logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy)

Rafi245 01 Maj 2013 22:14 5490 25
REKLAMA
  • #1 12260820
    Rafi245
    Poziom 9  
    Witam. Dziś mój pendrive przestał reagować. tzn kiedy wkładam go do usb nie wykrywa go. Sprawdzałem go na dwóch laptopach i nic. Nie ma go w Mój Komputer, auto run nie wyświetla się. po prostu go nie widzi. Nie wiem co mogę w tej sytuacji zrobić. Czy jest jakiś sposób by z powrotem był widoczny? Albo czy jest jakaś skuteczna metoda na odzyskanie danych z tego pendrive'a? (liczyłbym bardziej na odpowiedź na to drugie)
    Bardzo proszę o pomoc!

@Edit pendrive również miał pewne luzy. tzn końcówka ruszała się w miejscu obudowy. Przez cały czas mimo tego działał bardzo dobrze. Czy przyczyną może być niestykanie się czegoś?
  • REKLAMA
  • #2 12260839
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Przy pewnych luzach - mogło się uszkodzić łącznie płytki/złącza z pozostałą elektroniką.
    Można próbować naprawić, mając odpowiednie narzędzia i wprawę.
  • #3 12260858
    Rafi245
    Poziom 9  
    No niestety nie mam wprawy kompletnie żadnej. A nie chciałbym go jeszcze bardziej uszkodzić w razie koniecznej naprawy w serwisie (czego bardzo nie chcę)
    Liczyłbym bardzo na jakąś metodę odzyskania tych danych.
  • REKLAMA
  • #4 12260882
    tomiok
    Poziom 33  
    Jak nie działa elektronika (prawdopodobnie oderwany lut), to nie ma innej metody niż naprawa elektroniki.
  • #5 12260902
    Rafi245
    Poziom 9  
    Chcę się najpierw upewnić w 100 procentach czy nie ma innej metody naprawienia (tzn czy przyczyna może być inna)
  • #6 12260960
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Włóż pendrive i sprawdź czy program ChipEasy lub ChipGenius pokaże jakieś dane.
    Jeśli poda to wklej te dane.
  • #7 12261043
    tomiok
    Poziom 33  
    Z tych dwóch programów, ChipEasy jest wg mnie "czytelniejszy", dla mniej wprawionych osób.
  • #8 12261167
    michal7778
    Poziom 29  
    Ocena: 66
    Jeżeli programy nie wykryją pendrive, to pierwszą rzeczą jaką polecałbym zrobić jest przelutowanie złącza USB, tym bardziej że piszesz, że pendrive jest "luźny".
  • #9 12261993
    Rafi245
    Poziom 9  
    ChipEasy w ogóle mi nie działa, a w drugim mam listę ale nie wiem na co zwracać uwagę. Mam taką oto listę:
    Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy)
    I nie wiem czy coś może świadczyć o tym że wykrywa pendrive'a. A miałem go przez cały czas podłączony.

Dodano po 47 [minuty]:

Wydaje mi się, że jednak go nie wykrywa. Podłączałem tablet do rysowania i program reagował na zmiany. Przy pendrivie nie drgnął. : /
  • #10 12262142
    tomiok
    Poziom 33  
    Wygląda że jednak nie wykrywa.
  • #11 12262163
    LA72
    Poziom 41  
    Jeśli żaden ze wspomnianych programów nie pokazał danych o pendrive, to może oznaczać usterkę sprzętową.
    Sprawdź wtyk USB (jak już wspomniał jeden z w.w), układ sterujący.
  • REKLAMA
  • #12 12262191
    Rafi245
    Poziom 9  
    Udało mi się wyjąć go z obudowy (metalowe draństwo) i wygląda na to, że te luzy to były chyba przez to , że było to przymocowane na jakiś klej (!?) i chyba zaczął puszczać. Poza tym jest trochę zabrudzony a nie wiem jak to wyczyścić by czegoś nie uszkodzić. Czy widać tam coś co może wskazywać na przyczynę "niedziałania" ?

Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy) Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy) Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy) Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy) Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy) Pendrive niewykrywalny na komputerach (być może martwy)

Dodano po 5 [minuty]:

Chyba coś znalazłem: na 3. zdjęciu to widać. To górne "ucho" ma ułamaną metalową część, a na drugim jest nienaruszone. Można to jakoś naprawić?
  • #13 12262252
    LA72
    Poziom 41  
    Popraw lutowanie gniazda.
    Jaki układ sterujący jest zastosowany w pendrive (ten oklejony z fotki nr 2)?
  • #14 12262276
    Rafi245
    Poziom 9  
    W sensie co jest napisane tam? Jedyne co udało mi się odczytać to ... UP16-L
    Co to lutowania gniazda to też nie wiem o co chodzi. : p
  • #15 12264515
    michal7778
    Poziom 29  
    Ocena: 66
    Używając lutownicy (tylko raczej nie transformatorowej) należy przelutować gniazdo USB (rozgrzać każde lutowanie aż się roztopi, następnie zabrać lutownicę).
  • #16 12264755
    Rafi245
    Poziom 9  
    łohoho, znając swoje zdolności wolę już oddać gdzieś do serwisu. A czy aby ten urwany element, o którym wspomniałem nie jest problemem?
  • #17 12268778
    Rafi245
    Poziom 9  
    michal7778 napisał:
    Nie. Nie wiem ile GB ma ten pendrive, ale chyba nie opłaca się go naprawiać. Obecnie pendrivy są bardzo tanie.

Mi też nie zależy na nim, tylko na danych, które tam mam. A żeby je zdobyć to muszę go niestety naprawić. Jest w ogóle coś takiego jak serwis naprawy pendrive'ów? Czy w jakimś sklepie z elektroniką mi to naprawią czy coś?
  • #18 12268825
    tomiok
    Poziom 33  
    Szukaj serwisu laptopów, powinni mieć odpowiedni sprzęt - no chyba że to gdzieś odsyłają mówiąc że sami naprawiają.
    Również w serwisie napraw GSM powinni Ci pomóc, o ile to tylko kwestia złego lutu, wówczas od ręki powinni to zrobić.
  • REKLAMA
  • #19 12268871
    Rafi245
    Poziom 9  
    No właśnie nie wiem czy mogę być pewien co do tego lutowania bo nie wiem po czym stwierdzić czy to lutowanie jest złe.
    A jeśli te "uszy" nie są przyczyną to mógłby ktoś wytłumaczyć do czego one są?
    PLUS zauważyłem że kondensator (Jeśli w ogóle tak się nazywa ta część, nie jestem pewien(widać na zdjęciu 2 i 6)) jest jakby wygięta i wygląda jakby nie była na swoim miejscu. Czy to też może być przyczyną?
  • #20 12268977
    tomiok
    Poziom 33  
    "Uszy" - zwracaj nie uwagi, zbędne otwory, może były przydatne w procesie montażu w fabryce ?
    Ale racze z racji tego, że niektóre wtyki USB miały kołki montażowe w tym miejscu ;)
    Otworki były metalizowane, stąd te niby blaszki ;)
    Te 4 luty które widzisz przy "kondensatorze" ( wychodzące z wtyku USB) to są pretendenci do lutowania.
  • #21 12269000
    orzech_u
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Ta przestawiona czesc wyglada jak kondensator. Jezeli nozki sa cale i nie powoduje zadnego zwarcia, oraz nie jest spuchniety to nie powinien byc przyczyna usterki. Przeczysc styki alkoholem izopropylowym - moze cos sie zabrudzilo i nie laczy. Ale najlepiej przelutowac, albo oddac do serwisu, jezeli tak bardzo zalezy na danych. Jak nie masz doswiadczenia to mozesz zaszkodzic i odratowanie moze byc nie mozliwe.
  • #22 12269023
    tomiok
    Poziom 33  
    Szkoda że kolega jest dość daleko, bo gratis bym pomógł :)
    Ale może jest tutaj ktoś z Trójmiasta i pomoże ;)
  • #23 12269157
    Rafi245
    Poziom 9  
    No cóż na oddanie do chociażby przelutowania muszę poczekać weekend bo poza miastem jestem. Ale będę wdzięczny za kolejne sugestie co zrobić :)
  • #24 12269205
    tomiok
    Poziom 33  
    To mogą być te luty, choć na zdjęciu nie wyglądają na takie co mają luzy.
    W każdym przypadku, wygląda to elektronikę.
    O ile same te 4 luty, to drobiazg, to może się okazać że poszło coś zupełnie innego.
    Ponadto na niewyraźnym zdjęciu to może być "kondensator", albo kwarc (rezonator kwarcowy) w koszulce termokurczliwej - na co bym bardziej stawiał ;)
    Można go minimalnie odgiąć od tych lutów, aby ich nie dotykał.
    Najłatwiej będzie poznać po oznaczeniach, ale nie zmienia to całości sytuacji.
    Bez jakiegoś porządnego serwisu ciężko będzie.
  • #25 12273536
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 101
    Do sprawdzenia, luty, rezonator, drobnica. Jeśli to nie przyniesie efektu to pozostaje odczyt bezpośrednio z moułu pamięci, aby dostać się do danych.
  • #26 12278168
    Rafi245
    Poziom 9  
    Dobra, oto w jakiej jestem teraz sytuacji:
    Poszedłem z pendrivem do serwisu. Nadal nie działa. Oczyścili go, przelutowali, podgrzewali chyba nawet ten... no... tę obklejoną część ze zdj. 3. Nic nie pomogło.
    Facet powiedział mi, że to może być sprawka układu sterującego, ale powiedział mi bym w te sprawie poszukał jakiejś firmy, która się tym zajmie. (?)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pendrive przestał być wykrywany przez komputery, co może być spowodowane uszkodzeniem mechanicznym lub elektronicznym. Użytkownik zauważył luzy w złączu, co sugeruje możliwe uszkodzenie lutów lub samego układu sterującego. Proponowane rozwiązania obejmują użycie programów ChipEasy i ChipGenius do diagnostyki, a także przelutowanie złącza USB. Użytkownik zdecydował się na oddanie pendrive'a do serwisu, gdzie przeprowadzono czyszczenie i przelutowanie, jednak problem nadal występuje, co może wskazywać na uszkodzenie układu sterującego. Wskazówki dotyczące dalszych działań obejmują poszukiwanie specjalistycznych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA