logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa B 97r. 1.2 8V - Brak mocy przy przyśpieszaniu

bolekf2 24 Maj 2016 14:36 3441 5
REKLAMA
  • #1 15695892
    bolekf2
    Poziom 15  
    Ocena: 258
    Witam mam problem z autkiem jak z tematu. Dodam, że jest to wersja z jednopunktowym wtryskiem i nie posiada aparatu zapłonowego, jest cewka z której bezpośrednio wychodzą króćce na przewody zapłonowe.
    Samochód nie ma mocy przy przyśpieszaniu. Jest nieco lepiej jak się stopniowo i powoli dodaje gazu. Na biegu jałowym też trochę wolno wchodzi na obroty.
    Objaw jakby zapłon był kompletnie rozregulowany, tylko tutaj nie ma możliwości jego korekty.
    Z tego co zostało sprawdzone to:
    Wymienione przewody i świece, podmieniana cewka zapłonowa, podmieniany EGR, wymieniony filtr paliwa i powietrza, sprawdzone ciśnienie paliwa (ok. 0,85bar, nie wiem jakie powinno być prawidłowe), sprawdzony rozrząd, śruba koła zębatego dała się nieco dokręcić, ale nie była całkiem luźna, w każdym razie znaki na rozrządzie jakby się zgadzają, zatankowana większa ilość paliwa, żeby wyeliminować paliwo złej jakości, poluzowanie tłumika przy kolektorze dla wyeliminowania niedrożności.
    Co można byłoby jeszcze sprawdzić, może jest jakiś sposób na zmianę ustawienia zapłonu w tym silniku.
    Może ktoś miał podobny kłopot z silnikiem jak w tej Corsie i podpowiedziałby co w dalszej kolejności sprawdzić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15695930
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    To c12nz czy x12sz?.
  • REKLAMA
  • #3 15695944
    bolekf2
    Poziom 15  
    Nie wiem dokładnie. Cewka jest taka:
    Corsa B 97r. 1.2 8V - Brak mocy przy przyśpieszaniu
    I jak już wspomniałem jednopunktowy wtrysk.
  • REKLAMA
  • #4 15695959
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    x12sz, zapłon sobie sam reguluje, pokazywały sie jakieś błedy odnośnie mrugniec kontrolki check-engine czy po podłączeniu interfejsu diagnostycznego?, może też być tak przez czujnik położenia wału korbowego, trzeba było by sie upewnić zmierząc czy napiecia podaje ciągłe.
  • REKLAMA
  • #5 15695972
    bolekf2
    Poziom 15  
    check się nie pojawia. Interfejsu nie podłączałem. Chyba warto podmienić ten czujnik położenia wału, już dużo elementów nie zostało do sprawdzenia.
  • #6 15696003
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    czasem gdy fiksuje własnie ta czujka bład moze nie pojawiać sie.
REKLAMA