logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MERCEDES C180 W202 - Jak podłączyć światła dzienne LED

asziatko 26 Maj 2016 13:11 2550 8
REKLAMA
  • #1 15700028
    asziatko
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Witam,

Pierwszy raz mam do czynienia ze światłami do jazdy dziennej, stąd ten temat na Forum.

Nabyłem taki zestaw świateł dziennych LED jak ten na zdjęciu

Dokładny opis zestawu znajduje się tutaj http://moon-light.pl/inde...3&cid=21&pid=1.

Instrukcja o montażu mówi tak...

A faktycznie od świateł/lamp LED wychodzą trzy kable, ale

- czerwony,
    - czarny,
    - biały.

W Instrukcji jest mowa o

- czerwonym,
    - czarny,
    - żółty

nie ma żółtego wychodzącego z lamp. I teraz nie bardzo wiem co jak do czego podłączyć.

Czy taka opcja podłączenia jak

- Czerwony kabel do (+) akumulatora,
    - Czarny kabel do (-) akumulatora (czy musi być on wpięty do masy np. do blachy?),

te obywa kable (czarny i czerwony) podłączył do zacisków akumulatora znajdujących się pod maską, a

- Biały kabel podłączyć do (+) świateł mijania

miało by to rację bytu?.

Jeszcze takie rozwiązanie jak szybko złączka żeby nie trzeba było przecinać kabla (+) i lutować od świateł mijania tylko od razu wpiąć była by taka opcja?.

Pozdrawiam,
    Artur
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15700272
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    W czym problem żeby to sprawdzić?
    Przewód kasujący światła led (lub zmniejszający ich intensywność) pod pozycyjne nie mijania.
    Spróbuj tak :
    czarny - masa
    czerwony - plus 15 lub 30 w zależności czy po podaniu plusa od razu zaświeci czy będzie czekać na odpalenie silnika jak od razu zaświeci to pod 15...
    Biały - plus z pozycyjnych

Co do szybko złączek to raczej odpada bo nie są szczelne i z czasem zgnije Ci przewód w miejscu podpięcia.
  • REKLAMA
  • #3 15700286
    asziatko
    Poziom 21  
    gzresieknysa faktycznie nie pod światła mijania a pod pozycyjne, racja. Źle napisałem, mój błąd.

Czyli czerwony kabel trzeba podłączyć do plusa (+) a można bezpośrednio do plusowej (+) klemy czy raczej pod bezpiecznik?.

Pod 15 bezpiecznika obojętnie jakiego podłączyć?.

Czyli trzeba ciąć kabel od (+) pozycyjnych i lutować wszystko razem, tak najlepiej by było?.

Pozdrawiam,
    Artur
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15700399
    szymon_nowy
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    15 to nie bezpiecznik tylko np kabel na którym pojawia się 12v po przekręceniu kluczyka na "zapłon"
  • #5 15700438
    asziatko
    Poziom 21  
    Myślałem że to jest bezpiecznik.

Jest to kabel, wszystko rozumiem teraz.

Tylko dalej nie wiem jak to wszystko podłączyć. Hm... .

Nie mogę włączyć (+) czerwonego do dodatniej klemy?.

A jak wpiąć kabel do pozycyjnych lamp?.
  • Pomocny post
    #6 15700991
    szymon_nowy
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Kolego jak podłączysz czerwony kabel do klemy przy aku to ledy będą świeciły cały czas. Musisz próbówką znaleźć miejsce gdzie pojawia się +12 po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu. Tą samą próbówką znajdź we wtyczce od lampy kabel na którym pojawia się +12v po włączeniu świateł postojowych i właśnie do niego polutuj ten trzeci kabel od ledów.
  • REKLAMA
  • #7 15701020
    asziatko
    Poziom 21  
    Dzięki za wyjaśnienie.

Myślałem że można wpiąć kabel do klemy plusowej. To prąd jest cały czas na klemie nawet jak nie ma włączonego zapłonu?.

A gdzie można podłączyć plus po kluczyki?. Np. do bezpiecznika któregoś?.

A czy kabel do świateł pozycyjnych można połączyć szybkozłączką czy trzeba lutować?.
  • #8 15705037
    asziatko
    Poziom 21  
    Dzisiaj założyłem LED'y ale tylko póki co "wiszą" na zderzaku.

Kable dałem w peszle plastikowe i chcąc nie chcąc jak bym chciał wszystko do jednego klosza podpiąć nie dam rady, kable od LED'ów mam za krótkie.

Z masą OK wepnę się w dowolny punkt do karoserii na zacisku oczkowym. Gorzej sprawa robi się żeby wpiąć się żeby było 12V z lewej i prawej strony po kluczyku. Zupełnie nie wiem gdzie to wpiąć żeby "pobrać 12V" i dla lewego LED i dla prawego LED.

Do lampy próbował bym się wpiąć na szybkozłączce do (+) świateł postojowych.

Tak dla pewności plus od świateł postojowych jest to ten kabel co idzie do żarówki?.
  • #9 15740007
    asziatko
    Poziom 21  
    Opanowałem sprawę podłączenia LED'ów w swoim MB. Świecą :).

Zrobiłem wszystko na spokojnie, tak jak pisaliście, tak jak było mówione, owszem miałem obawy ale powoli, a do celu.

Podłączyłem (+) kabel od LED do bezpiecznika numer 2, czyli zapalniczki i podświetlenie schowka.

LED'y od razu zadziałały, poskładałem wszystko, tak jak wyciągnąłem z tablicy bezpieczników. Sprawdziłem czy świecą dobrze, jest jak powinno być, i jak piszę.

Pozdrawiam,
    Artur

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zadał pytanie dotyczące podłączenia świateł dziennych LED w Mercedesie C180 W202. Zestaw LED składa się z trzech kabli: czerwonego, czarnego i białego. Użytkownik miał wątpliwości co do podłączenia, ponieważ instrukcja zawierała informację o żółtym kablu, którego nie było w zestawie. Odpowiedzi sugerowały, aby czerwony kabel podłączyć do dodatniego (+) zasilania, czarny do masy, a biały do świateł pozycyjnych. Użytkownik dowiedział się, że czerwony kabel nie powinien być podłączony bezpośrednio do akumulatora, aby uniknąć ciągłego świecenia LED-ów. Ostatecznie, po konsultacjach, użytkownik podłączył kable do bezpiecznika numer 2, co umożliwiło prawidłowe działanie świateł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA