logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny z dobrym basem do nagłaśniania małych/średnich prywatnych imprez do 2000

CompFan 18 Maj 2016 22:12 4494 46
Najlepsze odpowiedzi

Jakie kolumny z dobrym basem wybrać do domu i na małe/średnie imprezy przy budżecie do 2000 zł za sztukę?

W tym budżecie najrozsądniej celować w aktywny zestaw 2.1 z subwooferem, np. LD Systems Dave 15 albo Solton Aart, bo da lepszy dół niż same pełnopasmówki i jest prostszy w obsłudze [#15686166][#15686368] Jeśli sub nie wchodzi w grę, polecano 15-calowe paczki typu Wharfedale Pro Delta 15, LX 15, Pol Audio PA 115 lub t.box PA502/PA502A, ale to zawsze będzie kompromis i bas nie będzie tak dobry jak z subem [#15685700][#15696987] Jako aktywne alternatywy padły Electro-Voice ZLX-12p/ZLX-15P, Turbosound iX12/iX15, Behringer B215D oraz Alto TS215 [#15699095][#15703516] Trzeba jednak liczyć się z tym, że estradowe kolumny nie grają najlepiej w domu przy cichym słuchaniu i do domowego stereo lepsze są kolumny domowe [#15691090][#15696987]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 15683938
    CompFan
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Szukam kolumn z dobrym basem do nagłaśniania małych/średnich prywatnych imprez i do domu.

Budżet - do 2000 zł za sztukę.

Myślałem nad czymś z LDM ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł.
  • Pomocny post
    #2 15685700
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Jakie to są wg Ciebie "małe/ średnie" imprezy? Podaj ilość uczestników/ nagłaśniany obszar.

Masz już jakąś końcówkę mocy/ mikser?

Kolumny tylko nowe, czy używane też wchodzą w grę?

Co do LDM- miałem kilka wyrobów tej firmy i mi ogólnie brzmienie niezbyt podchodzi, aczkolwiek nie można powiedzieć, że jest to chłam. Jeśli szukasz czegoś do takich zastosowań, jak myślę- to rozejrzałbym się za wharfedale delta/ lx 15, t.box pa502, pol audio pa 115 itp kolumny, czyli 15" plus driver.

Jednak pełnopasmowe paczki, to zawsze będzie kompromis (zwłaszcza w tak niewielkim budżecie) i nigdy nie zagrają tak dobrze dołem jak zestaw chociażby z jednym subwooferem.

Pozdrawiam.
  • #3 15686025
    CompFan
    Poziom 14  
    Domówki, czasami na średnią salę (okazyjnie), uczestników to różnie, myślę że na takiej średniej sali to max do 100 osób. Kiedyś na średniej sali grałem Altusami 300 dla ok. 70 osób plus jeszcze miałem "dostawki" dwie kolumienki z głośnikami basowymi Tonsila 80W. Nawet dawało radę. Niestety w Altusach przy większych głośnościach po jakimś czasie padły basy (pozrywało się zawieszenie membran, taka jakby "guma") więc zastanawiam się czy to ma sens wymieniać głośniki na nowe i doszedłem do tego że może lepiej kupić "estradowe".

Końcówka - Wzmacniacz Yamaha AX-1090. Wiem, nie należy mieszać sprzętu domowego z estradowym. Ale może za jakiś czas jak będzie trochę pieniędzy sprawię sobie jakiś powermixer.

Kolumny - wolałbym nowe, choć mogą być też używane tylko jak sprawdzić czy są w dobrym stanie, czy np. "za chwilę" coś się nie stanie z membranami głośników czy coś w tym rodzaju, nie wiem więc pytam.

Czy chodziło tobie o Wharfedale Pro DELTA 15 czy to jest inny już model?
  • Pomocny post
    #4 15686166
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Tak, chodziło mi o wharfedale pro delta 15.

Jak dotychczas starczały Ci altusy, to rozejrzyj się za zestawem 2.1 typu ld systems dave 15 lub solton:

Solton aart

W skrócie: mniej dźwigania niż dwie pełnopasmówki, lepszy bas jak z pełnopasmowych kolumn, trochę ciszej niż z pełnopasmówek, minimum kabli i wyjątkowa prostota podłączenia.

Mój kolega gra na tym Soltonie właśnie tego typu imprezy, co Ty planujesz i bardzo sobie chwali. Robił tym nawet niewielki plenerek (impreza w ogródku piwnym, czy coś tego typu) i też sobie poradziło, chociaż wiadome, że nogawkami to nie zatrzęsło :) No i masz ten plus, że od razu odpada Ci problem wzmacniacza, bo zestawy są aktywne.

Chociaż w tym budżecie zmieścisz się też z parą aktywnych kolumn pełnopasmowych (zerknij np. na RCF ART 315 mk3) lub właśnie pasywne kolumny plus wzmacniacz estradowy (chociażby te wharfedale pro delta 15 i do nich t.amp, dap, czy jakiś behringer jak ma być budżetowo)
  • Pomocny post
    #5 15686368
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Dave15 mam jeszcze jednego - sprzedam za 2.1k pln z powodu zakupu Dave18 x2. Brzmienie piękne-można wręcz jazz na tym grać, estetyka super i jeśli nie liczysz, że na większej sali i imprezie na 100 osób będzie tynk ze ścian leciał to...będzie ok :)
  • Pomocny post
    #6 15687181
    kozpaw
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    W tych pieniądzach bierz tego LD od Kamila i się nawet nie zastanawiaj

Masz fajny aktywny zestawik i jeszcze zostanie ci na statywy, kable i mikser.
  • #7 15687941
    CompFan
    Poziom 14  
    Subwoofera nie miałbym gdzie postawić w domu, tzn może bym gdzieś upchnął ale żona by nie była z tego zadowolona :) Wezmę więc pod uwagę raczej dwie kolumny bez suba.
  • Pomocny post
    #8 15688120
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Tylko, że ten sub zajmuje tyle miejsca co jedna DLX15 + 20cm głębokości a satki są wielkości wody w 5L butelce każda. Błądzisz kolego - Dave15 jest mniejszy niż 2xDLX15 a gdzie jeszcze końcówka mocy z case do Wharfedale :P
  • #9 15688156
    CompFan
    Poziom 14  
    Zobaczymy, jeszcze się zastanowię.
  • Pomocny post
    #10 15688592
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ze spokojem - przejrzyj zawsze spec sprzętu, który chcesz kupić - można się zdziwić, zwłaszcza jak o wymiary chodzi - sam się nie raz przejechałem bo sądziłem, że coś jest mniejsze/większe :)
  • Pomocny post
    #11 15690773
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Jak ma grać basem, musi być duże... I najlepsi konstruktorzy sprzętu do dzisiaj tej reguły nie oszukali :)
  • #12 15690976
    CompFan
    Poziom 14  
    Dostałem info od żony że kolumny kupimy pod koniec roku bo teraz żona ma inne wizje wydatkowe na wakacje (remont itp.) :) Więc mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie. Ale kupię na pewno.

Bardziej skłaniam się jednak w kierunku kolumn Wharfedale Pro DELTA 15 lub PA 115-400. Cena w miarę przystępna, do tego jeszcze tak jak zamierzałem mogły by być podłączone na stałe w domu do amplitunera pod który mamy podłączony też telewizor, więc mogłyby zastąpić obecne badziewia VK w których już wypierdziało kilka razy głośniki. A w razie potrzeby odłączam i zabieram na okazyjną imprezkę.
  • Pomocny post
    #13 15691090
    pawel980
    Poziom 18  
    Ocena: 225
    CompFan napisał:
    skłaniam się jednak w kierunku kolumn Wharfedale Pro DELTA 15

W domu te kolumny nie zagrają ładnie, miałem je. Basu nie ma dużo mimo 15'' głośnika, w domu zrobią za duży huk, jeśli to ma grać tylko w domu z dobrą dawką basu to dobre kolumny stereo.
    CompFan napisał:
    mogły by być podłączone na stałe w domu do amplitunera pod który mamy podłączony też telewizor

Kolumny 500 watowe chcesz zasilić amplitunerem, w krótkim czasie będzie driver spalony poprzez przesterowanie wzmacniacza.
    Jeśli chcesz w miarę dobry bas oraz by to zagrało równie dobrze na sali zastanów się nad zestawem 2+1 słusznie wcześniej polecali go koledzy.
    Zmieniłem te kolumny na zestaw 2+1 (dave 18) bas może nie schodzi tak nisko ale w dobrej akustycznie sali gdzie nie dudni robi robotę. Przyjemnie się tego słucha w porównaniu do wharfedale delta 15 warunek dobra sala lub korektor graficzny gdzie wytniesz wzbudzające dudniące pasmo.
  • #14 15691139
    CompFan
    Poziom 14  
    Wiem że rozwiązanie 2.1 byłoby może lepsze ale tak jak już pisałem żonie się nie podoba że jeszcze miałoby stać z boku trzecie "pudło" czyli sub.

Skoro piszesz że może się coś spalić to w takim razie pomyślę jeszcze nad jakimś powermixerem/końcówką.

W tamtym roku znajoma pożyczyła od swojego znajomego z urzędu kolumny LDM PLP-312 i powermixer i wziąłem dla próby do domu i jak dla mnie grało to nawet dobrze. Bas był średni ale i tak lepszy niż z moich Altusów 300.
  • Pomocny post
    #15 15691149
    pawel980
    Poziom 18  
    Ocena: 225
    CompFan napisał:

A tamte Wharfedale masz jeszcze do sprzedania?

Sprzedane, ogłoszenie nie aktualne.
    CompFan napisał:
    żonie się nie podoba że jeszcze miałoby stać z boku trzecie "pudło" czyli sub

To wkręcasz gwintowaną sztyce na suba i satelity stawiasz na belce anthletic box-d (belka na 2 kolumny).
  • #16 15691157
    CompFan
    Poziom 14  
    pawel980 napisał:
    To wkręcasz gwintowaną sztyce na suba i satelite stawiasz nad nim.

Nie żona i tak nie chce czegoś takiego więc pozostanę jednak przy dwóch. Poza tym mówi że to za drogo bo ponad 4 koła.
  • #17 15692209
    CompFan
    Poziom 14  
    Niedługo może dostanę do testów do domu od znajomego parę LDM-ów PDP-615V wraz z końcówką. Ciekaw jestem jak to będzie grać.
  • #18 15694498
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    CompFan napisał:
    Wiem że rozwiązanie 2.1 byłoby może lepsze ale tak jak już pisałem żonie się nie podoba że jeszcze miałoby stać z boku trzecie "pudło" czyli sub.

To gdzie Delta15 chcesz postawić? Wielkościowo jedna jest prawie jak subbas z Dave15. Czy może wrzucisz te Delta15 na statyw i basu nie będzie w ogóle? Ty już wybrałeś kolego i szukasz potwierdzenia ;)
  • #19 15694662
    CompFan
    Poziom 14  
    OK pytanie jak to będzie wyglądać z tym statywem? Jakaś grafika?

Jak miałbym ustawić te trzy kolumny?
  • #20 15696643
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    Nadstawki możesz ustawić na szafce, po obu stronach TV, powiesić na ścianie na jakichś uchwytach/ statywach ściennych i jak tam Ci się - a głównie Żonie - będzie podobało a suba gdziekolwiek; za kotarą, obok kanapy, czy choćby w rogu pokoju, nakryć obrusem i postawić większą doniczkę z kwiatkiem. Byle zadowolić szanowną Małżonkę. :-)
    Tyle, że jakoś trudno mi sobie wyobrazić słuchanie muzyki w domu, na sprzęcie estradowym. Głośno, hmm, jeszcze obleci, ale cicho, to już brzmieniowa kaszana.

Pozdrawiam.
  • #21 15696774
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Dokładnie - estrada w domu nie gra. Mam ponad 20kW w piwnicy wysoko-efektywnego nagłośnienia a w salonie ... 2x100 kolumny na 6.5" mid-basie i 1" wysokim.
  • #22 15696866
    CompFan
    Poziom 14  
    DjMapet napisał:
    Nadstawki możesz ustawić na szafce, po obu stronach TV, powiesić na ścianie na jakichś uchwytach/ statywach ściennych i jak tam Ci się - a głównie Żonie - będzie podobało a suba gdziekolwiek; za kotarą, obok kanapy, czy choćby w rogu pokoju, nakryć obrusem i postawić większą doniczkę z kwiatkiem. Byle zadowolić szanowną Małżonkę. :-)
    Tyle, że jakoś trudno mi sobie wyobrazić słuchanie muzyki w domu, na sprzęcie estradowym. Głośno, hmm, jeszcze obleci, ale cicho, to już brzmieniowa kaszana.

Pozdrawiam.

Niestety przeczytałem żonie to co napisałeś i nie zgodziła się. Mieszkanie jest niezbyt ustawne i powiem szczerze mi to też by nie pasowało bo na szafce RTV stoją różne rzeczy i tam nawet by nie było miejsca na postawienie głośników. Powieszenie na ścianie też mi się nie widzi. A tym bardziej suba stawiać gdzieś po kątach... Możesz się ze mną nie zgadzać ale niestety tutaj muszę przyznać żonie rację.

Natomiast co do słuchania muzyki w domu na sprzęcie estradowym to znam DJ-a który akurat ma kolumny estradowe w domu i słucha z nich muzy. Oczywiście ja nie mówię że tak większość ludzi robi ale ja akurat tak chcę. Nie widzę problemu aby w miejscu gdzie stoją badziewia VK miały stanąć jakieś nawet 12'' kolumny estradowe. Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie, nie szukam potwierdzenia gdyż to nie o to chodzi. Są ludzie co mają kaprysy i kupują samochody za milion złotych to czemu ja nie mam mieć kolumn estradowych również do słuchania/imprez w domu. Inna sprawa, wychodząc z założenia że estrada nie gra w domu mogę spokojnie sobie darować zakup kolumn. Dlaczego? Bo jeśli miałbym je kupić żeby stały "w piwnicy" i czekały aż kiedyś gdzieś będzie można je zabrać to szkoda ładować w to kasę. Więc jeśli mają stać w piwnicy to lepiej niech stoją w domu i tak jak już pisałem w razie potrzeby można je odłączyć i zabrać na średnią imprezę, poprawiny itp.
  • #23 15696987
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    O to chodzi, że kolumny estradowe "nie chcą brzmieć" przy bardzo niskich głośnościach- jest to myślę związane z masą ustroju drgającego głośników estradowych i ich konstrukcją. Oczywiście po odpowiedniej korekcji (a nawet i bez), jak najbardziej da się takiego sprzętu posłuchać w domu, aczkolwiek nie jest to jego "naturalne" środowisko pracy.

Masz amplituner domowy- dokupiłbym do niego "za tysiaka" parę kolumn domowych, z których na pewno w domu będziesz bardziej zadowolony, jak z jakichkolwiek estradówek.

Do grania imprez, kupiłbym np. komplet T.box PA502A, albo jakieś polskie pasywne i koniec mocy do tego (w kwocie 2500 zł się zamkniesz przy jednym i drugim rozwiązaniu)- takie imprezy, jak zamierzasz "ogrywać" obskoczą bez problemu.

Chociaż i tak widać, że koniec końców nas nie posłuchasz i zrobisz po swojemu- nie masz miejsca na tego dave 15 czy inny podobny zestaw, a chcesz testować kolubryny 2 x 15" od ldm'a...

Rób jak uważasz, uważaj jak robisz... :) Nasze podpowiedzi są w większości podparte doświadczeniem i przerzuceniem kupy sprzętu (bo trochę zabawek też miałem z takiego właśnie niskobudżetowego pułłapu) i naprawdę nikt nie chce doradzić Ci źle, a zaoszczędzić Twoje pieniądze i ustrzec od tego, żebyś nie musiał sobie wmawiać, że coś gra dobrze- bo akurat to kupiłeś...
  • #24 15697012
    CompFan
    Poziom 14  
    Jak już pisałem miałem pożyczone LDM-y od znajomej u mnie w domu i grały całkiem dobrze. Ale nie będę się powtarzał - proszę przeczytać moje poprzednie wypowiedzi.

W kolumny domowe nie chcę się już bawić - mam "w piwnicy" Altusy 300, Altusy 110, w domu VK i jeszcze w piwnicy jakieś tam inne stoją i zbierają kurz. Chcę spróbować czegoś innego.

Tak jak już napisałem nie będę kupował sprzętu aby większość czasu stał w piwnicy. A te kolumbryny to akurat dobry znajomy mi sam z własnej woli chce pożyczyć i może pożyczy. Kiedyś prowadził zespół ale teraz zmienił profesję i mu one stoją bezczynnie więc czemu nie. Chcę posłuchać jak to gra. Nie znaczy to że mam takie kupować. Prawdopodobnie zdecyduję się jednak na mniejsze, tzn. nie te duże LDM co on mi ma pożyczyć tylko jakieś mniejsze, może Wharfedale Pro DELTA 15, pol audio pa 115 a jeśli uznam że jednak są za duże to może kupię coś w stylu LDM PLP-312.

Jak najbardziej przyjmuję to co piszecie i dziękuję za rady. Rozumiem że moje pomysły dotyczące kolumn estradowych do domu mogą wydawać się dziwne ale gdybym tego nie chciał to bym w ogóle nie rozpoczynał tego tematu i nie zawracał głowy. Nie jestem didżejem ani nie gram w zespole więc nie potrzebny mi sprzęt na stałe imprezy który byłby składowany w piwnicy (i który by na siebie też nie zarabiał). Główne zastosowania to okazyjne imprezy co kilka/kilkanaście miesięcy, reszta w domu. Muzyka to moja pasja ale nie jestem jakimś tam "audiofilem", nawet nie słucham takiej muzy.
  • #25 15697052
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    Wszystko zostało napisane (w dobrej wierze!) wyżej a to czy Ty zastosujesz się do rad osób mających pojęcie w temacie, to już Twoja sprawa.

Myślisz, że audiofile to tylko wielbiciele klasyki i ew. jazzu? :-)

Pozdrawiam.
  • #26 15697302
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    A nie myślałeś na imprezy wypożyczyć sprzęt co te kilka/kilkanaście miesięcy? Żona spokojna, porządek w salonie, za 300pln dobę dostaniesz aktywny zestaw 2+2 i pozamiatane - to chyba najlepsze wyjście :)
  • #27 15697350
    CompFan
    Poziom 14  
    Nie nie będę pożyczał za kase bo dla mnie to żaden biznes pompować kasę w imprezy (nic nie zarobię a stracić muszę), żona trzyma całą kasę (i dobrze) i na pewno by się nie zgodziła :)
  • #28 15697934
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Nie rozumiem zasad rządzących domem( wydać 4k na kolumny, które imprezę bez subbasu ledwo obsłużą a wydać z 300 pln raz na rok i mieć porządny zestaw na dobę). Albo mało mebli w domu i potrzeba następnych(nie,nie bo żona krzyczy) albo upały nieziemskie u Was.
  • #29 15698263
    CompFan
    Poziom 14  
    Wcale nie ledwo obsłużą bo grałem podobnymi i dla mnie było OK.

Ktoś chyba źle czyta moje posty.

Więc napiszę jeszcze raz w paru zdaniach co by nie było wątpliwości.

Potrzebuję do domu i na małe/średnie sporadyczne imprezy kolumn estradowych ponieważ "domowe" kolumny już mi się "przejadły" i chcę spróbować czegoś innego. Ponieważ jednak imprezy poza domem robię bardzo sporadycznie to dlatego chcę żeby kolumny stały i grały głównie w domu, a w razie potrzeby będę je odłączał i zabierał na imprezę. Nie kupię kolumn tylko na imprezę ponieważ musiałbym większość czasu trzymać je w piwnicy/na strychu/w komórce i to byłyby poniekąd utopione pieniądze. Coś co leży mało używane to równie dobrze może tego tego nie być. Nie kupię kolumn "trzyczęściowych" (2.1) ponieważ żonie nie odpowiada to, że subbas stałby gdzieś z boku.

Chyba napisałem już teraz w miarę dokładnie...
  • #30 15698386
    ven0n
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    CompFan napisał:
    Ktoś chyba źle czyta moje posty.

wisnia_lwa napisał:
    nie posłuchasz i zrobisz po swojemu- nie masz miejsca na tego dave 15 czy inny podobny zestaw, a chcesz testować kolubryny 2 x 15" od ldm'a..

A nawet rozważasz zakup takich

CompFan napisał:
    ponieważ żonie nie odpowiada to

To po co temat założyłeś ? Niech żona ci doradzi co masz kupić.

Też nie rozumiem tej logiki typu "Mogę mieć dwie kolumbryny 12"-15", ale nie mogę mieć jednej kolumbryny+2 malutkie nadstawki"
    Przecież nikt wyżej, kto ci coś doradził nie sprawi w magiczny sposób, że dwie nadstawki zaczną dawać konkretnie basem i przy tym będą wyjątkowo głośne i równocześnie się nadadzą do salonu...

No nic, jeśli jest tak a nie inaczej, to kup to co testowałeś i ci się najbardziej spodobało i tyle...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn estradowych z dobrym basem do nagłaśniania małych i średnich imprez oraz do użytku domowego, z budżetem do 2000 zł za sztukę. W dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym kolumny Wharfedale Pro DELTA 15, T.box PA502, LD Systems DAVE 15 oraz LDM PLP-312. Użytkownik rozważa również aktywne zestawy, ale obawia się o przesterowanie z amplitunera Yamaha AX-1090. Wiele odpowiedzi sugeruje, że kolumny estradowe mogą nie być najlepszym rozwiązaniem do użytku domowego, a lepszym wyborem mogą być kolumny pasywne z osobnym wzmacniaczem. Użytkownik planuje przetestować kilka modeli, w tym LDM PDP-615V, przed podjęciem decyzji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA