logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć unifon Cyfral 5P zamiast analogowego Siedle?

DanDidi 22 Maj 2016 16:15 2898 5
REKLAMA
  • #1 15691717
    DanDidi
    Poziom 2  
    Podepnę się pod temat.
    Otóż mam unifon firmy sss siedle podłączony w sposób ukazany na zdjęciu
    instalacja jest na 6 ży,ł ale jedna biała żyła jest nie podłączona w ogóle i jest jakiś mostek zrobiony. Unifon działa, ale jest do wymiany ze względów estetycznych i dzwonka który jest okropny i straszy mi kota w domu :D Teraz chcę podłączyć unifon central 5P który wygląda tak

Proszę o podpowiedź jak podłączyć to do nowego cyfrala żeby hulało.

Moderowany przez suworow:

Wydzieliłem do nowego tematu i opatrzyłem odpowiednim tytułem

• REKLAMA
  • #2 15692052
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Muszę cię trochę zmartwić, bowiem nowy unifon nie ma własnego przetwornika czy generatora wywołania. Po prostu w twoim starym unifonie był brzęczyk elektromagnetyczny do którego docierało napięcie w momencie naciskania przycisku wywołania. Nowe unifony analogowe jak ten zakupiony pracują na nieco innej zasadzie a mianowicie generator melodii znajduje się w zasilaczu (zwanym też centralką) i to jego brzmienie słyszymy w słuchawce podczas wywołania.
    Możesz zatem zamontować nowy unifon i do niego przełożyć stary brzęczy ale zapewne tego nie chcesz. Powinieneś zatem zakupić odpowiedni buzzer z własnym generatorem lub generator wywołania i odpowiednio go włączyć. Niestety nie wiem jakie masz tam napięcie na tej żyle wywołania. Póki co podpowiem jaki kolor przewodu za co odpowiada.

Rozpiska od lewej:

12 - mikrofon - biały
    11 - słuchawka - brązowy
    9 - masa - szary
    7 - dzwonek - niebieski
    8 - przycisk otwarcia - zmostkowany z masą (9)
    I - przycisk otwarcia - zielony
  • REKLAMA
  • #3 15692606
    DanDidi
    Poziom 2  
    Czyli nie będzie działać ten unifon?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15693729
    DanDidi
    Poziom 2  
    zybex napisał:
    Powinieneś zatem zakupić odpowiedni buzzer z własnym generatorem lub generator wywołania

Gdzie mogę dostać takie coś?
    I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli przełożę stary brzęczyk to regulacja głośności jaka jest w nowym unifonie zadziała czy też nie?
  • #6 15693820
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Oczywiście, że nie zadziała z tym starym brzęczykiem ale zadziała z generatorem. Sęk w tym, że te generatory są na napięcie stałe a u ciebie nie wiadomo jakie jest napięcie wywołania. Musisz to sprawdzić.

Podsumowują wszystko zakupiłeś unifon "na czasie" ale twoja instalacja a ściślej centralka jest przestarzała. Gdyby ją wymieniono na nowszą analogową to nie musiałbyś nic przerabiać.
REKLAMA