logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrozawór z pralki, sterowanie jakim napięciem.

Mario_Gdynia 23 Maj 2016 19:52 6606 6
REKLAMA
  • #1 15694247
    Mario_Gdynia
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Witam serdecznie, znalazłem w szpargałach stary, podwójny elektrozawór z pralki, nie pamiętam jakiej firmy, być może Amica. Chcę go zastosować wraz z prostym programatorem czasowym do sterownia nawadnianiem - podlewaniem ogrodu. Mam pytanie, jakim napięciem tzw. 220V , należy zasilić owy elektrozawór, zmiennym, czy wyprostowanym? Po podłączeniu bezpośrednio do sieci słychać naprzemienną pracę elektromagnesu, czy tak ma być? Czy taki elektrozawór może być otwarty non stop przez okres całej godziny?
  • REKLAMA
  • #2 15694573
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1054
    Witam.
    Te elektrozawory zwykle są zasilane napięciem przemiennym 230V.
    Raczej nie powinien dawać takich głośnych odgłosów, ewentualnie może trochę buczeć.
    Elektrozawory te są o działaniu pośrednim, i do prawidłowej pracy, potrzebują podania ciśnienia wody na wejście (może dlatego tak się zachowuje, że nie ma podłączonej wody).
    Niestety nie są przystosowane do pracy ciągłej, i jeśli będą zasilone dłuższy czas, to mogą się przegrzać, i spalić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 15695006
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Mario_Gdynia napisał:
    Czy taki elektrozawór może być otwarty non stop przez okres całej godziny?

Nie powinno mu to zaszkodzić.
  • Pomocny post
    #4 15695064
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    machefi napisał:
    Mario_Gdynia napisał:
    Czy taki elektrozawór może być otwarty non stop przez okres całej godziny?

Nie powinno mu to zaszkodzić.

Tu można by polemizować, w temacie jakości uzwojenia cewki elektrozaworu. Współczesne, przeważnie chińskie, palą się już po kilkunastu minutach pracy, ale też nie wszystkie - jednym słowem loteria. Tak jak kolega machefi napisał, z pewnością nie zaszkodzi to cewkom elektrozaworów ze starszej produkcji.
  • REKLAMA
  • #5 15695158
    Mario_Gdynia
    Poziom 19  
    Hey,dziękuje kolegom za zainteresowanie moim problemem. Poszukałem schematów pralek i faktycznie, podawane jest bezpośrednio napięcie naprzemienne. Wczoraj na krótko podłączyłem wodę i przeprowadziłem próbę. A więc, owe buczenie , odgłos pracy elektrozaworu cichnie po podaniu wody. Tak samo, nie nagrzewa się mocno, podczas przepływu wody, jest ona równolegle jakby chłodziwem, mimo ze nie ma bezpośredniego kontaktu z uzwojeniem pod napięciem :) W weekend zbuduję już gotowy układ ze sterownikiem i opiszę jak się sprawuje.
  • #6 15695325
    jarcecz
    Poziom 17  
    Mam zrobiony taki system załączania nawadniania od tamtego roku, jak na razie praca 1 sezon załączanie 1,5 godziny rano i 2 godziny wieczorem. Jak do tej pory działa bez zarzutu. Podłączony do nawadniania kropelkującego.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł stary elektrozawór z pralki, prawdopodobnie marki Amica, i planuje go użyć do nawadniania ogrodu. Zadał pytanie o napięcie zasilające, czy powinno być zmienne czy wyprostowane. Odpowiedzi wskazują, że elektrozawory te zazwyczaj zasilane są napięciem przemiennym 230V. Zauważono, że głośne odgłosy mogą wynikać z braku podłączenia wody, a długotrwałe zasilanie może prowadzić do przegrzania. Użytkownik przeprowadził testy, które potwierdziły, że przy podłączeniu wody, hałas cichnie, a elektrozawór nie nagrzewa się. Inni uczestnicy dyskusji podzielili się doświadczeniami z podobnymi systemami nawadniania, które działają poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA