logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

audi 80 tdi - szarpie po odpięciu impulsatora w skrzyni

qwertykokos 29 Maj 2016 19:58 2133 3
REKLAMA
  • #1 15707564
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Ocena: 48
    Dzień dobry. Moje pytanie nie dotyczy żadnego problemu tylko chcę się coś dowiedzieć. Kilka dni temu grzebałem przy skrzyni biegów i zapomniałem wpiąć wtyczkę impulsatora. Podczas jazdy oczywiście nie pokazywało prędkości ale był jeszcze jeden dziwny objaw. Przy zmianie biegów z 1 na 2 pojawiało się pojedyncze lub podwójne mocne szarpnięcie. Po wpięciu wtyczki objawy ustają a po jej wypięciu ponownie się pojawiają.
    Znalazłem w sieci informację że gdy nastawnik indukcyjny w pompie jest zabrudzony to po wyjęciu wtyczki impulsatora objawy takie jak szarpanie itp ustają.
    Ja mam nastawnik potencjometryczny ale nie ma żadnej informacji co oznacza to szarpanie po wypiciu impulsatora.[/u]
  • REKLAMA
  • #2 15707602
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    Jak ECU widzi że samochód jedzie to silnik wolniej schodzi z obrotów po puszczeniu gazu, i tyle, a szarpanie to powoduje stopa kierowcy.
  • REKLAMA
  • #3 15707720
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Ocena: 48
    Tylko że jak wtyczka od impulsatora jest wpięta to szarpania żadnego nie ma a jak ją wypnę to szarpanie odrazu się pojawia. Nie tylko przy zmianie biegów ale także gdy np na 2 biegu puszczę gaz, przejeżdżając przez próg zwalniający, i za progiem dodam gazu to czuć jedno lub dwa mocne szarpnięcia. Nie ma tego po wpięciu impulsatora i nie wydaje mi się gdyż robiłem kilka prób. Dlatego bylem ciekaw co ma impulsator do tych szarpnięć.
  • #4 15708166
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Przeczytaj jeszcze raz co napisał ociz - przy braku impulsów prędkości jazdy, sterownik silnika szybciej schodzi z obrotów (jak na "przegazówce" na postoju). Gdy impulsator jest podpięty, sterownik wolniej schodzi z obrotów i utrzymuje wyższą prędkość obrotową biegu jałowego. Jak nie wierzysz to zrób eksperyment - rozpędź się do 30-40km/h, wrzuć luz, "przegazuj" i popatrz jak schodzi silnik z obrotów i na jakich obrotach się utrzymuje, a potem powtórz to na postoju i/lub z odpiętym impulsatorem.
REKLAMA