logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra g 1.6 16V 2001 - Brak zasialnia na pompie paliwa

kotlet 27 Maj 2016 09:01 7071 20
REKLAMA
  • #1 15701833
    kotlet
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam. Siadło mi zasilanie na pompie paliwa. Pompa sprawna, po zwarciu pinow na przekaźniku samochod normalnie odpala. Bylem u gazownika żeby wykluczyc instalacje lpg. Instalacja najprostsza. Na srubie i emulator.
    Opcja jest taka jak by gdzie byl przetarty przewod, raz pali raz nie. W środe normalnie odpalilem pojechalem do pracy na benzynie i bylo ok. Jak wracalem juz nie zapalil. Mam emulator sondy i jak go odlaczylem i ponownie podlaczylem, to normalnie zapalil. Auto przestalo odpalac jak przejechalem kilka kilometrow po drodze bocznej na dziurach.
    Przykladowo auto na benzynie odpalilo, przejechalem jakies 200m po prostej drodze i jak skrecilem w prawo, zaczelo zdychac.
    Czy przetarty przewod ktory idzie od emulatora moze dawac takie efekty? wiazka byla pozaginana w tzw. harmonijke
  • REKLAMA
  • #2 15701840
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2456
    Skoro stało się to przy skręcie w prawo to należy sprawdzić przekaźnik pompy paliwa.:-)
  • REKLAMA
  • #4 15702138
    invector
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Jeśli ECU zamontowany na silniku to na 99% jego wina.
  • #5 15702166
    t3syncro
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Witam walczylem z podobna usterka w astrze sterownik delphi i po calkowitym sprawdzeniu wszystkich elementow silnika silnika padlo na sterownik ,ktory jest bardzo awaryjny.Dopiero podmiana na inny z wczesniejszym programowaniem rozwiala watpliwosci czy to aby sterownik.Wiec polecam sprawdzenie tez sterownika bo czesto on wprowadza chaos w elektronice silnika.Rowniez piny w wtyczce od sterownika tez sa lamliwe i ruszanie wtyczka powoduje wyrzucanie roznych bledow w ecu.
  • #6 15702344
    kotlet
    Poziom 20  
    Chyba znalazłem winowajcę. Brak masy na przekaźniku. Po podpięciu masy z akumulatora na przekaźnik, normalnie odpala. Teraz mam pytanie kabelek jest dwukolorowy, gdzie on dalej idzie od przekaźnika? Gdzie szukać drugiego końca?
  • #7 15702363
    invector
    Poziom 18  
    W sterowniku silnika.
  • #8 15702520
    kotlet
    Poziom 20  
    Godzine jezdziłem na benzynie i wszystko bylo ok. Podjechałem pod sklep, wylaczylem silnik i juz musialem odpalac na gazie. Oczywiscie jezdzilem bez podlaczonej masy z akumulatora. Juz nic nie rozumiem.To prawdopodobnie ecu do naprawy. A czy nic sie nie stanie jak podlacze osobna mase i bede tak jezdzil.
    Jaka firme polecacie do naprawy ecu. Jest jakas firma godna polecenia w Warszawie? Jaki jest koszt i czas naprawy w przyblizeniu? Jeden dzien wystarczy?
    Skoro mam szukac przy sterowniku, to w ktorym laczu, dolnym czy gornym?
  • #9 15703528
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    kotlet napisał:
    A czy nic sie nie stanie jak podlacze osobna mase i bede tak jezdzil.

Jeśli ecu już zaczyna padać to będzie się to pogłębiać, pojawią się kolejne dolegliwości.
    Naprawa to jakieś 200-500zł w zależności gdzie robisz i z jaką gwarancją. Fizycznie w ciągu jednego dnia da się taki sterownik naprawić jednak nikt Ci nie zagwarantuje, że się nie przeciągnie no i zależy też od polityki warsztatu. Ważne jest aby osoba naprawiająca wymieniła wszystkie elementy ulegające uszkodzeniu, wymiana jedynie uszkodzonego da krótkotrwały efekt ze względu na ogólne zmęczenie materiału.
    Pozdrawiam
  • #10 15704061
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    kotlet napisał:
    A czy nic sie nie stanie jak podlacze osobna mase i bede tak jezdzil.

Stanie się. Pompa będzie pracowała cały czas po włączeniu zapłonu, a wg przepisów nie prawa pracować dłużej niż 5s jak silnik nie kręci.
  • REKLAMA
  • #11 15704840
    t3syncro
    Poziom 14  
    Najlepszym wysciem bedzie naprawa sterownika poniewaz beda sie pojawialy inne usterki bledy ,gasniecie silnika pod swiatlami ,bledy egr, czujnikow a cala przyczyna to sterownik.Ja mialem druga astre na podmiane elementow i wymienialem wszystko po kolei i testowalem,spedzilem tydzien na testach wszystkich elementow .
  • #12 15704969
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Najlepszym wyjściem będzie kupno drugiego sterownika z immobiliserem i pestaki do kluczyka, wystarczy to wszystko przełożyć.
  • #13 15705048
    t3syncro
    Poziom 14  
    a co z uruchomieniem klimy i innych podzespolow w ktore sa wyposazone auta opcjonalnie?
  • #14 15705071
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    t3syncro napisał:
    a co z uruchomieniem klimy i innych podzespolow w ktore sa wyposazone auta opcjonalnie?

Nie wiemy jak wyposażone auto ma Autor?, z resztą jaki problem podłączyć pod komputer, car pass-em nie ma co sie martwić, poza tym można to też jeszcze inaczej obejść.
  • #15 15705351
    t3syncro
    Poziom 14  
    tyle teori ale nie wiemy czym dysponuje autor postu
  • #17 15706122
    t3syncro
    Poziom 14  
    dobry kierunek poniewaz kupisz inny i nie wiesz co sie dzialo wczesniej i kiedy cie zaskoczy
  • #18 15706545
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    kotlet napisał:
    No tak, a co mi z tego ze kupie drugi używany sterownik, a on po pol roku zacznie padać. Juz wole naprawić mój. Przynajmniej wiem co mam.
    Nigdy nie możesz mieć pewności nawet nowy czy po naprawie może sie zepsuć za taki czas, z gwarancjami też różnie i cenami naprawy oddaniem do dobrego fachowca czy we własnym zakresie z przyrównaniem wartości kupna całego zestawu czy samego ecu + programowanie.
  • #19 15708382
    kotlet
    Poziom 20  
    A jeszcze mam pytanie czy ta wtyczka przy ecu gdzie wychodzi wiazka jest rozbieralna. Wczoraj jak chodzil na benzynie zaczalem ruszac wszystkimi kablami i po dotkieciu dolnej wiazki przy wtyczce samochod zgasl. Czyli gzies tam nie kontaktuje. Chodzi mi o wtyczke ktora jest na wiazce przwodow.
  • REKLAMA
  • #20 15708456
    invector
    Poziom 18  
    Czyli masz 100% pewności że to ECU. Nie kombinuj z wtyczkami, uszkodzenie jest na połączeniach wewnątrz sterownika.
  • #21 15709199
    kotlet
    Poziom 20  
    To czemu jak ruszam wiązką przy wtyczce to silnik gaśnie. Jak by uszkodzenie było na połączeniach w sterowniku, to raczej ruszanie wiązką nic by nie dawało. Wole wszystko posprawdzać, przed wysłaniem sterownika do naprawy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem zasilania na pompie paliwa w samochodzie Astra G 1.6 16V z 2001 roku. Pompa paliwa działa prawidłowo po zwarciu pinów na przekaźniku, a problem pojawia się sporadycznie, co sugeruje uszkodzenie przewodów. Po wymianie przekaźnika i dalszych testach, użytkownik odkrywa, że brak masy na przekaźniku powoduje problemy z uruchamianiem silnika. Wskazano na możliwość uszkodzenia ECU, które może być przyczyną niestabilności. Użytkownik rozważa naprawę ECU oraz poszukuje informacji o firmach zajmujących się takimi naprawami w Warszawie. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenia w ECU mogą prowadzić do dalszych problemów z elektroniką silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA