logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera

Special525525 28 Maj 2016 13:35 2406 17
REKLAMA
  • #1 15704571
    Special525525
    Poziom 24  
    Ocena: 38
    Mowa o tym Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera
    Nie mam pojęcia o co chodzi, kiedy jest podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera (przy starcie zacina się na oknie płty głównej, przy zamykaniu na napisie "trwa zamykanie"). Nie mogę go sformatować, w menadżerze urządzeń jakieś tam sterowniki pokazuje, ale nic się z nimi nie da zrobić. Włączyłem na innym komputerze oraz na Ubuntu i wszędzie coś podobnego jak w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • #3 15705515
    Special525525
    Poziom 24  
    On nie jest zabezpieczony, w diskpart w ogóle go nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 15705794
    Special525525
    Poziom 24  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Rozumiem, że nie potrzebujesz danych z niego?
    http://techformator.pl/formatowanie-dyskow-i-nosnikow-wymiennych-w-diskpart/
    U mnie to zawsze działało. Proste i skuteczne.

Diskpart go nie widzi.

Dodano po 39 [sekundy]:

310artur napisał:
    Jak pendrive wykrywa ChipGenius i USBFlashInfo
    Czy po podpięciu jest widoczny w menedżerze dysków? Zarządzanie komputerem - magazyn - zarządzanie dyskami

Zaraz sprawdzę te programy. Nie jest widoczny w menadżerze.

Dodano po 27 [minuty]:

Ani jeden ani drugi nie działa, tzn Chip nic nie wykrywa a następnie muszę go wyłączać z menadżera zadań, a USB zacina się na wyszukiwaniu.
  • #7 15705838
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    No to wygląda na to że pendrive nadaje się na żyletki. Możesz go rozebrać i zobaczyć czy nie zamókł lub nie ma widocznych uszkodzeń. Ale skoro PC go nie wykrywa i sprawdziłeś go na innym PC to nic nie zrobisz.

PS powyższe programy uruchamiałeś jako administrator? Mogą tego potrzebować.
    A jak podpinasz ten pendrive to system w ogóle instaluje jakieś sterowniki? W managerze urządzeń coś się pojawia?
  • REKLAMA
  • #8 15705852
    Special525525
    Poziom 24  
    Jako administrator. Właśnie to jest dziwne, bo sterowniki instaluje bez problemu, ale nic nie mogę z nim zrobić. Tym bardziej mnie to dziwi że z nim nie mogę ani włączyć ani wyłączyć komputera, takiego czegoś to jeszcze na pendrive bez instalowania jakiś cudów nie widziałem. Chyba odniosę do serwisu, chociaż jak znam życie taniej wyjdzie kupić nowy, niż cokolwiek z tym robić.
  • #9 15705874
    mateusz12ch
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dobry program do formatowania:
    USB Disk Storage Format Tool 5.1
  • #10 15705913
    310artur
    Poziom 43  
    A próbowałeś na różnych komputerach?
    Jak masz kabelek OTG do telefonu/tabletu to android potrafi cuda robić z kłopotliwymi pedrivami
    Czy te programy które ci podałem jak nie masz pendrive podpiętego do PC się uruchamiają?
  • #11 15706547
    Special525525
    Poziom 24  
    Próbowałem na różnych komputerach, kabelka nie mam i wtedy się uruchamiają.

Dodano po 2 [minuty]:

To tak, USB go nie znajduje, a tu screen z Geniusa Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera
  • Pomocny post
    #12 15706647
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Fizyczne uszkodzenie kości pamięci. Uruchamianie - Bios próbuje oczytać co tam w nim siedzi, co to w ogóle jest za urządzenie i nie może, co powoduje nieskończoną pętle prób odczytania urządzenia. Zamykanie - Tak samo co powyżej, tylko że nie może zakończyć procesu.
  • #13 15706813
    Special525525
    Poziom 24  
    Fizyczne uszkodzenie, czyli już po nim. ZAnim pójdzie do kosza jest jakaś mozliwość to potwierdzić?
  • #14 15706861
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Linijka "Controller part-number: Unknown". Uwalony kontroler pamięci flash. Pod tą linijką w przypadku sprawnego kontrolera powinna wyskoczyć linijka z numerem identyfikacyjnym kości Flash.
  • REKLAMA
  • #15 15706944
    Special525525
    Poziom 24  
    Jeszcze poszperam, może ajkimś cudem coś znajdę. Ale z tym chyba już po ptakach. to był 1. pendrive, teraz 2 kolejne (chyba mam do nich pecha). Posiadam 2 pendrivy Platinet 32Gb Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera takie jak tu.
    Screeny z tych programów:
    Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera Pendrive- podpięty uniemożliwia zarówno start jak i wyłączenie komputera
    W menadżerze urządzeń są, sterowniki są, ale w zarządzaniu dyskami oraz w komputerze nie ma.
  • Pomocny post
    #16 15707651
    310artur
    Poziom 43  
    Specem nie jestem ale alcor micro ma softu od zatrzęsienia a dopasować najłatwiej metodą prób i błędów.
    Intuicja podpowiada mi żeby zacząć od tego:
    ALCOR_MP_v15.09.15.00
    http://www.usbdev.ru/?wpfb_dl=5278

Tu masz moją długą walkę z pewnym reklamowym pendrivem na tym kontrolerze. Trochę obrazków żeby zobaczyć co i jak.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3131242.html#15541901

PS te programy potrafią namieszać w sterownikach USB płyty głównej. Więc taka rada - miej gdzieś w obejściu klawiaturę lub mysz PS/2 na wypadek awarii sterowników USB w PC (to się łatwo naprawia ale nie jeśli nie masz klawiatury ani myszki;) ). Warto też sobie punkt przywracania systemu zrobić przed zabawą.
  • #17 15707658
    Special525525
    Poziom 24  
    No to zaczynamy zabawę hehe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pendrivem, który uniemożliwia uruchomienie i zamknięcie komputera, zatrzymując się na etapie rozruchu i zamykania systemu. Pendrive nie jest widoczny w narzędziu Diskpart ani w menedżerze dysków, a próby użycia programów diagnostycznych, takich jak ChipGenius i USBFlashInfo, również nie przynoszą rezultatów. Użytkownik podejrzewa fizyczne uszkodzenie urządzenia, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji. Sugerowane są różne metody diagnostyki oraz programy do formatowania, jednak większość z nich nie działa z uszkodzonym pendrivem. Użytkownik rozważa oddanie urządzenia do serwisu, ale zauważa, że może być taniej kupić nowy pendrive.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA