logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa

farel123 24 Maj 2016 13:53 1992 4
REKLAMA
  • #1 15695810
    farel123
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam
    Mamy w pracy frezarkę Bernardo z automatycznymi posuwami.
    Nie działa posuw osi Z, czasami już tak się zdarzało i zazwyczaj po rozkręceniu i poruszaniu w środku wszystkiego zaczynał działać. Teraz tak się nie udało.
    Sprawdziłem napięcie na wejściu i jest ok. 110V bezpiecznik na wejściu też prawdopodobnie był wybity bo go załączyłem.
    Nie wiem jak fachowo nazywa się konstrukcja takiego silniczka ale jest on szczotkowy i ma uzwojenia indukcyjne. Mierzyłem napięcie na uzwojeniach, i jeśli dobrze to wykonałem to jest,ok. 50V AC lub 100V DC (nie wiem czy ma być prąd przemienny czy stały tak i tak dałem radę zmierzyć).
    Próbowałem też zmierzyć napięcie na szczotkach (są ok.) ale nie uzyskiwałem żadnych wyników jedynie jak mi się omskła szczotka na obudowę to coś tam zaiskrzyło.
    Włączniki posprawdzałem raczej wszystkie ok. Płytkę PCB odpiąłem nie widać śladów spalenizny na elementach i zapiąłem zwracając uwage na styki przewodów.
    Pytanie co posprawdzać dokładnie gdzie pomierzyć napięcia i gdzie mam jaki prąd(AC czy DC).
    Dodaje zdjęcia mechanizmu.
    BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa BERNARDO - Automatyczny posuw osi Z frezarki nie działa
  • REKLAMA
  • #2 15732579
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Skoro pokręcenie uruchomiło silnik to powodem prawdopodobnie będą zużyte szczotki oraz komutator. Gorsza sprawa jeśli uszkodzeniu uległy uzwojenia wirnika. Trzeba silnik wymontować, rozebrać i sprawdzić. Widać na jednej focie pył ze szczotek co sugeruje raczej nadmierne zużycie szczotek.
  • REKLAMA
  • #3 15732617
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    To silnik prądu stałego, ot taki prymitywny serwomechanizm. Wiec się na prąd stały miernik ustawia. A skoro już o mierniku mowa, do głowy Ci nie wpadło :cry: , ze i omomierz też w nim masz, by rezystancje uzwojeń pomierzyć, zarówno stojana jak i wirnika bezpośrednio (na komutatorze), jak i poprzez szczotki. Może lepiej poproś o asystę Elektryka lub Automatyka ? PS. Zdjęcia zdjęciami a schemat też by nie zawadziło załączyć.
  • REKLAMA
  • #4 15743290
    farel123
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    @Krzysztof Kamienski na razie po poruszaniu znowu działa... może tek być że będzie chodził długo więc na razie nic nie grzebię :)
  • #5 15743752
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Prawdopodobnie szczotki jak pisałem wyżej. Bez "grzebania" nie wiele wskórasz. Trzeba grzebnąć żeby sprawdzić a nie siedzieć i pytać na elce z założonymi rękami.
REKLAMA