach rzędu setek miliamperów.

Ważne jest także prawidłowe podłączenie mostka prostowniczego i kondensatorów filtrujących, aby uzyskać stabilne napięcie stałe około 14-15V przed stabilizatorem 7812. Problemy z pomiarami napięcia mogą wynikać z uszkodzonego miernika lub nieprawidłowego zakresu pomiarowego. Ostatecznie, poprawne połączenie, dobór kondensatorów, zastosowanie radiatorów oraz właściwe napięcie wejściowe zapewniają stabilną i bezpieczną pracę stabilizatora LM7812 bez nadmiernego nagrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA