logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP350E7C-S0EFR - Laptop nie bootuje z dysku - trzeba wybierać ręcznie

Towr 17 Maj 2016 18:09 2310 12
  • #1 15680785
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam

Mam problem z w/w laptopem. Lapek nie chce bootować automatycznie z dysku np. jak się go włączy lub uruchomi ponownie - trzeba za każdym razem naciskać F10 na samym początku w celu wybrania dysku twardego. Po tej czynności wszystko już działa ok.

W Biosie próbowałem już wszystkich możliwych ustawień, resetowałem go poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej, sama bateria również została wymieniona na nową. Nic to nie pomogło. Instalowałem na nim Windows 7 oraz Windows 8 i przy obu systemach to samo. Laptop nie posiada fabrycznej partycji recovery (ktoś już kiedyś ją skasował).

Niestety nie mam jak zaktualizować BIOSu, ponieważ support Samsunga po prostu tego nie umożliwia :/ Porażka jakaś z tą firmą. Znalazłem niby program do aktualizacji biosu od firmy Samsung, ale próba aktualizacji nie powiodła się. Program niby ściągnął ten sam bios, który jest w lapku, ale już nie dało się go uruchomić. Myślałem, że chociaż uda się nadpisać BIOS tym samym firmware.

Czytałem trochę w necie, że właśnie te typy laptopa mają ten problem, ale nigdzie nie było konkretnego rozwiązania.
  • Pomocny post
    #2 15680920
    2323wojtek
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Miałem niedawno taki przypadek z laptopem Asus, że również nie można było ustawić bootowania z dysku na stałe tylko za każdym razem trzeba było wybierać co ma się wpierw uruchomić .Bateria była nowa a BIOS nie trzymał w ogóle ustawień, za każdym razem trzeba było ustawiać datę bo nie można było uruchomić niektórych programów. Być może taka sytuacja jest też u Ciebie. Wejdź do Biosu ustaw bootowanie z dysku , zapisz zmiany i zobacz czy się uruchomi poprawnie. Później wyłącz komputer i uruchom go jeszcze raz i zobacz czy są takie same ustawienia BIOS-u.
  • #3 15680929
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    BIOS trzyma ok, nie w tym jest problem. Bardzo dziwne, ale postanowiłem podstawić inny dysk twardy i kurcze działa! Nie byłoby tematu, ponieważ dysk twardy sprawdziłem na samym początku podłączając go pod komputer w celu sprawdzenia SMART i wyglądało, że jest ok. Dlatego nawet nie brałem pod uwagę dysku.

Niestety to nie dysk... ten laptop jest nienormalny. Myślałem, że coś z dyskiem, ponieważ podpiąłem do tego laptopa dysk już z zainstalowanym systemem Windows 7 z innego lapka i na tym ruszyło bez problemu, ale kiedy już zrobiłem nowe partycje w celu zainstalowania na nowo systemu to sytuacja taka sama - nie chce bootować automatycznie.
  • #4 17762442
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Temat stary, ale ciekawe jak rozwiązałeś problem?
    Właśnie spotkałem się z tym samym problemem, a może podobnym. Samsung NP550P5C oryginalnie jest dysk Samsunga ST1000LM024 i na nim wszystko działa jak trzeba. Natomiast na dysku WD10JPVT laptop zachowuje się jak opisujesz, nie bootuje się. Trzeba przy włączeniu wejść do biosu i wyjść i teraz się z niego zbootuje i wszystko działa jak trzeba do ponownego wyłączenia komputera albo restartu systemu. Bios wgrałem najnowszy (10AAA, wcześniej był 2AAA ) bo myślałem, że to może naprawi problem ale niestety nie. System to win7 64bity, który początkowo zainstalowałem czysty z płyty, później zrobiłem klon z oryginalnego HDD i zbootował się tylko raz po pierwszym włączeniu komputera z tym dyskiem. Przy każdym następnym starcie laptopa komunikat " non-system disk or disk error replace and strike any key when ready". Pomaga na start tylko wejście i wyjście z biosu.
    Czy te laptopy mają jakąś blokadę na dyski innego producenta czy co? Ma ktoś wiedzę w tym temacie?
  • #6 17762608
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6895
    Sprawdz
    Cytat:
    1. When you turn on the laptop, press F2 and enter the BIOS settings
    2. In the BIOS, in the Boot tab, change the value of Secure Boot to Disabled (the system will issue a warning, click OK)
    3. An additional point ,(item OS Mode Selection) will appear select UEFI and Legacy OS (the system will display a warning, press OK)
    4. Press F10 in the window that opens, select Yes (the laptop will start to reboot)
    5. Press F2 and enter BIOS setup
    6. In the BIOS, in the Boot tab, select the Boot Device Priority option, in step 1. press F5 / F6 to install the necessary device from which the laptop will boot
    7. Press F10 in the window that opens, select Yes (the laptop will start to reboot)

Zazwyczaj pomagało wgranie nowej wer. Bios
  • #7 17763088
    Marek09
    Poziom 24  
    Bios aktualizowałem - nie pomogło, SMART - myślę, że to też nie to.

Samsung NP350E7C-S0EFR - Laptop nie bootuje z dysku - trzeba wybierać ręcznie
  • #9 17763160
    Marek09
    Poziom 24  
    Podałem przecież. To jest właśnie smart tego WD, podpięty pod stacjonarny.
  • #11 17763203
    Marek09
    Poziom 24  
    Podczepia, bo jest taki sam problem i nie rozwiązany, a zagadnienie jest bardzo ciekawe. Aluzja co do punktów raczej nie na miejscu.
    Pytałem czy ktoś ma wiedzę, na ten temat i może się z czymś takim spotkał.
    Bios i dysk wykluczamy.
  • #12 17763207
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6895
    "Moje " sprawdziłeś?
  • #13 17763214
    Marek09
    Poziom 24  
    Tak sprawdziłem, wszystkie zmiany w biosie niczego nie zmieniają.
    Zastanawia mnie fakt, że po sklonowaniu dysku i pierwszym włączeniu komputera, system się załadował. Później znalazł sobie sterownik dysku, zainstalował go i po restarcie już nie chce się bootować. ( wtedy potrzebne we i wy z bios - aby zbootowac z tego HDD ).
    Jak dla mnie to wina ( wada) BIOS? , ale wgrany nowy i bez zmian.
    Z ciekawości wypadałoby sprawdzić na innym jeszcze dysku, także SSD, ale aktualnie nie mam nic wolnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Samsung NP350E7C-S0EFR, który nie bootuje automatycznie z dysku twardego, wymagając ręcznego wyboru dysku przy każdym uruchomieniu. Próby zmiany ustawień BIOS, resetowanie oraz wymiana baterii nie przyniosły rezultatu. Użytkownik zainstalował systemy Windows 7 i 8, ale problem pozostał. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w dysku twardym, ponieważ po podłączeniu innego dysku system działał poprawnie. Wspomniano również o problemach z BIOS-em oraz o konieczności aktualizacji, która nie przyniosła efektów. Użytkownicy zastanawiają się, czy laptopy mają blokady na dyski innych producentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA