logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione?

przybylskimarek 18 Maj 2016 13:32 3018 6
  • #1 15682618
    przybylskimarek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam koledzy,
    w zeszłym tygodniu kupiłem w znanym sklepie CB Radio President Harry III ASC 12/24 za 569 zł. Dokupiłem też antenkę Sirio Titanium 1200. Po prostu chciałem mieć fajne radyjko w ciężarówce.
    Gdzieś w internecie wyczytałem, że zdarzają się radia podrobione. Nie mogłem się oprzeć i ściągnąłem obudowę mojego radyjka. Trochę się zdziwiłem bo zawsze cb kojarzyło mi się z mocno upakowaną dużą ilością potencjometrów cewek kondensatorów itp. A tu w środku pusto jak w sklepie za komuny. Do tego na płycie głównej nie ma napisu UNIDEN. z tyłu jest napis Made in Vietnam.
    Czy możliwe że dałem zrobić się w konia :)
    Załączam kilka zdjęć, może jakiś fachowiec się wypowie
    Ogólnie radyjko działa fajnie, no ale jestem bardzo ciekawy jak to jest z tym presidentem
    Pozdrawiam
    Marek

Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione? Czy CB Radio President Harry III ASC 12/24 może być podrobione?

Mam nadzieję, że teraz dobrze dodałem zdjęcia.
    Ale teraz widzę, że chyba nie w tym dziale umieściłem ten post. Ale już nie wiem jak go przenieść :(
  • #2 15683088
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    Fachowcem w tej dziedzinie nie jestem.
    Posiadam takie radio tylko, że ma już 5,5 roku i środek wygląda zupełnie inaczej.
    Wnętrze mojego wygląda tak jak na poniższej stronie.

http://sq5eku.blogspot.com/2012/03/president-harry-iii-asc.html

Trudno mi wyrokować czy po prostu całkowicie zmienili konstrukcję czy też rzeczywiście jest to jakaś podróba.
  • #3 15683144
    przybylskimarek
    Poziom 10  
    wiertacz, właśnie o to mi chodziło,
    radio jest pełne dużych części duże filtry kondensatory itp. Nie wiem, może te małe też robią swoje a człowiek napatrzył się na stare cb radia.
    Widzę że na płycie masz Uniden.
  • #4 15690940
    przybylskimarek
    Poziom 10  
    Nikt ze znawców i wytrawnych fachowców nie wypowie się dlaczego są takie różnice??
  • #5 15690962
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    Masz straszny kłopot, Mareczku. Oszukali Cię na wadze tego sprzętu, bo widzisz, Twoje radio jest wykonane już w całości w technologii SMD, a nie jak stara wersja w technologii przewlekanej. Stąd te pustki w środku. Przepraszam znowu za ironie, ale ja tak mam, czytając takie posty :cry: A tak naprawdę, to Chińczycy samych siebie raczej nie podrabiają, nawet teraz każą swoje radia składać biedniejszym od siebie Wietnamczykom.
  • #6 15691006
    przybylskimarek
    Poziom 10  
    Krzysztof, nie znam się na tym na tyle ażeby stwierdzić czy radio tak jak piszesz w technologii SMD jest gorsze, czy po porosty teraz tak się robi.
    Ktoś kto ma na co dzień styczność - podejrzewam że tak jak Ty - z radiami może właśnie coś na ten temat powiedzieć. Ja po otwarciu radia troszkę się przeraziłem, oczywiście to głównie przez to że naczytałem się o podróbach. A i Pan w pseudo serwisie przy granicy (jestem kierowcą ciężarówki) powiedział ażebym nie kupował presidenta tylko stare radio.
    Miałem parę radyjek i miałem okazje oglądać je od środka, było upakowane do fulla.
    Napisz jeszcze parę słów,
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Tak w ogóle to wydaje mi się że 570 zł za radyjko to chyba nie jest mało? No ale to tylko moje zdanie.
  • #7 15691022
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    Szanowny Marku, obecnie praktycznie CALA ELEKTRONIKE (radia, telewizory, komputery, etc) wykonuje się w technologii SMD (montażu powierzchniowego, jak w przypadku Twego CB), ze względu na automatyzację procesu składania takiego sprzętu oraz materiałochłonności, czyli zmniejszenia kosztów produkcji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił CB Radio President Harry III ASC 12/24 i zauważył, że wnętrze radia różni się od starszych modeli, co wzbudziło jego obawy o możliwość podróbki. Inni uczestnicy dyskusji wyjaśnili, że nowoczesne radia, w tym President Harry III, są produkowane w technologii SMD, co skutkuje mniejszą ilością widocznych komponentów wewnętrznych. Wskazano, że brak napisu UNIDEN na płycie głównej oraz oznaczenie "Made in Vietnam" niekoniecznie oznaczają podróbkę, lecz mogą być wynikiem zmiany technologii produkcji. Uczestnicy podkreślili, że obecnie większość elektroniki jest produkowana w tej technologii, co obniża koszty produkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA